Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Πότε, επιτέλους, θα γίνουν σεβαστά
τα δικαιώματα των Καταναλωτών – Επιβατών Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών;


Πριν λίγες μέρες, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε, με τυμπανοκρουσίες, ότι καταρτίζεται Σχέδιο Νόμου, για τα δικαιώματα - υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων ακτοπλοϊκών μεταφορών, το οποίο τέθηκε, σε δημόσια διαβούλευση.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ., από πέρσι το καλοκαίρι, είχε ζητήσει την κατάρτιση αυτής της Χάρτας Δικαιωμάτων των Καταναλωτών, έπειτα από τις "σκηνές απείρου κάλους", που εκτυλίχθηκαν, στα λιμάνια της χώρας μας, με πολύωρες καθυστερήσεις και τρομακτική ταλαιπωρία επιβατών. Παράλληλα, γνωστοποιήσαμε τα προβλήματα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έσκυψε, πολύ νωρίτερα, από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, πάνω στο πρόβλημα. Έπειτα από ένα χρόνο περίπου ανταλλαγής απόψεων, η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε, στις Βρυξέλλες, στις 18 Ιανουαρίου 2007, σε σύσκεψη, τις Κυβερνήσεις των 25 κρατών - μελών, τις ναυτιλιακές εταιρίες και τους Καταναλωτές, όπου τέθηκαν τα προβλήματα και αποφασίστηκε ο τομέας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών να ρυθμιστεί, με Κανονισμό, ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα των Καταναλωτών.

Το σχέδιο, που κατέθεσε, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, μπορούμε να πούμε ότι κάνει ένα μόνο βήμα μπροστά, σε σχέση, με το Χάρτη Υποχρεώσεων, προς τους Καταναλωτές, που ίσχυε, μέχρι σήμερα. Βάζει συγκεκριμένους όρους, για την ακύρωση των εισιτηρίων, με ευθύνη του Καταναλωτή. Δημιουργεί, όμως, πολλές ασάφειες, οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα καταλήξουν, σε βάρος των Καταναλωτών:

 • Δεν ορίζει τι σημαίνει καθυστέρηση απόπλου 10 λεπτά ή 17 ώρες;
 • Δεν αποσαφηνίζει ότι οι εναλλακτικές λύσεις, που προτείνονται, στον Καταναλωτή, σε περίπτωση ακύρωσης ή καθυστέρησης, αποτελούν δική του μόνον επιλογή και όχι της ναυτιλιακής εταιρίας.
 • Δε συνδέει τις αποζημιώσεις, με τη διάρκεια της καθυστέρησης. Η παροχή καταλύματος, στο πλοίο ή στο ξενοδοχείο γίνεται μόνον "όταν ο αναμενόμενος χρόνος αναχωρήσεως είναι τουλάχιστον η επόμενη ημέρα από την προγραμματισμένη ώρα απόπλου και μεσολαβούν μεταξύ τους τουλάχιστον 6 ώρες ή η καθυστέρηση αναμένεται να διαρκέσει πέραν του εξαώρου και η προγραμματισμένη ώρα απόπλου είναι μεταξύ των ωρών 00.00 έως 05.00". Δηλαδή, σχεδόν ποτέ ή όποιος κατάλαβε…. κατάλαβε.
 • Δε λαμβάνεται καμιά μέριμνα, για την εξυπηρέτηση των ατόμων, με αναπηρία και τη διασφάλιση της πρόσβασής τους, στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
 • Δε λαμβάνεται καμιά μέριμνα, για επόμενες ζημίες του Καταναλωτή π.χ. χάσιμο προκαταβολής, σε ξενοδοχείο.
 • Δεν ορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία κατάθεσης παραπόνων και αποζημίωσης των Καταναλωτών. Βρες τον υπεύθυνο αξιωματικό του πλοίου ή τον υπεύθυνο του λιμενικού, ή τον πράκτορα της ναυτιλιακής. Δηλαδή, ταλαιπωρήσου κι άλλο ή μη ζητάς τίποτα.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. απέστειλε επιστολή, με τις επιφυλάξεις - επισημάνσεις, για το σχέδιο νόμου, στον Πρωθυπουργό, στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στον Υπουργό Ανάπτυξης, στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και στο Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή.

Οι Καταναλωτές απαιτούμε:

 1. Αυστηροποίηση της νομοθεσίας, για τις υποχρεώσεις των ναυτιλιακών εταιριών, ώστε να προστατεύονται, με συγκεκριμένο τρόπο, τα δικαιώματα των Καταναλωτών και να μην "αφήνονται παράθυρα" καταστρατήγησης. Η νομοθεσία πρέπει να περιλαμβάνει μόνο σαφείς, συγκεκριμένους και κατανοητούς όρους, οι οποίοι δεν επιδέχονται "παρερμηνίες".
 2. Πραγματική διαβούλευση, με ευθύνη του Υ.Ε.Ν., το οποίο πρέπει να καλέσει κοινή σύσκεψη, στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των εμπλεκόμενων. Τα δικαιώματα των Καταναλωτών - Επιβατών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, για να αφεθεί, σε μια διαβούλευση, μέσω internet, την οποία "ψάχναμε", για να βρούμε.
 3. Αναγνώριση του καθολικού χαρακτήρα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόσβαση όλων των Καταναλωτών, σε προσιτές τιμές είναι μη διαπραγματεύσιμη.

Ζητούμε από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι, στους Καταναλωτές, κάνοντας τις ρίξεις, που απαιτούνται, για την προστασία και των Καταναλωτών και των σωστών επιχειρηματιών του κλάδου και της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 - 14:30, για τα μέλη και 12:30 - 14:30, για τα μη μέλη.

Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Η Ελλάδα διόρθωσε την πολιτική για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών

  Η χώρα μας, δυστυχώς, υποβάθμισε τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών και θαλάσσιων ταξιδιών καθώς και των ταξιδιωτών οργανωμένων ταξιδιών με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Απριλίου 2020. Η συγκεκριμένη Π.Ν.Π. έληγε στις 31 Οκτωβρίου 2020 για τα θαλάσσια ταξίδια και στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 για τα αεροπορικά και τα…

  25 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ντροπή, κ. Σταϊκούρα! Γιατί φιμώνετε τους καταναλωτές;

  Ενημερωθήκαμε από τις Βρυξέλλες, ότι ο κ. Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την εκπροσώπηση των καταναλωτών από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή – Ε.Ο.Κ.Ε. Στη θέση του εκπροσώπου των καταναλωτών ορίστηκε εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Επισημαίνουμε ότι:• Οι καταναλωτές είναι η μεγαλύτερη ομάδα οικονομικών συμφερόντων, στην ελεύθερη αγορά και όμως…

  22 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ανώτατες τιμές σε όσα είδη χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών απέστειλε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 την παρακάτω επιστολή προς τον κ. Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την κοινοποίησε στον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. «κ. Υπουργέ,Όλοι θυμόμαστε την έκρηξη τιμών που πραγματοποιήθηκε καθώς και την…

  17 Σεπτεμβρίου 2020

 • Οι καταναλωτές αναγνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις

  Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από ενώσεις καταναλωτών σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, όταν μας ζητήθηκε να αξιολογήσουμε ορισμένες υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούν, ήδη σήμερα, τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί, ή διαφημίσεις σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού…

  15 Σεπτεμβρίου 2020

 • Συμβουλές για τις σχολικές μας αγορές

  Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά,…

  10 Σεπτεμβρίου 2020