- Βιομηχανικά προϊόντα, που φέρουν τη σήμανση «παραδοσιακό», «χειροποίητο».
- Προϊόντα και γαλακτοκομικά με ελάχιστα πραγματικά φρούτα, ή και καθόλου φρούτα, που δείχνουν εικόνες φρούτων.
- Ψωμιά, μπισκότα, ζυμαρικά κ.λπ., που σχεδόν δεν περιέχουν φυτικές ίνες και, όμως, σημαίνονται «ολικής άλεσης».
Το πρόβλημα έχει τις ρίζες του, στην έλλειψη Ευρωπαϊκών κανόνων, για το πότε οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους. Η BEUC ζήτησε από τα Ευρωπαϊκά όργανα, να κάνουν πιο «αληθινή» τη σήμανση τροφίμων.
Ενώσεις καταναλωτών, από Ευρωπαϊκές χώρες, μέλη της BEUC, αποκάλυψαν αυτές τις παραπλανητικές πρακτικές. Οι Ενώσεις αυτές είναι: Altroconsumo (Ιταλία), CLCV και UFC – Que Choisir (Γαλλία), Consumentenbond (Ολλανδία), Dtest (Τσεχία), Fabrukerradet (Νορβηγία), FRC (Ελβετία), OCU (Ισπανία), Test-Achat (Βέλγιο), ZPS (Σλοβενία). Όμως, αυτές οι 3 πρακτικές, που περιγράφονται παραπάνω, μπορεί να είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Η κ. Μονίκ Γκογιένς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:
«Είναι εντυπωσιακό ότι ένα ποτό, «Ανανάς και καρύδα», μπορεί να περιέχει αυτά τα φρούτα, σε αναλογία μικρότερη του ενός τρίτου. Οι τριμμένες φρυγανιές, που σημαίνονται, ως «Συνταγή της γιαγιάς», περιέχουν βιομηχανικά συστατικά. Και, όμως, αυτές τις παραπλανητικές πρακτικές σήμανσης τροφίμων, οι Ενώσεις Καταναλωτών, τις εντοπίζουν, επανειλημμένα, σε όλη την Ευρώπη.
Έρευνες, στη Γερμανία και στην Ολλανδία, δείχνουν ότι το 80% των καταναλωτών δεν εμπιστεύονται τη σήμανση των τροφίμων. Αυτή η αναφορά αποδεικνύει ότι έχουν δίκαιο. Η πίεση, που ασκήθηκε, από κάποιες Ενώσεις Καταναλωτών, υποχρέωσε κάποιες βιομηχανίες τροφίμων να κάνουν πιο «αληθινή» τη σήμανση τους. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλάβουν δράση.
Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι η σήμανση και η συσκευασία των τροφίμων δεν πρέπει να παραπλανά τους καταναλωτές. Όμως, η βιομηχανία εκμεταλλεύεται κάποιες γκρίζες ζώνες της νομοθεσίας, κάνοντας τα προϊόντας της να φαίνονται καλύτερης ποιότητας από ό,τι είναι πραγματικά. Αποτελεί επείγουσα ανάγκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει αυτές τις παραπλανητικές πρακτικές, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα και τα κράτη – μέλη να φροντίσουν να συμμορφωθεί η βιομηχανία τροφίμων με αυτά τα μέτρα».
Η BEUC ζητάει:
- Ευρωπαϊκούς ορισμούς των όρων, που χρησιμοποιούνται, ευρέως και σχετίζονται, με την ποιότητα τροφίμων π.χ. «παραδοσιακό», «χειροποίητο», «φυσικό» κ.λπ.
- Θεσμοθέτηση κατώτατων επιπέδων περιεκτικότητας φυσικών ινών ολικής άλεσης, για τους ισχυρισμούς, «ολικής άλεσης».
- Θεσμοθέτηση κανόνων ελάχιστης περιεκτικότητας, για προϊόντα, που εικονίζουν, στο μπροστά μέρος της συσκευασίας τους, συγκεκριμένα συστατικά, όπως φρούτα.
- