Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Η νέα νομοθεσία, που θα μπει σε ισχύ το 2021, θα αφαιρέσει τις κλάσεις Α+, Α++ και Α+++ που εμφανίζονται στην ενεργειακή ετικέτα, για πολλά χρόνια. Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές χρησιμοποιούσαν αυτές τις κλάσεις, με αποτέλεσμα οι χαμηλότερες κλάσεις, να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά. Έτσι, οι καταναλωτές δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν ότι ένα ψυγείο με Α+ κλάση είναι το λιγότερο ενεργειακά αποδοτικό στην αγορά.

Ήταν επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουμε σε μία πιο απλή κλίμακα, από το Α μέχρι το G, σύμφωνα με την οποία η οικολογική κλάση Α θα εμφανίζεται, πάντα, ως χαρακτηριστικό της πιο αποδοτικής ενεργειακά συσκευής. Το μήνυμα «αγόρασε Α» είναι πιο ξεκάθαρο, για τους καταναλωτές και θα προκαλεί συνεχείς καινοτομίες, για την ενεργειακή απόδοση.

Η κ. Μονίκ Γκογιένς, Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:
«Ήταν επιτακτική ανάγκη να αναμορφωθεί η ενεργειακή ετικέτα καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να καταλάβουν αν η συσκευή τους κατανάλωνε την ελάχιστη δυνατή ενέργεια. Η νέα ετικέτα θα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην επιλογή συσκευών και στην εξοικονόμηση χρημάτων. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η αρχή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να επαναπαυτεί, αλλά να προχωρήσει στην αναμόρφωση της σήμανσης και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων».

Ο κ. Στέφεν Ρουσέλ, Γενικός Γραμματέας της ANEC, σχολίασε:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συνεχίσει, με αμείωτους ρυθμούς, την προσπάθεια βελτίωσης της σήμανσης και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων. Είναι πολύ δυσάρεστο το γεγονός, ότι ενώ θα δούμε βελτιωμένη σήμανση στις τηλεοράσεις το 2021, θα πρέπει να περιμένουμε το 2030 μέχρι να δούμε βελτίωση στις συσκευές θέρμανσης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές και θα έπρεπε να αποφευχθεί».

Οικολογικός σχεδιασμός
Η βελτιωμένη πληροφόρηση σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να συνδυάζεται με αναβαθμισμένο οικολογικό σχεδιασμό, για να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση. Η Επιτροπή πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατό, νέες απαιτήσεις στο σχεδιασμό των λαμπτήρων φωτισμού, των ψυγείων, των οθονών τηλεοράσεων και των πλυντηρίων πιάτων και ρούχων. ,Έτσι θα εξασφαλίσει ότι οι λιγότερο αποδοτικές συσκευές αποσύρονται από την αγορά άμεσα. Τα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού, που πρόκειται να υιοθετηθούν, αργότερα μέσα στη χρονιά, θα ωφελήσουν περισσότερο τους καταναλωτές. Θα δώσουν την δυνατότητα για μια πιο εύκολη επιδιόρθωση συσκευών και θα καταργηθούν προβληματικές και επικίνδυνες πρώτες ύλες.

Τα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού, που προβλέφθηκαν για να βελτιώσουν την κατανάλωση ενέργειας των συσκευών, ελέγχονται τώρα, διεξοδικά, από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Αναμένουμε τις εκτελεστικές πράξεις, που θα υιοθετηθούν επίσημα από την Επιτροπή, το συντομότερο δυνατό.

Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Η Ελλάδα διόρθωσε την πολιτική για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών

  Η χώρα μας, δυστυχώς, υποβάθμισε τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών και θαλάσσιων ταξιδιών καθώς και των ταξιδιωτών οργανωμένων ταξιδιών με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Απριλίου 2020. Η συγκεκριμένη Π.Ν.Π. έληγε στις 31 Οκτωβρίου 2020 για τα θαλάσσια ταξίδια και στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 για τα αεροπορικά και τα…

  25 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ντροπή, κ. Σταϊκούρα! Γιατί φιμώνετε τους καταναλωτές;

  Ενημερωθήκαμε από τις Βρυξέλλες, ότι ο κ. Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την εκπροσώπηση των καταναλωτών από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή – Ε.Ο.Κ.Ε. Στη θέση του εκπροσώπου των καταναλωτών ορίστηκε εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Επισημαίνουμε ότι:• Οι καταναλωτές είναι η μεγαλύτερη ομάδα οικονομικών συμφερόντων, στην ελεύθερη αγορά και όμως…

  22 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ανώτατες τιμές σε όσα είδη χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών απέστειλε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 την παρακάτω επιστολή προς τον κ. Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την κοινοποίησε στον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. «κ. Υπουργέ,Όλοι θυμόμαστε την έκρηξη τιμών που πραγματοποιήθηκε καθώς και την…

  17 Σεπτεμβρίου 2020

 • Οι καταναλωτές αναγνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις

  Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από ενώσεις καταναλωτών σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, όταν μας ζητήθηκε να αξιολογήσουμε ορισμένες υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούν, ήδη σήμερα, τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί, ή διαφημίσεις σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού…

  15 Σεπτεμβρίου 2020

 • Συμβουλές για τις σχολικές μας αγορές

  Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά,…

  10 Σεπτεμβρίου 2020