Πραγματοποιήθηκε, η Τακτική Απολογιστική Γενική Συνέλευση των μελών του ΚΕ.Π.ΚΑ. Ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του ΚΕ.Π.ΚΑ., για το 2018, εγκρίθηκαν, ομόφωνα.

Στη Γενική μας Συνέλευση χαιρέτισαν-παρέστησαν, οι κ.κ.: Γεώργιος Λαζαρίδης Ανεξάρτητος Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Αβραμίδης Στάθης, εκπρόσωπος του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και ο Κωνσταντίνος Ιακώβου, εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης – Ε.Ε.Θ. Τις ευχές τους έστειλαν οι κ.κ.: Δημήτριο Αυλωνίτη, Γενικό Γραμματέα Προστασίας Καταναλωτή και Εμπορίου και ο Θεόδωρος Κουτσούμπας, Ελληνικός Χρηματοοικονομικός Μεσολαβητής

Πιστεύουμε ότι ο απολογισμός μας είναι πλούσιος. Οι παρακάτω αριθμοί αποδεικνύουν την καθημερινή παρουσία της οργάνωσής μας, τη δράση μας και τους αγώνες μας, για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών:

 • Δεχτήκαμε 2.848 επιστολές, τις οποίες επεξεργαστήκαμε, αξιοποιήσαμε, ή σχολιάσαμε και απαντήσαμε.
 • Αποστείλαμε 2.243 επιστολές, με παρεμβάσεις, καταγγελίες, προτάσεις, για επίλυση προβλημάτων της αγοράς, σε διάφορους φορείς, όπως: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ευρωβουλευτές, Βουλευτές, Επιτροπές, Οργανισμούς, κ.λπ.
 • Ασχοληθήκαμε, με 83 θέματα.
 • Εκπροσωπήσαμε τους καταναλωτές, σε 143 συνεδριάσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις επιτροπών και φορέων, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
 • Ήμασταν βασικοί ομιλητές, σε 15 ημερίδες.
 • Εκδώσαμε 78 δελτία τύπου.
 • Εκπαιδεύσαμε περισσότερους από 1.800 μικρούς και ενήλικες καταναλωτές.
 • Αναλάβαμε πρωτοβουλίες και δράση, για 5 ειδικά θέματα. Πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε ειδικό θέμα απαίτησε μια σειρά παρεμβάσεων και επιστολών.
 • Διενεργήσαμε 4 έρευνες.
 • Λάβαμε μέρος, σε 10 έρευνες.
 • Διαχειριστήκαμε 2.616 ερωτήματα - παράπονα – καταγγελίες καταναλωτών.
 • Με την παρέμβασή μας, τα μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. ωφελήθηκαν 237.798,96 ευρώ.
 • Δόθηκαν 859 συνεντεύξεις και καταχωρήσεις, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σε ραδιόφωνα, σε εφημερίδες και περιοδικά (41 τηλεοπτικές, 49 ραδιοφωνικές εκπομπές και 769 καταχωρήσεις δελτίων τύπου μας).

Η σημαντικότερη προσφορά του ΚΕ.Π.ΚΑ., σε όλους τους καταναλωτές (όχι μόνο στα μέλη) είναι η παρέμβασή μας, για τη δημιουργία, συμπλήρωση, ή αλλαγή της νομοθεσίας, που προστατεύει τους καταναλωτές, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Αυτή η δράση μας, μας βοηθάει στο να πετυχαίνουμε σημαντικά αποτελέσματα, προς άμεσο όφελος των καταναλωτών. Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποια παραδείγματα:

