Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Το ΚΕ.Π.ΚΑ., σε συνεργασία με τη Διεθνή των Καταναλωτών (CI), αφιέρωσε, φέτος, την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, στα φάρμακα και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε οι Καταναλωτές, στην αγορά φαρμάκου. Σκοπός μας ήταν να καταδείξουμε το πρόβλημα της χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, προώθησης φαρμάκων, στους ασθενείς, από τη φαρμακοβιομηχανία. Οι Κυβερνήσεις και η Φαρμακοβιομηχανία πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για να σταματήσει η επιθετική προώθηση των φαρμάκων και να βελτιωθεί η πρόσβαση των Καταναλωτών σε αξιόπιστη, υπεύθυνη και ξεκάθαρη πληροφόρηση, για τα φάρμακα και την υγεία μας.

Η προώθηση των φαρμάκων μπορεί να είναι φανερή, όπως διαφημίσεις σε περιοδικά, τηλεόραση κ.λπ. Ωστόσο, τώρα τελευταία, παρατηρούμε πιο "έξυπνες", επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες μορφές προώθησης, οι οποίες δε γίνονται, άμεσα, αντιληπτές, από τους Καταναλωτές, ως διαφημίσεις. Οι χορηγίες, προς συλλόγους ασθενών, η χρηματοδότηση ραδιοτηλεοπτικών και ενημερωτικών εκπομπών, η πληρωμένη, από τη φαρμακοβιομηχανία, αρθρογραφία, οι επισκέψεις αντιπροσώπων εταιριών, σε γιατρούς, η χορήγηση δωρεάν δειγμάτων, οι χορηγίες, για επιστημονικά συνέδρια, η χορήγηση δώρων, σε γιατρούς, οι προσφορές δια βίου εκπαίδευσης γιατρών, η χρήση διαδικτύου, η χρησιμοποίηση πληρωμένων επιστημόνων, η παροχή δωρεάν εργαστηριακών εξετάσεων, η διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων, σε φαρμακεία, νοσοκομεία, κλινικές, οι πληρωμένες εκστρατείες ενημέρωσης, για συγκεκριμένες ασθένειες, οι πολιτικές συμμαχίες, οι χορηγίες δραστηριοτήτων φοιτητών ιατρικών και φαρμακευτικών σχολών, είναι ύπουλοι τρόποι προώθησης φαρμάκων.

