Πραγματοποιήθηκε, η Τακτική Απολογιστική Γενική Συνέλευση των μελών του ΚΕ.Π.ΚΑ. Ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του ΚΕ.Π.ΚΑ., για το 2017, εγκρίθηκαν, ομόφωνα.

Στη Γενική μας Συνέλευση χαιρέτισαν-παρέστησαν, οι κ.κ.: Δημήτρης Αυλωνίτης, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Θεόδωρος Κουτσούμπας, Μεσολαβητής Τραπεζικών – Επενδυτικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνος Ραδαίος, Δικηγόρος και εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών – Ε.Ε.Τ., Κώστας Χαϊδούτης, Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης – ΕΝ.Ι.Α.Θ, Σταύρος Πουσίνης, εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων και ο Κωνσταντίνος Μπουκουβάλας, Πολιτευτής Β’ Θεσσαλονίκης Ένωσης Κεντρώων. Τις ευχές τους έστειλαν οι κ.κ.: Ιωάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Σοφία Σακοράφα, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λευτέρης Ζαγορίτης, Συνήγορος του Καταναλωτή.

Πιστεύουμε ότι ο απολογισμός μας είναι πλούσιος. Οι παρακάτω αριθμοί αποδεικνύουν την καθημερινή παρουσία της οργάνωσής μας, τη δράση μας και τους αγώνες μας, για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών:

 • Δεχτήκαμε 2.394 επιστολές, τις οποίες επεξεργαστήκαμε, αξιοποιήσαμε, ή σχολιάσαμε και απαντήσαμε.
 • Αποστείλαμε 1.520 επιστολές, με παρεμβάσεις, καταγγελίες, προτάσεις, για επίλυση προβλημάτων της αγοράς, σε διάφορους φορείς, όπως: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ευρωβουλευτές, Βουλευτές, Επιτροπές, Οργανισμούς, κ.λπ.
 •  Ασχοληθήκαμε, με 71 θέματα.
 • Εκπροσωπήσαμε τους καταναλωτές, σε 127 συνεδριάσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις επιτροπών και φορέων, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
 •  Ήμασταν βασικοί ομιλητές, σε 9 ημερίδες.
 • Εκδώσαμε 82 δελτία τύπου.
 •  Εκπαιδεύσαμε περισσότερους από 1.700 μικρούς και ενήλικες καταναλωτές.
 • Αναλάβαμε πρωτοβουλίες και δράση, για 5 ειδικά θέματα. Πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε ειδικό θέμα απαίτησε μια σειρά παρεμβάσεων και επιστολών.
 • Διενεργήσαμε 5 έρευνες.
 •  Λάβαμε μέρος, σε 16 έρευνες.
 •  Διαχειριστήκαμε 2.734 ερωτήματα - παράπονα – καταγγελίες καταναλωτών.
 • Με την παρέμβασή μας, τα μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. ωφελήθηκαν 61.461,48 ευρώ.
 •  Δόθηκαν 1.121 συνεντεύξεις και καταχωρήσεις, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σε ραδιόφωνα, σε εφημερίδες και περιοδικά (41 τηλεοπτικές, 47 ραδιοφωνικές εκπομπές και 1.033 καταχωρήσεις δελτίων τύπου μας).
 •  Δεχτήκαμε 10.000 επισκέψεις, κατά μέσο όρο, ανά μήνα, στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Π.ΚΑ.

Η σημαντικότερη προσφορά του ΚΕ.Π.ΚΑ., σε όλους τους καταναλωτές (όχι μόνο στα μέλη) είναι η παρέμβασή μας, για τη δημιουργία, συμπλήρωση, ή αλλαγή της νομοθεσίας, που προστατεύει τους καταναλωτές, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Αυτή η δράση μας, μας βοηθάει στο να πετυχαίνουμε σημαντικά αποτελέσματα, προς άμεσο όφελος των καταναλωτών. Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποια παραδείγματα:

