τα

στην ασφάλεια

σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Η BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών κατέθεσε τα αιτήματα των καταναλωτών, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να είναι σίγουρο ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν τα φάρμακα που χρειάζονται, όταν τα χρειάζονται.

Άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, λόγω της πανδημίας:

• Ενδυνάμωση του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών, ώστε τα κράτη-μέλη να μπορούν να ανταλλάσουν, γρήγορα, δεδομένα για ελλείψεις φαρμάκων και υφιστάμενα αποθέματα.
  • Προτεραιότητα στη δημιουργία αποθεμάτων σημαντικών φαρμάκων, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μοιράζει, με διαφάνεια, τα αποθέματα, στις χώρες, όπου υπάρχει έλλειψη.
  • Διενέργεια κοινής προμήθειας φαρμάκων, ώστε να μπορούν οι κυβερνήσεις να αγοράσουν τα φάρμακα, σε χαμηλότερες τιμές και έγκαιρα.
  • Βελτίωση της παγκόσμιας συνεργασίας, ώστε να γίνουν τα φάρμακα προσβάσιμα, από όλους τους ασθενείς, όταν αυτοί τα χρειάζονται.

Μέτρα που πρέπει να ληφθούν, γενικά, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων:

• Κοινή ορολογία: Ένας κοινός ορισμός καθώς και κριτήρια για το τι αποτελεί έλλειψη φαρμάκων πρέπει να περιληφθεί στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όταν όλοι ερμηνεύουν με τον ίδιο τρόπο τις ελλείψεις των φαρμάκων, ο συντονισμός και η κοινή δράση διευκολύνονται.
  • Καλύτερη πρόληψη και εποπτεία: Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να ζητήσουν από τις φαρμακευτικές εταιρίες να υποβάλλον σχέδια, για την αποφυγή δημιουργίας ελλείψεων φαρμάκων, ώστε να μπορούν να διαγνώσουν κίνδυνους και να καταστρώσουν σχέδια αντιμετώπισής τους.
  • Ενδυνάμωση κυρώσεων και αυστηρή επιβολή τους: Τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίσου ότι οι κυρώσεις, που επιβάλλονται σε φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες δεν τηρούν τις υποχρεώσεις προσφοράς φαρμάκων, είναι αποτρεπτικές και επιβάλλονται.
  • Έγκαιρη ενημέρωση: Τα κράτη-μέλη πρέπει να υποχρεώσουν τις φαρμακευτικές εταιρίες να ενημερώνουν, για ελλείψεις φαρμάκων, τουλάχιστον 2 μήνες νωρίτερα, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Εύκολη διαδικασία αναφοράς για τους καταναλωτές: Οι χρήστες των φαρμάκων είναι κυρίως, τα θύματα των ελλείψεων φαρμάκων. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αναφέρουν εύκολα τις ελλείψεις φαρμάκων, στις αρμόδιες αρχές, έτσι ώστε να γίνονται άμεσα και καλύτερα αντιληπτές οι επιπτώσεις, στην υγεία και στην κοινωνία.
  • Αποτελεσματική ενημέρωση του κοινού: Οι καταναλωτές πρέπει να πληροφορούνται, εγκαίρως, για τις ελλείψεις φαρμάκων, την έναρξή τους, τη διάρκειά τους και τις πιθανές εναλλακτικές θεραπείες. Ο κατάλογος της Ευρωπαϊκής Αρχής Φαρμάκων, για τις ελλείψεις πρέπει να μετατραπεί, σε μια πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων, κατανοητή και φιλική στους χρήστες.
  • Εναλλακτικό μοντέλο παραγωγής: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να καταγράψει τα εναλλακτικά μοντέλα παραγωγής, π.χ. από τα δημόσια νοσοκομεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προάγει τις καλές πρακτικές, ώστε να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των φαρμάκων.
Image is not available

Τι περιμένει τους καταναλωτές και όλα όσα θέλετε να ξέρετε!

Image is not available

Οι καταναλωτές έχουμε δικαιώματα! Δικαιούμαστε αποζημίωση!

Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Τελευταία νέα

• Αποκριάτικα είδη: Χαρά αλλά και κίνδυνοι

Οι απόκριες είναι μια περίοδος χαράς και διασκέδασης. Όμως, υπάρχουν και αρκετοί κίνδυνοι, τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε, ώστε η διασκέδαση να παραμείνει μόνο χαρά. Οι αποκριάτικες στολές είναι πιο εύφλεκτες, από τα συνηθισμένα ρούχα. Για το λόγο αυτό, στους χώρους, που γίνονται αποκριάτικα πάρτι, δεν πρέπει να υπάρχουν εστίες…

23 Φεβρουαρίου 2021

• H BEUC κατέθεσε καταγγελία κατά του TikTok για πολλαπλές παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου Καταναλωτή

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) κατέθεσε, στις 16 Φεβρουαρίου 2021, καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Δίκτυο για την Συνεργασία των Αρχών Προστασίας Καταναλωτών, εναντίον του TikTok, το οποίο είναι πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο, πολύ δημοφιλές σε παιδιά και εφήβους. Επίσης σε 15 χώρες (Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Γαλλία Γερμανία,…

17 Φεβρουαρίου 2021

• Νέα ενεργειακή ετικέτα για πέντε κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών

Έρευνα ανάμεσα σε καταναλωτές έδειξε ότι η κατάταξη που ισχύει σήμερα στην ενεργειακή ετικέτα είναι παραπλανητική. Αυτό συμβαίνει γιατί στις ανώτερες κατηγορίες (Α+, Α++ και Α+++) “συνωστίζονται” πολλές συσκευές, ενώ οι κατώτερες κατηγορίες είναι άδειες, καθώς οι πιο ενεργοβόρες συσκευές έχουν πλέον απαγορευτεί, στην αγορά. Για να διορθώσει αυτήν την…

11 Φεβρουαρίου 2021

• 2020: 2.675 ερωτήματα - παράπονα – καταγγελίες 107.275,23 ευρώ ωφελήθηκαν οι καταναλωτές-μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ.

To 2020, το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δέχθηκε 2.675 ερωτήματα - καταγγελίες – παράπονα καταναλωτών. Η ανάλυσή τους είναι: A/A Κατηγορία Αριθμός Ποσοστό 1 Πάροχοι ταχυδρομικών υπηρεσιών 806 30,13 2 Πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών 372 13,91 3 Ελαττωματικά προϊόντα - Εγγυήσεις 231 8,64 4 Πωλήσεις από απόσταση 192 7,18 5…

04 Φεβρουαρίου 2021

• Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ενώνει τη φωνή του με 9 Ενώσεις Καταναλωτών στην Ε.Ε. εναντίον της Nintendo, για πρόωρη απαξίωση προϊόντων

Μετά τη συλλογή σχεδόν 25.000 παραπόνων, από καταναλωτές στην Ευρώπη, το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και η BEUC – Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών κατέθεσαν καταγγελία εναντίον της Nintendo, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στην Ελλάδα, για συνεχή προβλήματα στη λειτουργία της κονσόλας Nintendo Switch. Παράπονα καταναλωτών έχουν…