Τα πιο συχνά προβλήματα, που παρουσιάζονται, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι:
 • Παραπλανητικοί ή ψευδείς ισχυρισμοί, για ένα φάρμακο.
 • Εσκεμμένη υποβάθμιση των κινδύνων και των παρενεργειών
 • Παροχή οικονομικών κινήτρων, σε ιατρούς, για να συνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα.
 • Υπερβολική χρήση φαρμάκων, ή άλλων σκευασμάτων με πιθανούς θανάσιμους κινδύνους, για την υγεία μας.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έχει επισημάνει παρόμοια προβλήματα και στην Ελλάδα:
 • Λειτουργικά τρόφιμα, εκδίδουν κάρτες υγείας και προσφέρουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, σε συγκεκριμένα ιατρικά κέντρα.
 • Ασφαλιστικές εταιρίες προσφέρουν εκπτώσεις, στα ασφάλιστρά τους, σε Καταναλωτές, που προσκομίζουν συσκευασίες συγκεκριμένων λειτουργικών τροφίμων.
 • Ληγμένα φάρμακα πωλούνται, σε φαρμακεία.
 • Κυκλοφορούν φάρμακα, χωρίς οδηγίες, στα ελληνικά.
 • Κυκλοφορούν φάρμακα, εκτός προδιαγραφών και αποσύρονται, ένα μήνα μετά την καταγγελία του ΚΕ.Π.ΚΑ.
 • Κυκλοφορούν σκευάσματα (χάπια) αδυνατίσματος, χωρίς έγκριση του Ε.Ο.Φ. και οι εταιρίες, που τα διακινούν, τιμωρούνται ένα ολόκληρο χρόνο μετά.
 • Γυμναστήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος, περιοδικά προωθούν συμπληρώματα διατροφής, χωρίς καμία ευθύνη, προς τους Καταναλωτές και χωρίς να ενδιαφέρονται αν αυτά τα συμπληρώματα αναγκαία, ακόμα και αν βλάπτουν την υγεία των Καταναλωτών.
 • Φαρμακευτική εταιρία προσπάθησε να προωθήσει φάρμακα απευθείας σε ασθενείς, μέσω δικτύου νοσοκόμων.
Επειδή, δυστυχώς, οι μηχανισμό ελέγχου της Πολιτείας δεν μπορούν να ανταποκριθούν, όπως πρέπει, στον έλεγχο της αγοράς, οι Καταναλωτές:
 • Απαιτούμε, από την Πολιτεία, την εποπτεία της αγοράς φαρμάκου.
 • Απαιτούμε, από τους γιατρούς, την υπεύθυνη συνταγογράφηση φαρμάκων.
 • Απαιτούμε, από τους φαρμακοποιούς, τον καλύτερο έλεγχο των σκευασμάτων, που διαθέτουν από φαρμακεία.
 • Απαιτούμε, από τη φαρμακοβιομηχανία, να αναγνωρίσει ότι όλοι οι Καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, πρέπει να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα.
 • Απαιτούμε από τη φαρμακοβιομηχανία, να σταματήσει την έμμεση (ύπουλη) και επιθετική προώθηση συνταγογραφημένων φαρμάκων, απευθείας στους ασθενείς.
 • Καλούμε τους Καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν κανένα φάρμακο, κανένα χάπι αδυνατίσματος, κανένα συμπλήρωμα διατροφής, χωρίς τη συμβουλή ειδικών.
 • Καλούμε τους Καταναλωτές να μην αγοράζουν φάρμακα, μέσω internet.
 • Καλούμε τους Καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν φάρμακα ή σκευάσματα, που "έκαναν καλό, στο γείτονα".

Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Ντροπή, κ. Σταϊκούρα! Γιατί φιμώνετε τους καταναλωτές;

  Ενημερωθήκαμε από τις Βρυξέλλες, ότι ο κ. Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την εκπροσώπηση των καταναλωτών από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή – Ε.Ο.Κ.Ε. Στη θέση του εκπροσώπου των καταναλωτών ορίστηκε εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Επισημαίνουμε ότι:• Οι καταναλωτές είναι η μεγαλύτερη ομάδα οικονομικών συμφερόντων, στην ελεύθερη αγορά και όμως…

  22 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ανώτατες τιμές σε όσα είδη χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών απέστειλε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 την παρακάτω επιστολή προς τον κ. Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την κοινοποίησε στον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. «κ. Υπουργέ,Όλοι θυμόμαστε την έκρηξη τιμών που πραγματοποιήθηκε καθώς και την…

  17 Σεπτεμβρίου 2020

 • Οι καταναλωτές αναγνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις

  Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από ενώσεις καταναλωτών σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, όταν μας ζητήθηκε να αξιολογήσουμε ορισμένες υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούν, ήδη σήμερα, τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί, ή διαφημίσεις σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού…

  15 Σεπτεμβρίου 2020

 • Συμβουλές για τις σχολικές μας αγορές

  Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά,…

  10 Σεπτεμβρίου 2020

 • Η λύση για τις οφειλές μας

  Αδυνατείτε να αποπληρώσετε τις οφειλές σας; Μπορούμε να βοηθήσουμε. Μπορούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημά σας.Επισκεφτείτε τα γραφεία του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών,Βας. Ηρακλείου 32, 6ος όροφος, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 9:00 έως τις 14:30.Τηλέφωνα επικοινωνίας 231023333 και 2310269449. Δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που…

  03 Σεπτεμβρίου 2020