 1. Οι καταναλωτές – μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. ωφελήθηκαν, με τη μεσολάβηση του ΚΕ.Π.ΚΑ., με το ποσό των 237.798,96 ευρώ. Αναλυτικά από:
  • Ακυρώσεις συμβολαίων ινστιτούτων αδυνατίσματος και γυμναστηρίων: 78.964,81 ευρώ
  • Χρέη που διαγράφηκαν, σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με βάση αποφάσεις Ειρηνοδικείου: 64.143,69 ευρώ
  • Επιστροφές χρεώσεων και ακυρώσεις συμβολαίων παρόχων τηλεπικοινωνιών: 26.254,13 ευρώ
  • Αποζημιώσεις, από δημόσιες υπηρεσίες – ΟΤΑ: 27.553,78 ευρώ
  • Αποζημίωση για ελαττωματικά προϊόντα: 17.481,21 ευρώ
  • Αποζημιώσεις, από τουριστικές υπηρεσίες: 7.620,00 ευρώ
  • Αποζημιώσεις, από λοιπές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: 5.451,69 ευρώ
  • Αποζημιώσεις, από ελεύθερους επαγγελματίες: 3.156,00 ευρώ
  • Αποζημιώσεις, από ασφαλιστικές υπηρεσίες: 2.925,03 ευρώ
  • Ακυρώσεις συμβάσεων πωλήσεων, από απόσταση: 1.989,07 ευρώ
  • Επιστροφές προκαταβολών: 900,00 ευρώ
  • Αποζημιώσεις, από παρόχους φυσικού αερίου: 738,00 ευρώ
  • Αποζημιώσεις, από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας: 621,55 ευρώ
 2. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνδράμει τα μέλη του, στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων καταναλωτών. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας:
  • Περισσότεροι από 227 καταναλωτές ζήτησαν πληροφόρηση και συμβουλές, από το ΚΕ.Π.ΚΑ., είτε τηλεφωνικά, είτε επισκεπτόμενοι τα γραφεία μας. Ακόμη περισσότεροι βρήκαν τις πληροφορίες αυτές, στην ιστοσελίδα μας, ή στους λογαριασμούς μας, στο facebook και στο twitter.
  • Μόνο 11 καταναλωτές γράφτηκαν μέλη, στο ΚΕ.Π.ΚΑ.
  • Μέσα στο 2018, εγκαινιάσαμε μια νέα πρωτοβουλία, για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Κάθε Τετάρτη, ο νομικός μας σύμβουλος κ. Ν. Αποστολάκης, συναντούσε καταναλωτές (μέλη και μη μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ.), που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα και τους παρείχε συμβουλές, δωρεάν. Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας 79 καταναλωτές έλαβαν συμβουλές για την επίλυση του προβλήματός τους.
 3. Μετά από καταγγελίες μελών του ΚΕ.Π.ΚΑ. και ενταντικής προσπάθειάς μας καταφέραμε να επιβληθούν πρόστιμα στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.e-toolsmarket.com, συνολικού ύψους 75.000 ευρώ με την έκδοση τριών σχετικών αποφάσεών της Γ.Γ.Κ. καθώς και να εκδοθεί Δ.Τ. από Γ.Γ.Κ. για να μην πέσουν θύματα της συγκεκριμένης εταιρίας και άλλοι καταναλωτές.
 4. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτών συνέστησε στην εταιρία HUYNDAI – KIA, η οποία αρνούνταν να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, για απεριόριστα χρόνια δωρεάν σέρβις, να συμμορφωθεί, εντός 6 μηνών, με τις διατάξεις του Ν. 2251/94.
 5. Το Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης Επιθεωρήσεων και Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Τουριστικής Πολιτικής εξέδωσε απόφαση ανάκλησης για τη λειτουργία τουριστικού γραφείου, που εξαπατούσε τους καταναλωτές, εισπράττοντας χρήματα, για μελλοντικά ταξίδια, ενώ γνώριζε την αδυναμία πραγματοποίησής τους.
 6. Ο Ε.Φ.Ε.Τ., κατόπιν καταγγελιών του ΚΕ.Π.ΚΑ. πραγματοποίησε ελέγχους σε 2 καταστήματα πώλησης τροφίμων.
 7. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναγκάστηκε κατόπιν παρέμβασης του ΚΕ.Π.ΚΑ., να:
  • Απομακρύνει ογκώδη αντικείμενα, από ανακαίνιση κατοικίας.
  • Πλύνει κάδους σκουπιδιών, που μύριζαν, άσχημα, στην περιοχή των οδών Ορμυλίας και Κίμωνος Βόγα.
 8. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου διενήργησε αυτοψία, σε διαμέρισμα, όπου παρουσιάστηκε εκτεταμένη υγρασία, λόγω διαρροής στο διαμέρισμα του άνω ορόφου, στον ιδιοκτήτη του οποίου συνέστησε την άμεση αποκατάσταση της ζημίας.
