Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Η έρευνα αποκαλύπτει πως κάθε φορά που χρησιμοποιούμε εφαρμογές στα τηλέφωνά μας, εκατοντάδες σκιώδεις οντότητες λαμβάνουν προσωπικά δεδομένα σχετικά με τα ενδιαφέροντα, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας. Οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία καταναλωτικών προφίλ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένη διαφήμιση αλλά μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε διακρίσεις, χειραγώγηση και εκμετάλλευση των καταναλωτών.

Πολλές εταιρείες της βιομηχανίας διαδικτυακής διαφήμισης συλλέγουν πληροφορίες, για εμάς, από διάφορες τοποθεσίες, όπως περιήγηση στο διαδίκτυο, συνδεδεμένες συσκευές και κοινωνικά μέσα. Όταν συνδυάζονται, τα δεδομένα αυτά παρέχουν μια σύνθετη εικόνα των ατόμων, αποκαλύπτοντας την καθημερινή μας ζωή, τις μυστικές επιθυμίες μας και τις πιο ευάλωτες στιγμές μας.

Η ευρεία παρακολούθηση έχει επίσης τη δυνατότητα να υποβαθμίσει, σοβαρά, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ψηφιακές υπηρεσίες. Επιπλέον, σε μια πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, έδειξε πώς τα επιχειρηματικά μοντέλα, που βασίζονται σε δεδομένα, αποτελούν σοβαρή απειλή, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, η ελευθερία σκέψης και το δικαίωμα στην ισότητα και στην αποφυγή διακρίσεων.

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών θα προσφύγει, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Νορβηγίας για παραβιάσεις του Κανονισμού περί Γενικής Προστασίας Δεδομένων εναντίων εταιρειών διαδικτυακής διαφήμισης. Επίσης άλλες οργανώσεις καταναλωτών (συμπεριλαμβανομένου του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών) θα ενημερώσουν τις Αρχές Προστασίας Δεδομένων των χωρών του, απαιτώντας να τερματιστούν οι παράνομες πρακτικές της βιομηχανίας της διαδικτυακής διαφήμισης.

 • Για να συμβεί αυτό:
  οι εταιρείες που βασίζονται στην ψηφιακή διαφήμιση, πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, για να αντικατασταθεί το σημερινό κυρίαρχο σύστημα διαφήμισης όπως τεχνολογίες που δεν βασίζονται σε εκτεταμένη μετάδοση και συλλογή προσωπικών δεδομένων.
 • Υπάρχουν πολύ λίγες ενέργειες, που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές, για να περιορίσουν, ή να αποτρέψουν τη μαζική παρακολούθηση και ανταλλαγή δεδομένων, που συμβαίνει σε όλο το διαδίκτυο. Οι Αρχές πρέπει να λάβουν ενεργά μέτρα εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, από την παράνομη εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων.

«Οι πρακτικές κάποιων διαφημιστικών εταιρειών είναι ανεξέλεγκτες και παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το εύρος της παρακολούθησης καθιστά αδύνατο για εμάς να κάνουμε επιλογές για το πώς τα δεδομένα μας συλλέγονται, μοιράζονται και χρησιμοποιούνται» λέει ο Finn Myrstad, επικεφαλής μονάδας ψηφιακών υπηρεσιών στο Νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών.

«Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, είναι ένα ισχυρό εργαλείο, για την προστασία των καταναλωτών, από εταιρείες, που δε σέβονται την προσωπική μας ζωή. Οι Ενώσεις Καταναλωτών, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβουν δράση, εναντίων των επιχειρήσεων, που παραβιάζουν τους κανόνες», δηλώνει η κ. Μονίκ Γκογιένς, Γενική Διευθύντρια της BEUC – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών.

Υποσημείωση:

 • Οι τεχνικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία ασφαλείας Mnemonic.
 • Η έρευνα για τη βιομηχανία των διαδικτυακών και για τους μεσίτες ειδικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του ερευνητή Wolfie Christl των Cracked Labs.
 • Η νομική ανάλυση και οι καταγγελίες προς τις Αρχές έγιναν με τη βοήθεια της ΜΚΟ Noyb.
 • Η έρευνα είναι διαθέσιμη στα αγγλικά.
Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Ανώτατες τιμές σε όσα είδη χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών απέστειλε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 την παρακάτω επιστολή προς τον κ. Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την κοινοποίησε στον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. «κ. Υπουργέ,Όλοι θυμόμαστε την έκρηξη τιμών που πραγματοποιήθηκε καθώς και την…

  17 Σεπτεμβρίου 2020

 • Οι καταναλωτές αναγνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις

  Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από ενώσεις καταναλωτών σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, όταν μας ζητήθηκε να αξιολογήσουμε ορισμένες υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούν, ήδη σήμερα, τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί, ή διαφημίσεις σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού…

  15 Σεπτεμβρίου 2020

 • Συμβουλές για τις σχολικές μας αγορές

  Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά,…

  10 Σεπτεμβρίου 2020

 • Η λύση για τις οφειλές μας

  Αδυνατείτε να αποπληρώσετε τις οφειλές σας; Μπορούμε να βοηθήσουμε. Μπορούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημά σας.Επισκεφτείτε τα γραφεία του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών,Βας. Ηρακλείου 32, 6ος όροφος, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 9:00 έως τις 14:30.Τηλέφωνα επικοινωνίας 231023333 και 2310269449. Δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που…

  03 Σεπτεμβρίου 2020

 • Συμβουλές για τους φοιτητές

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εύχεται συγχαρητήρια, στους νέους σπουδαστές, που πέτυχαν την εισαγωγή τους, σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Οι νέοι αυτοί ανοίγουν μια καινούρια σελίδα, στη ζωή τους, γεμάτη ελπίδες, ομορφιά, γνώση, εμπειρίες αλλά και προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα, για όσους πέτυχαν, σε σχολές, μακριά, από την οικογενειακή κατοικία, είναι η στέγη.…

  28 Αυγούστου 2020