 1. Οι καταναλωτές – μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. ωφελήθηκαν, με τη μεσολάβηση του ΚΕ.Π.ΚΑ., με το ποσό των 64.461,48 ευρώ. Αναλυτικά από:
  • Ακυρώσεις συμβολαίων ινστιτούτων αδυνατίσματος και γυμναστηρίων: 21.280,38 ευρώ
  • Επιστροφές χρεώσεων και ακυρώσεις συμβολαίων παρόχων τηλεπικοινωνιών: 18.463,80 ευρώ
  • Αποζημίωση για ελαττωματικά προϊόντα: 15.361,68 ευρώ
  •  Αποζημιώσεις, από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές: 4.000 ευρώ
  • Ακυρώσεις συμβάσεων πωλήσεων, από απόσταση: 1.761,46 ευρώ
  •  Επιστροφές προκαταβολών: 1.710,00 ευρώ
  •  Αποζημιώσεις, από δημόσιες υπηρεσίες – ΟΤΑ: 1.215,24 ευρώ
  •  Αποζημιώσεις, από τουριστικές υπηρεσίες: 668,92 ευρώ
 2. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνδράμει τα μέλη του, στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων καταναλωτών. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας:
  •  Περισσότεροι, από 152 καταναλωτές ζήτησαν πληροφόρηση και συμβουλές, από το ΚΕ.Π.ΚΑ., είτε τηλεφωνικά, είτε επισκεπτόμενοι τα γραφεία μας. Ακόμη περισσότεροι βρήκαν τις πληροφορίες αυτές, στην ιστοσελίδα μας, ή στους λογαριασμούς μας, στο facebook και στο twitter.
  • Μόνο 7 καταναλωτές γράφτηκαν μέλη, στο ΚΕ.Π.ΚΑ.
  • 28 καταναλωτές συναντήθηκαν, με τους ειδικούς του ΚΕ.Π.ΚΑ. οι οποίοι τους συμβούλευσαν, για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματός τους.
 3. Η Δ.Ε.Η. προέβη, στην επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος καταναλωτή, που είχε κάνει ρύθμιση οφειλών, μετά από παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ.
 4. Ινστιτούτα αδυνατίσματος ακύρωσαν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, με καταναλωτές, μετά την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ.
 5. Εταιρείες αναγκάστηκαν, μετά την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., να επιστρέψουν μεγάλα ποσά, στους καταναλωτές, λόγω ελαττωματικών προϊόντων.
 6. Επεστράφησαν προκαταβολές σε μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ.
 7. Αεροπορικές εταιρίες αποζημίωσαν επιβάτες, για ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων, καταστροφή και απώλεια αποσκευών.
 8. Έγιναν αποδεκτά αιτήματα καταναλωτών, για ενεργοποίηση συνδέσεων που καθυστερούσαν αδικαιολόγητα, για διακοπή συμβολαίων, για ακύρωση ενεργοποίησης σύνδεσης, για αποκατάσταση βλαβών, για διόρθωση λογαριασμών, για επιστροφή χρημάτων από υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης (πενταψήφια), για παροχή εξηγήσεων στους καταναλωτές και για εφαρμογή όρων συμβολαίων από παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
 9. Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. αποκατέστησε βλάβη παροχής νυχτερινού ηλεκτρικού ρεύματος, που καθυστερούσε επί 15 μέρες, μετά από παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ.
 10. Τράπεζες επέστρεψαν ποσά, που είχαν κατασχεθεί, για οφειλές, σε δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, ενώ οι καταναλωτές είχαν δηλώσει τους συγκεκριμένους λογαριασμούς, ως ακατάσχετους.
 11. Διαγράφτηκαν τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου, 14 ετών, τα οποία βεβαιώθηκαν, στην εφορία, ενώ το αυτοκίνητο είχε αποσυρθεί, με πρωτοβουλία του Δήμου.
 12. Επιβλήθηκε σύσταση, από το Υπουργείο Τουρισμού, σε εταιρεία εκμετάλλευσης καταλυμάτων, γιατί είχε κάνει υπεράριθμες κρατήσεις.
 13. Έγινε σύσταση, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε Πρατήριο Άρτου – Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής, για μη τήρηση κανόνων υγιεινής, κατά τη μεταφορά των προϊόντων.
 14. Έγινε σύσταση, σε οδηγό τουριστικού λεωφορείου, από το τουριστικό γραφείο, στο οποίο εργαζόταν, για απρεπή συμπεριφορά.
 15. Έγιναν, από τον Ε.Φ.Ε.Τ., συστάσεις, σε σουπερμάρκετ, γιατί πωλούσε αλλοιωμένο τυροκομικό προϊόν.
 16. Το «ΚΤΕΛ Χαλκιδικής Α.Ε.» επέβαλε ποινή, σε οδηγό λεωφορείου, για αυθαίρετη αλλαγή δρομολογίου.
 17. Καταναλωτής απαλλάχτηκε, από οφειλές ύψους 608ευρώ, που προέκυψαν από λάθος υπολογισμό τετραγωνικών, από το Δήμο Νέας Προποντίδας.
 18. Καταναλωτής παρέλαβε αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων, από Ιδιωτικό Διαγνωστικό Κέντρο, τα οποία καθυστερούσαν, επί 20ήμερο, μετά από παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ.
 19. Εταιρεία αυτοκινήτων, που υποσχόταν απεριόριστα χρόνια δωρεάν σέρβις, αναγκάστηκε, μετά από παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, ενώ ταλαιπωρούσε τον καταναλωτή, επί δίμηνο.
 20. Αντιλογίστηκε, από τράπεζα, προμήθεια, για πιστωτική κάρτα, που ο καταναλωτής είχε ακυρώσει, πριν από πολλά χρόνια.
 21. Δήμος προέβη, σε καθαρισμό οδού, της οποίας είχε «παραμελήσει» την αποκομιδή σκουπιδιών.
 22. Παραδόθηκε δέμα, σε καταναλωτή, του οποίου η παράδοση καθυστερούσε πάνω από 2,5 μήνες, μετά την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ.
 23. Ασφαλιστική εταιρεία αναγνώρισε της υποχρέωση της από ασφαλιστήριο συμβόλαιο και κάλυψε το χρέος καταναλωτή, σε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών, ο οποίος είχε περιέλθει σε ανεργία.
 24. Επεστράφη το αντίτιμο εισιτηρίου συναυλίας, η οποία ακυρώθηκε.

Τέλος, στα χρηματικά ποσά, που κέρδισαν τα μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., ως αποζημιώσεις, με τη μεσολάβησή μας, πρέπει να προσθέτουμε κάθε χρόνο και περίπου 3.000.000 ευρώ, που αφορούν το «χαράτσι» της Χαλκιδικής, για πάνω από 55.000 οικογένειες – κατόχους β’ κατοικίας, στο Νομό Χαλκιδικής, το οποίο καταργήθηκε, από 1/1/2008, έπειτα από αγώνες χρόνων του ΚΕ.Π.ΚΑ.

Η δύναμη του ΚΕ.Π.ΚΑ. βασίζεται στον εθελοντισμό, στη διαφάνεια, στη δημοκρατική νομιμοποίηση, στην ανεξαρτησία και στην αποτελεσματικότητα.

Σύνθημά μας:

Γνωρίζω
  Συνειδητοποιώ
     Οργανώνομαι
        Προστατεύομαι

Καλούμε όλους τους Έλληνες Καταναλωτές να γίνουν μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., για να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να πολλαπλασιάσουμε τη δύναμη και τα θετικά αποτελέσματα.