Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Έκπληξη μας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Φ.Σ.Θ.), στον τύπο της 17η Μαρτίου 2007, με θέμα: "Μεμονωμένο περιστατικό τα ληγμένα φάρμακα".

Επιθυμούμε να "φρεσκάρουμε" τη μνήμη τους:

Εκτός του ότι οι καταγγελίες στο ΚΕ.Π.ΚΑ. δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, οι Καταναλωτές απαιτούμε ότι ούτε ένα ληγμένο φάρμακο δεν πρέπει να υπάρχει (πόσο μάλλον να πωλείται), από φαρμακείο. Και εδώ ο Φ.Σ.Θ. έπρεπε να σκύψει, με ευαισθησία και ευθύνη.

Ο Φ.Σ.Θ. ισχυρίζεται: "4 με 5 στον αριθμό των 10.000 σκευασμάτων δεν έχουν οδηγίες χρήσεως στα ελληνικά". Τους ενημερώνουμε ότι μόνο εμείς, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., ξέρουμε 16 φάρμακα. Μήπως πρέπει να ψάξουν λίγο καλύτερα; Την παράβαση αυτής της νομοθεσίας, ο Φ.Σ.Θ. τη θεωρεί μεμονωμένο γεγονός και τη δικαιολογεί. Κατανοούμε τις συντεχνιακές λογικές αλλά δεν μπορούμε να τις αποδεχτούμε, όταν αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα δικαιώματα και την υγεία των Καταναλωτών.

Ο Φ.Σ.Θ. θα έπρεπε να διαβάσει, με μεγαλύτερη προσοχή, τις καταγγελίες του ΚΕ.Π.ΚΑ., για να καταλάβει ότι στόχος μας δεν ήταν οι φαρμακοποιοί αλλά, οι μεμονωμένοι επαγγελματίες, που ασκούν το λειτούργημα αυτό, χωρίς να συνειδητοποιούν την ευθύνη τους. Στόχος, ήταν να καταδείξουμε τα ελλείμματα της νομοθεσίας και των μηχανισμών ελέγχου, από πλευράς Πολιτείας, να καταγγείλουμε τις επιθετικές και αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας και να προειδοποιήσουμε τους Καταναλωτές να μην κάνουν αλόγιστη χρήση φαρμάκων και λοιπών σκευασμάτων, χωρίς τη συμβουλή των ειδικών.

Περιμέναμε, ότι ο Φ.Σ.Θ., κινούμενος στη λογική της προστασίας της υγείας των καταναλωτών και των ασθενών και στα πλαίσια της υπεύθυνης επιστημονικής στάσης, όπως απαιτεί το λειτούργημα του φαρμακοποιού, να σταθεί στο πλευρό μας. Δυστυχώς, χρησιμοποιούν ένα μικρό κομμάτι των καταγγελιών μας, ως άλλοθι. Που είναι η κριτική τους, για την πολυφαρμακία, για τα χάπια αδυνατίσματος, για τα συμπληρώματα διατροφής, για τα ύποπτα φάρμακα μέσω internet, για τις ύπουλες πρακτικές διαφήμισης της φαρμακοβιομηχανίας, για τα πνευματικά δικαιώματα, που στερούν τα φάρμακα, από χιλιάδες ασθενείς, καταδικάζοντάς τους, σε θάνατο.

Τελικά, ποιον ενόχλησε το ΚΕ.Π.ΚΑ.; Τους φαρμακοποιούς, την Πολιτεία, ή τη φαρμακοβιομηχανία;


Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Ντροπή, κ. Σταϊκούρα! Γιατί φιμώνετε τους καταναλωτές;

  Ενημερωθήκαμε από τις Βρυξέλλες, ότι ο κ. Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την εκπροσώπηση των καταναλωτών από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή – Ε.Ο.Κ.Ε. Στη θέση του εκπροσώπου των καταναλωτών ορίστηκε εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Επισημαίνουμε ότι:• Οι καταναλωτές είναι η μεγαλύτερη ομάδα οικονομικών συμφερόντων, στην ελεύθερη αγορά και όμως…

  22 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ανώτατες τιμές σε όσα είδη χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών απέστειλε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 την παρακάτω επιστολή προς τον κ. Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την κοινοποίησε στον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. «κ. Υπουργέ,Όλοι θυμόμαστε την έκρηξη τιμών που πραγματοποιήθηκε καθώς και την…

  17 Σεπτεμβρίου 2020

 • Οι καταναλωτές αναγνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις

  Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από ενώσεις καταναλωτών σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, όταν μας ζητήθηκε να αξιολογήσουμε ορισμένες υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούν, ήδη σήμερα, τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί, ή διαφημίσεις σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού…

  15 Σεπτεμβρίου 2020

 • Συμβουλές για τις σχολικές μας αγορές

  Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά,…

  10 Σεπτεμβρίου 2020

 • Η λύση για τις οφειλές μας

  Αδυνατείτε να αποπληρώσετε τις οφειλές σας; Μπορούμε να βοηθήσουμε. Μπορούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημά σας.Επισκεφτείτε τα γραφεία του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών,Βας. Ηρακλείου 32, 6ος όροφος, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 9:00 έως τις 14:30.Τηλέφωνα επικοινωνίας 231023333 και 2310269449. Δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που…

  03 Σεπτεμβρίου 2020