Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Το Πάσχα πέρασε, το καλοκαίρι έρχεται, τα κιλά μας βαραίνουν και το άγχος να τα "χάσουμε" μας έχει καταλάβει. Ακούμε για Ινστιτούτα Αδυνατίσματος, Γυμναστήρια και Επιχειρήσεις Μικρογευμάτων που υπόσχονται γρήγορο και χωρίς κόπο αδυνάτισμα. Ακούμε για δώρα, που προσφέρονται, από αυτές τις επιχειρήσεις, "για λίγες μόνον ημέρες". Ακούμε για υπερπροσφορές. Και, τελικά, παρασυρόμαστε, πιστεύουμε στα "θαύματα" και επισκεπτόμαστε μια τέτοια επιχείρηση. Εκεί, αρχίζουν τα προβλήματα, αν δεν είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Οι "ειδικοί", στην κυριολεξία, "πέφτουν επάνω μας", για να μας πείσουν ότι πρέπει, οπωσδήποτε, να αλλάξουμε την εμφάνισή μας. Δε διαθέτουμε παρά ελάχιστα θετικά ή όμορφα χαρακτηριστικά και μόνον αυτοί, με τις μεθόδους τους, μπορούν να μας διορθώσουν, μπορούν να μας κάνουν "εμφανίσιμους". Χωρίς να το "καταλάβουμε", συμφωνούμε και υπογράφουμε διάφορα χαρτιά, που δε διαβάζουμε, τα οποία, όμως, μας δεσμεύουν.

Συνήθως, υπογράφουμε, συμβόλαια παροχής υπηρεσιών, μακροχρόνιας διάρκειας, τα οποία, όπως μας πληροφορούν οι "ειδικοί", θα εξοφληθούν, με άτοκες μηνιαίες δόσεις. Πολλές φορές, δε μας εξηγούν ούτε το συνολικό ποσό χρέωσης, ούτε ότι η πληρωμή των δόσεων θα γίνει, μέσω πιστωτικής κάρτας, της οποίας την έκδοση θα ζητήσει η επιχείρηση, από την Τράπεζα, με την οποία συνεργάζεται. Και, βέβαια, καμιά ενημέρωση, για τους τυχόν καταχρηστικούς όρους, τα "ψιλά γράμματα", στο πίσω μέρος των συμβάσεων, για τους τρόπους, που μπορούμε να διακόψουμε το συμβόλαιο ή τους όρους, που διέπουν την έκδοση της πιστωτικής κάρτας και τις ευθύνες, που αναλαμβάνουμε, απέναντι στην εκδότρια Τράπεζα.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έχει επισημάνει, πολλές φορές, στο παρελθόν, τα προβλήματα αυτά. Επειδή, όμως, οι καταγγελίες συνεχίζουν και μάλιστα με υψηλά ποσοστά, επανερχόμαστε, σήμερα, και θα πράξουμε το ίδιο και στο μέλλον, όποτε χρειαστεί.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. επισημαίνει:
 • Ποτέ δεν αποφασίζουμε, υπό πίεση. Αν θέλουμε να αδυνατίσουμε, το κάνουμε με δική μας απόφαση και αφού ερευνήσουμε την αγορά και επιλέξουμε την καλύτερη για μας Επιχείρηση, όσον αφορά προγράμματα και τιμές. Υπάρχουν άπειρα προγράμματα και ανάλογες τιμές.
 • Ζητάμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, σχετικά με τη διάρκεια, τις υπηρεσίες και την πληρωμή του προγράμματος, που μας πρότειναν. 
 • Διαβάζουμε, προσεκτικά, όλα τα χαρτιά, που μας δίνουν να υπογράψουμε. Στα συμβόλαια περιλαμβάνονται και καταχρηστικοί όροι, οι οποίοι κάνουν την ακύρωση-υπαναχώρηση πολύ δύσκολη. 
 • Δεν υπογράφουμε, ποτέ, δήλωση παραίτησης από την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. 
 • Δεν αποδεχόμαστε την πληρωμή του προγράμματος, με συναλλαγματικές, με έκδοση προσωπικού ή καταναλωτικού δανείου.
 • Δεν πληρώνουμε τοις μετρητοίς, εάν δεν είμαστε εκατό τοις εκατό σίγουροι ότι εμείς θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και ότι η επιχείρηση θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος.
 • Έχουμε δικαίωμα να υπαναχωρήσουμε από τη σύμβαση που υπογράψαμε, ακόμα και αν έχουμε αρχίσει το πρόγραμμα, δηλαδή αν έχουμε πραγματοποιήσει κάποιες επισκέψεις. Το Ινστιτούτο Αδυνατίσματος ή το Γυμναστήριο είναι υποχρεωμένο να κάνει όλες απαραίτητες τις ενέργειες, για να μας επιστραφούν τα χρήματά μας. 
 • Αν η επιχείρηση αρνείται την υπαναχώρηση, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ. Η μεσολάβηση του ΚΕ.Π.ΚΑ. έχει απαλλάξει εκατοντάδες μέλη του, από τέτοια συμβόλαια και έχει συμβάλλει, ώστε να απαλλαγούν οι Καταναλωτές, από εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χωρίς δικαστήρια και δαπανηρές διαδικασίες.
 • Απαιτούμε αντίγραφο όλων όσων υπογράψαμε. 
 • Προσοχή σε θέματα υγείας. Δεν μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε τα ίδια προγράμματα.
Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 - 14:30, για τα μέλη και 12:30 - 14:30, για τα μη μέλη.

Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Ντροπή, κ. Σταϊκούρα! Γιατί φιμώνετε τους καταναλωτές;

  Ενημερωθήκαμε από τις Βρυξέλλες, ότι ο κ. Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την εκπροσώπηση των καταναλωτών από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή – Ε.Ο.Κ.Ε. Στη θέση του εκπροσώπου των καταναλωτών ορίστηκε εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Επισημαίνουμε ότι:• Οι καταναλωτές είναι η μεγαλύτερη ομάδα οικονομικών συμφερόντων, στην ελεύθερη αγορά και όμως…

  22 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ανώτατες τιμές σε όσα είδη χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών απέστειλε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 την παρακάτω επιστολή προς τον κ. Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την κοινοποίησε στον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. «κ. Υπουργέ,Όλοι θυμόμαστε την έκρηξη τιμών που πραγματοποιήθηκε καθώς και την…

  17 Σεπτεμβρίου 2020

 • Οι καταναλωτές αναγνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις

  Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από ενώσεις καταναλωτών σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, όταν μας ζητήθηκε να αξιολογήσουμε ορισμένες υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούν, ήδη σήμερα, τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί, ή διαφημίσεις σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού…

  15 Σεπτεμβρίου 2020

 • Συμβουλές για τις σχολικές μας αγορές

  Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά,…

  10 Σεπτεμβρίου 2020

 • Η λύση για τις οφειλές μας

  Αδυνατείτε να αποπληρώσετε τις οφειλές σας; Μπορούμε να βοηθήσουμε. Μπορούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημά σας.Επισκεφτείτε τα γραφεία του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών,Βας. Ηρακλείου 32, 6ος όροφος, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 9:00 έως τις 14:30.Τηλέφωνα επικοινωνίας 231023333 και 2310269449. Δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που…

  03 Σεπτεμβρίου 2020