Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Τι είναι μια αλλεργία;
Αλλεργία είναι η υπερευαισθησία του σώματος σε ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον. Οι αλλεργικές αντιδράσεις ποικίλουν από ήπιες φαγούρες, φτέρνισμα ή έκζεμα έως και σοβαρά εξανθήματα, αλλεργικό πυρετό, άσθμα και έλλειψη αναπνοής. Μια ακραία αλλεργική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ, μια επικίνδυνη κατάσταση, στην οποία φράζουν οι αναπνευστικοί οδοί και πέφτει η πίεση του αίματος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αλλεργίες ξεκίνησαν εκατομμύρια χρόνια πριν, ως ένας τρόπος, ώστε να αποβάλλει το ανθρώπινο σώμα τα παράσιτα. Το σώμα μάχεται αυτά τα παράσιτα και άλλους εισβολείς, παράγοντας ένα αντίσωμα, που λέγεται immunoglobulin E, στα εντόσθια και τους πνεύμονες. Μη βρίσκοντας σύγχρονα παράσιτα να καταπολεμήσει, το αντίσωμα αυτό αντιδρά σε άλλες ξένες ουσίες στο σώμα, παράγοντας χημικές ουσίες όπως π.χ. την ισταμίνη. Η ισταμίνη προκαλεί εξανθήματα, υγρά μάτια, φτέρνισμα και φαγούρα. Όσο περισσότερο είναι εκτεθειμένο ένα άτομο στα αλλεργιογόνα, τόσο περισσότερο το σώμα παράγει το αντίσωμα αυτό. Ακόμα, οι αλλεργίες χειροτερεύουν με το γήρας.
 
Η μύτη γνωρίζει
Το πιο κοινό σύμπτωμα των εποχιακών αλλεργιών είναι η αλλεργική ρινίτιδα, γνωστή και ως αλλεργικός πυρετός. Τα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας σχεδόν μιμούνται αυτά του κοινού κρυολογήματος.
 
Υπάρχουν όμως διαφορές. Ένα κρυολόγημα κάνει τον κύκλο του σε 7 με 10 μέρες. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να τραβήξει για εβδομάδες ή μήνες. Παρ' ότι ονομάζεται έτσι, ο "αλλεργικός πυρετός" δεν προκαλεί πυρετό. Στο κρυολόγημα, το ρινικό έκκριμα είναι πυκνό και κίτρινο. Στις αλλεργίες είναι γενικά λεπτό και καθαρό. Μια αλλεργία συχνά συνοδεύεται από φαγούρα στα μάτια, την επιδερμίδα ή το στόμα και μπορεί να οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα.
 
Το πρώτο βήμα στη μεταχείριση χρόνιων αλλεργιών είναι μια επίσκεψη στον αλλεργιολόγο. Ο γιατρός θα ξεκινήσει παίρνοντας ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Μετά από αυτό, μπορεί να εντοπίσει ένα κατάλογο ύποπτων αλλεργιογόνων. Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωσή του ή να αναλύσει τα αινιγματικά συμπτώματα της αλλεργίας, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μια αλλεργική εξέταση δέρματος. Κατά την εξέταση αυτή ο γιατρός κάνει μια σειρά διακεντήσεις, κάθε μια από τις οποίες περιέχει μια μικρή ποσότητα του ύποπτου αλλεργιογόνου σε διάλυμα. Εάν ο ασθενής είναι αλλεργικός σε κάποιο από αυτά τα αλλεργιογόνα, θα εμφανιστεί ένα διογκωμένο κόκκινο σημάδι σαν εξάνθημα μετά από 20 λεπτά, στο σημείο που πραγματοποιήθηκε η διακέντηση. Ανάλογα με την ιστορία του ασθενούς, ένα πρόσωπο μπορεί να εξετασθεί για έξι έως και 80 αλλεργιογόνα. 
 
Θεραπεία
Μόλις καθορισθούν οι αιτίες και η βαρύτητα των αλλεργιών του ασθενή, ο γιατρός μπορεί να ορίσει τη θεραπεία. Το πρώτο, εύλογο, βήμα είναι να αποφύγει το αλλεργιογόνο.
 
Το επόμενο βήμα, στην αντιμετώπιση των αλλεργιών είναι η φαρμακευτική θεραπεία. Συχνά συνταγογραφούνται τα αντιισταμινικά, τα οποία παρεμβαίνουν στην επίδραση της ισταμίνης. Μια σημαντική παρενέργεια των αντιισταμινικών είναι η υπνηλία και μερικά είδη φαρμάκων την προκαλούν συχνότερα. Ο όρος "μη ναρκωτική" αντισταμίνη χρησιμοποιείται ευρύτερα για να περιγράψει μερικά φάρμακα, αλλά δεν είναι 100% ακριβής.
 
Καθώς όλα τα αντιϊσταμινικά προκαλούν υπνηλία, άλλα σε μεγαλύτερο και άλλα σε μικρότερο βαθμό, είναι προτιμότερο να λαμβάνονται τη νύχτα. Ένα ρινικό σπρέι μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Προσοχή, όμως. Το σπρέι πρέπει να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό και να μην είναι από αυτά που χρησιμοποιούνται για την απόφραξη της μύτης, κατά την διάρκεια ενός κρυολογήματος. Και αυτό γιατί αυτά τα σπρέι, όταν χρησιμοποιούνται μακροχρόνια, προκαλούν χειρότερες βλάβες.
 
Ενέσεις 
Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε δοκιμάσει κάθε φάρμακο και ακόμα φτερνίζεστε από τον Ιανουάριο μέχρι το Δεκέμβριο; Οι ενέσεις μπορούν να προσφέρουν μακρόχρονη ανακούφιση σε πολλούς ανθρώπους.
 
