Η έρευνα αποκαλύπτει πως κάθε φορά που χρησιμοποιούμε εφαρμογές στα τηλέφωνά μας, εκατοντάδες σκιώδεις οντότητες λαμβάνουν προσωπικά δεδομένα σχετικά με τα ενδιαφέροντα, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας. Οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία καταναλωτικών προφίλ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένη διαφήμιση αλλά μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε διακρίσεις, χειραγώγηση και εκμετάλλευση των καταναλωτών.

Πολλές εταιρείες της βιομηχανίας διαδικτυακής διαφήμισης συλλέγουν πληροφορίες, για εμάς, από διάφορες τοποθεσίες, όπως περιήγηση στο διαδίκτυο, συνδεδεμένες συσκευές και κοινωνικά μέσα. Όταν συνδυάζονται, τα δεδομένα αυτά παρέχουν μια σύνθετη εικόνα των ατόμων, αποκαλύπτοντας την καθημερινή μας ζωή, τις μυστικές επιθυμίες μας και τις πιο ευάλωτες στιγμές μας.

Η ευρεία παρακολούθηση έχει επίσης τη δυνατότητα να υποβαθμίσει, σοβαρά, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ψηφιακές υπηρεσίες. Επιπλέον, σε μια πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, έδειξε πώς τα επιχειρηματικά μοντέλα, που βασίζονται σε δεδομένα, αποτελούν σοβαρή απειλή, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, η ελευθερία σκέψης και το δικαίωμα στην ισότητα και στην αποφυγή διακρίσεων.

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών θα προσφύγει, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Νορβηγίας για παραβιάσεις του Κανονισμού περί Γενικής Προστασίας Δεδομένων εναντίων εταιρειών διαδικτυακής διαφήμισης. Επίσης άλλες οργανώσεις καταναλωτών (συμπεριλαμβανομένου του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών) θα ενημερώσουν τις Αρχές Προστασίας Δεδομένων των χωρών του, απαιτώντας να τερματιστούν οι παράνομες πρακτικές της βιομηχανίας της διαδικτυακής διαφήμισης.

  • Για να συμβεί αυτό:
    οι εταιρείες που βασίζονται στην ψηφιακή διαφήμιση, πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, για να αντικατασταθεί το σημερινό κυρίαρχο σύστημα διαφήμισης όπως τεχνολογίες που δεν βασίζονται σε εκτεταμένη μετάδοση και συλλογή προσωπικών δεδομένων.
  • Υπάρχουν πολύ λίγες ενέργειες, που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές, για να περιορίσουν, ή να αποτρέψουν τη μαζική παρακολούθηση και ανταλλαγή δεδομένων, που συμβαίνει σε όλο το διαδίκτυο. Οι Αρχές πρέπει να λάβουν ενεργά μέτρα εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, από την παράνομη εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων.

«Οι πρακτικές κάποιων διαφημιστικών εταιρειών είναι ανεξέλεγκτες και παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το εύρος της παρακολούθησης καθιστά αδύνατο για εμάς να κάνουμε επιλογές για το πώς τα δεδομένα μας συλλέγονται, μοιράζονται και χρησιμοποιούνται» λέει ο Finn Myrstad, επικεφαλής μονάδας ψηφιακών υπηρεσιών στο Νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών.

«Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, είναι ένα ισχυρό εργαλείο, για την προστασία των καταναλωτών, από εταιρείες, που δε σέβονται την προσωπική μας ζωή. Οι Ενώσεις Καταναλωτών, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβουν δράση, εναντίων των επιχειρήσεων, που παραβιάζουν τους κανόνες», δηλώνει η κ. Μονίκ Γκογιένς, Γενική Διευθύντρια της BEUC – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών.

Υποσημείωση:

  • Οι τεχνικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία ασφαλείας Mnemonic.
  • Η έρευνα για τη βιομηχανία των διαδικτυακών και για τους μεσίτες ειδικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του ερευνητή Wolfie Christl των Cracked Labs.
  • Η νομική ανάλυση και οι καταγγελίες προς τις Αρχές έγιναν με τη βοήθεια της ΜΚΟ Noyb.
  • Η έρευνα είναι διαθέσιμη στα αγγλικά.