 9. Ο Δήμος Κασσάνδρας διέγραψε οφειλές καταναλωτή – μέλους του ΚΕ.Π.ΚΑ., για κατανάλωση νερού, οι οποίες είχαν προέλθη, από βλάβη του υδρομέτρου, την οποία δεν αναγνώριζε ο Δήμος.
 10. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Βόλβης διέγραψε οφειλή, που είχε βεβαιώσει, στην Εφορία Λαγκαδά, ενώ ο καταναλωτής είχε, ήδη, πληρώσει το λογαριασμό της ύδρευσης.
 11. Πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος επέστρεψαν, σε καταναλωτές, ποσά, με τα οποία δεν έπρεπε να τους έχουν χρεώσει με βάση τις συμβάσεις, που είχαν υπογραφεί.
 12. Τράπεζες αναγκάστηκαν να εξηγήσουν, γραπτά, σε καταναλωτές, την προέλευση των οφειλών τους, ενώ αρχικά αρνούνταν.
 13. Τράπεζα αναγκάστηκε να εκδώσει, άμεσα, πιστωτική κάρτα καταναλώτριας, την οποία είχε μπλοκάρει, χωρίς αιτία και χωρίς ενημέρωση της δικαιούχου, διατηρώντας τους ίδιους όρους και προνόμια, με την προηγούμενη πιστωτική.
 14. Ασφαλιστική εταιρία αποζημίωσε καταναλωτή, μόλις παρενέβη το ΚΕ.Π.ΚΑ., ενώ τον ταλαιπωρούσε περίπου 5 μήνες.
 15. Τουριστικό γραφείο αποζημίωσε καταναλωτή, γιατί άλλαξε το πρόγραμμα του οργανωμένου ταξιδιού (πριν την έναρξη του ταξιδιού), χωρίς τη συναίνεση του καταναλωτή.
 16. Αεροπορική εταιρία, αποζημίωσε καταναλώτρια, με το ποσό των 150 ευρώ, γιατί άργησε παραπάνω από 3 ημέρες, να παραδώσει τις αποσκευές.
 17. Πάροχος φυσικού αερίου παρήχε εξηγήσεις, για λογαριασμό φυσικού αερίου, ο οποίος δεν μπορούσε να γίνει κατανοητός, από τον καταναλωτή.
 18. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ διέγραψε οφειλή καταναλωτή ποσού 153 ευρώ, το οποίο ζητούσε, από τον καταναλωτή, ενώ δεν είχε πραγματοποιήσει τη σύνδεση, του φυσικού αερίου.
 19. Εταιρία πώλησης ηλεκτρονικών ειδών αναγκάστηκε να διορθώσει εντός λογικού διαστήματος, τάμπλετ καταναλώτριας, ενώ πριν την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., έδινε αόριστες απαντήσεις, για το χρόνο, που θα ολοκληρωνόταν η επισκευή του τάμπλετ.
 20. Εξουσιοδοτημένο συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων, επιδιόρθωσε, άμεσα, μετά την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., αυτοκίνητο, του οποίου την επισκευή καθυστερούσε, για 4 μήνες.
 21. Στεγνοκαθαριστήριο αντικατέστησε κουρτίνα, την οποία είχε καταστρέψει, κατά τη διαδικασία καθαρισμού της.
 22. Ινστιτούτα αδυνατίσματος ακύρωσαν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, με καταναλωτές, μετά την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ.
 23. Εταιρείες αναγκάστηκαν, μετά την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., να αποζημιώσουν καταναλωτές, για ελαττωματικά προϊόντα.
 24. Επεστράφησαν προκαταβολές σε μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ.
 25. Αεροπορικές εταιρίες αποζημίωσαν επιβάτες, για ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων, καταστροφή και απώλεια αποσκευών.
 26. Έγιναν αποδεκτά αιτήματα καταναλωτών, για ενεργοποίηση συνδέσεων που καθυστερούσαν αδικαιολόγητα, για διακοπή συμβολαίων, για ακύρωση ενεργοποίησης σύνδεσης, για αποκατάσταση βλαβών, για διόρθωση λογαριασμών, για επιστροφή χρημάτων από υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης (πενταψήφια), για παροχή εξηγήσεων στους καταναλωτές και για εφαρμογή όρων συμβολαίων, από παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Η δύναμη του ΚΕ.Π.ΚΑ. βασίζεται στον εθελοντισμό, στη διαφάνεια, στη δημοκρατική νομιμοποίηση, στην ανεξαρτησία και στην αποτελεσματικότητα.

Σύνθημά μας:

Γνωρίζω
   Συνειδητοποιώ
      Οργανώνομαι
         Προστατεύομαι

Καλούμε όλους τους Έλληνες Καταναλωτές να γίνουν μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., για να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να πολλαπλασιάσουμε τη δύναμη και τα θετικά αποτελέσματα.