Η θεραπεία με ενέσεις για την αλλεργία είναι μια μακρόχρονη διαδικασία. Για τρία ως πέντε χρόνια, ο ασθενής με αλλεργία λαμβάνει μια μικρή δόση με έγχυση των αλλεργιογόνων, συνήθως δύο φορές την εβδομάδα, αρχικά και στη συνέχεια πιο αραιά με μεγαλύτερες δόσεις, όσο περνά ο καιρός. Μετά από έξι εβδομάδες το λιγότερο, το φτέρνισμα, η φαγούρα και τα εξανθήματα αρχίζουν να υποχωρούν. Μετά από πέντε χρόνια περίπου, είναι δυνατό για πολλούς ασθενείς, να σταματήσουν τις ενέσεις. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών, που λαμβάνουν ενέσεις για την αλλεργία θεραπεύονται, το ένα τρίτο "ξανακυλάει" μερικώς και το ένα τρίτο δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Όσοι δεν θεραπεύονται μπορούν να αρχίσουν ξανά τις ενέσεις.
 
Μια άλλη θεραπεία είναι η γρήγορη θεραπεία "δημιουργίας αντισωμάτων". Οι ασθενείς περνούν πολλές ημέρες, λαμβάνοντας επανειλημμένες ενέσεις, που τους "αναισθητοποιούν" κατά των αλλεργιών. Στη συνέχεια ακολουθούν το κανονικό πρόγραμμα θεραπείας. Όμως χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την ασφάλεια αυτού του γρήγορου τρόπου θεραπείας.
 
Οι αλλεργίες μπορεί να αποβούν θανατηφόρες, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους είναι απλά ενοχλητικές. Για ορισμένους το περιστασιακό φτέρνισμα, η φαγούρα και τα υγρά μάτια δεν έχουν μεγάλη σημασία. Άλλοι πάλι μεγαλώνουν συνηθίζοντας στην ενόχληση και τη δέχονται ως μέρος της άνοιξης ή του φθινοπώρου, ακόμα και αν τα συμπτώματα είναι έντονα. Το γεγονός είναι, όμως, ότι οι αλλεργίες υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας.

Απλές συμβουλές για τους αλλεργικούς
 • Όσοι είστε αλλεργικοί στα φυτά ή στην γύρη τους, κρατήστε κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού σας και ανοιχτό το air condition. Αγοράστε ένα ειδικό φίλτρο, που να συγκρατεί την σκόνη ή τη γύρη.
 • Χρησιμοποιήστε αποϋγραντήρες, αν οι χώροι όπου ζείτε εμφανίζουν υγρασία.
 • Εγκαταστήστε ξύλινα πατώματα ή μαρμάρινα. Αποφύγετε να καλύπτετε τα πατώματα με χοντρά χαλιά.
 • Ελαττώστε τα πήλινα διακοσμητικά και τα βιβλία, που συλλέγουν σκόνη.
 • Κρατήστε τα κατοικίδια έξω από το σπίτι.
 • Λούζεστε κάθε μέρα, για να απομακρύνετε σκόνη και πιτυρίδα.
 • Πλένετε συχνά τα ρούχα σας.
 • Χρησιμοποιείτε καλύμματα μαξιλαριών, στρωμάτων και παπλωμάτων ώστε να υπάρχει ένας φραγμός ανάμεσα σε σας και στη σκόνη, που φωλιάζει στο κρεβάτι σας.
 • Αυτά δεν θα γιατρέψουν από την αλλεργία σας αλλά σίγουρα θα σας ανακουφίσουν από τα πιο έντονα συμπτώματα της.
Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Η Ελλάδα διόρθωσε την πολιτική για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών

  Η χώρα μας, δυστυχώς, υποβάθμισε τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών και θαλάσσιων ταξιδιών καθώς και των ταξιδιωτών οργανωμένων ταξιδιών με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Απριλίου 2020. Η συγκεκριμένη Π.Ν.Π. έληγε στις 31 Οκτωβρίου 2020 για τα θαλάσσια ταξίδια και στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 για τα αεροπορικά και τα…

  25 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ντροπή, κ. Σταϊκούρα! Γιατί φιμώνετε τους καταναλωτές;

  Ενημερωθήκαμε από τις Βρυξέλλες, ότι ο κ. Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την εκπροσώπηση των καταναλωτών από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή – Ε.Ο.Κ.Ε. Στη θέση του εκπροσώπου των καταναλωτών ορίστηκε εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Επισημαίνουμε ότι:• Οι καταναλωτές είναι η μεγαλύτερη ομάδα οικονομικών συμφερόντων, στην ελεύθερη αγορά και όμως…

  22 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ανώτατες τιμές σε όσα είδη χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών απέστειλε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 την παρακάτω επιστολή προς τον κ. Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την κοινοποίησε στον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. «κ. Υπουργέ,Όλοι θυμόμαστε την έκρηξη τιμών που πραγματοποιήθηκε καθώς και την…

  17 Σεπτεμβρίου 2020

 • Οι καταναλωτές αναγνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις

  Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από ενώσεις καταναλωτών σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, όταν μας ζητήθηκε να αξιολογήσουμε ορισμένες υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούν, ήδη σήμερα, τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί, ή διαφημίσεις σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού…

  15 Σεπτεμβρίου 2020

 • Συμβουλές για τις σχολικές μας αγορές

  Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά,…

  10 Σεπτεμβρίου 2020