Καταναλωτικά Βήματα 9-10/2013

201309-10.jpg
Φίλες, Φίλοι,
 
Φυλλάδια προσφορών κατακλύζουν τις εισόδους των οικοδομών, μοιράζονται, στα φανάρια των δρόμων, βομβαρδιζόμαστε, από διαφημίσεις, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Όλες οι προσφορές αφορούν κυρίως ισχυρές, γνωστές και ακριβές μάρκες προϊόντων, τα οποία προσφέρονται, πλέον, στον καταναλωτή, με μειώσεις τιμών της τάξης 50% και άνω. 

Αναρωτιέται, λοιπόν, ο καταναλωτής, που χρόνια τώρα, πλήρωνε τα τρόφιμα "χρυσάφι" και τα απορρυπαντικά "πλατίνα", ποιος είχε δίκιο; Tο ΚΕ.Π.ΚΑ., που απέδειξε, επανειλημμένα, με συγκριτικές τιμοληψίες, ότι η χώρα μας είναι ακριβότερη, από αρκετές βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, με υψηλότερα εισοδήματα ή οι πολυεθνικές και οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, που ισχυρίζονταν ότι κερδίζουν μόνον 1,5-2%; 
Σήμερα, πλέον, έχει γίνει κατανοητό ότι οι πολυεθνικές αισχροκερδούσαν, σε βάρος των καταναλωτών, με εργαλείο τις τριγωνικές, ή ένδο-ομιλικές συναλλαγές. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησής, απέκλειαν την είσοδο των μικρών παραγωγών, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ώστε να μην υπάρχει ανταγωνισμός και πέσουν οι τιμές. 

Και επειδή τους καταλάβαμε, πλέον ποιοι, είναι και τι κάνουν, μας προσφέρουν πότε- πότε, τα προϊόντα τους, φθηνά, με προσφορές. Όμως, οι καταναλωτές δεν είμαστε ικανοποιημένοι, με τις προσφορές. Θέλουμε μείωση τιμών και όχι προσφορές. 

Για να περάσουμε, από το θέλω να μειωθούν οι τιμές, στο αγοράζω, σε χαμηλές τιμές, απαιτείται η παρουσία και η συνεργασία της Πολιτείας και του ΚΕ.Π.ΚΑ. Η Πολιτεία πρέπει να ελέγξει, με νομοθεσία και αυστηρές ποινές, τις ένδο-ομιλικές συναλλαγές και κυρίως να δώσει τα ονόματα των εταιριών, που δε σέβονται τον καταναλωτή και μάλιστα, σε περίοδο κρίσης και φτώχειας και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μεθοδεύσεις, για να κερδίζουν, περισσότερο. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. μπορεί να κηρύξει μποϋκοτάζ, εναντίον συγκεκριμένων εταιριών και προϊόντων, όπως έκανε στο παρελθόν, αποδεικνύοντας ότι δε φοβάται να αντιπαρατεθεί, με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Η αλήθεια, όμως, είναι πικρή. Για να υπάρχει το ΚΕ.Π.ΚΑ. και να συνεχίσει τη δράση του, πρέπει να υπάρχουν καταναλωτές, που να είναι μέλη και να πληρώνουν τα 25 ευρώ το χρόνο. Το έχουμε επισημάνει, πολλές φορές. Δεν είμαστε δημόσια υπηρεσία, δε λαμβάνουμε ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Αν, λοιπόν, πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσει η ύπαρξη και η λειτουργία του ΚΕ.Π.ΚΑ., που, διαχρονικά, έχει αποδείξει ότι τα 25 ευρώ, επιστρέφουν πολλαπλάσια, στους καταναλωτές (Κάθε χρόνο, μόνο από το χαράτσι της Χαλκιδικής, 55.000 οικογένειες κερδίζουν πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ. Και υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα...), ας συνεχίσουμε εμείς να είμαστε μέλη και ας γράψουμε ο καθένας και ένα φίλο του.
 
Διαβάστε εδώ  το υπόλοιπο περιοδικό.