Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Το 8ο αναγνωρισμένο δικαίωμα των Καταναλωτών είναι το Δικαίωμα σε ένα υγιεινό περιβάλλον. Το δικαίωμά μας, δηλαδή, να ζούμε και να εργαζόμαστε, σε ένα περιβάλλον, το οποίο δε θέτει σε κίνδυνο, την υγεία και την ευημερία της σημερινής γενιάς και των παιδιών μας.

Πόσο εφικτή είναι η πραγμάτωση αυτού του δικαιώματος, σήμερα; Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδικα του κινδύνου, οι Καταναλωτές ανησυχούν, κάποιες Κυβερνήσεις αναλαμβάνουν κάποιες πρωτοβουλίες, κάποιες επιχειρήσεις κάνουν κάποια δειλά βήματα, αλλά η πλειοψηφία Κυβερνήσεων και επιχειρήσεων κλείνουν τα αυτιά και τα μάτια και υποκρίνονται ότι όλα είναι καλά.
Πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς των Καταναλωτών ( Consumers International) και της Μ.Κ.Ο.
Υπευθυνότητα (Accountability) κατέδειξε ότι:

 • 65,7% των Καταναλωτών πιστεύουν ότι όλοι μας πρέπει να δείξουμε περισσότερη υπευθυνότητα, αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας, ώστε να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του Πλανήτη.
 • 66,4% των Καταναλωτών πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να πάρουν, σοβαρά, το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του Πλανήτη.
 • 60,4% των Καταναλωτών ζητούν, από τις εταιρίες, να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες, για τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων τους και τις επιπτώσεις του τρόπου παραγωγής, στην αλλαγή του κλίματος, στα σημεία αγοράς.
 • 51,5% των Καταναλωτών πιστεύουν ότι οι Κυβερνήσεις πρέπει να επιβάλλουν, στις επιχειρήσεις, να σταματήσουν την παραγωγή προϊόντων, που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του Πλανήτη.70% των Καταναλωτών δεν εμπιστεύονται τους ισχυρισμούς των επιχειρήσεων ότι αναλαμβάνουν δράσεις και πρωτοβουλίες, για την αλλαγή του κλίματος και την προστασία του περιβάλλοντος, και απαιτούν οι ισχυρισμοί αυτοί να ελέγχονται και να πιστοποιούνται, από ανεξάρτητους φορείς.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Οι Καταναλωτές θέλουμε να σταματήσουμε την καταστροφή του Πλανήτη. Για να μπορέσουμε, όμως, να κάνουμε την επιθυμία μας πράξη, πρέπει:
 • Οι Κυβερνήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να πραγματοποιήσουν ρήξεις, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό οπλοστάσιο, για την προστασία του περιβάλλοντος.
 • Οι δε επιχειρήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι η παραγωγή φιλικών, προς το περιβάλλον, προϊόντων αποτελεί μονόδρομο, για το μέλλον και των επιχειρήσεων και των Πολιτών-Καταναλωτών και του Πλανήτη.
Οι Καταναλωτές απαιτούμε:
Άμεση εφαρμογή του σήματος της Κοινωνικής Ευθύνης των επιχειρήσεων, που θα μας βοηθήσει να κάνουμε σωστές επιλογές.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 - 14:30, για τα μέλη και 12:30 - 14:30, για τα μη μέλη.

Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Ντροπή, κ. Σταϊκούρα! Γιατί φιμώνετε τους καταναλωτές;

  Ενημερωθήκαμε από τις Βρυξέλλες, ότι ο κ. Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την εκπροσώπηση των καταναλωτών από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή – Ε.Ο.Κ.Ε. Στη θέση του εκπροσώπου των καταναλωτών ορίστηκε εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Επισημαίνουμε ότι:• Οι καταναλωτές είναι η μεγαλύτερη ομάδα οικονομικών συμφερόντων, στην ελεύθερη αγορά και όμως…

  22 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ανώτατες τιμές σε όσα είδη χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών απέστειλε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 την παρακάτω επιστολή προς τον κ. Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την κοινοποίησε στον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. «κ. Υπουργέ,Όλοι θυμόμαστε την έκρηξη τιμών που πραγματοποιήθηκε καθώς και την…

  17 Σεπτεμβρίου 2020

 • Οι καταναλωτές αναγνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις

  Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από ενώσεις καταναλωτών σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, όταν μας ζητήθηκε να αξιολογήσουμε ορισμένες υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούν, ήδη σήμερα, τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί, ή διαφημίσεις σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού…

  15 Σεπτεμβρίου 2020

 • Συμβουλές για τις σχολικές μας αγορές

  Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά,…

  10 Σεπτεμβρίου 2020

 • Η λύση για τις οφειλές μας

  Αδυνατείτε να αποπληρώσετε τις οφειλές σας; Μπορούμε να βοηθήσουμε. Μπορούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημά σας.Επισκεφτείτε τα γραφεία του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών,Βας. Ηρακλείου 32, 6ος όροφος, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 9:00 έως τις 14:30.Τηλέφωνα επικοινωνίας 231023333 και 2310269449. Δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που…

  03 Σεπτεμβρίου 2020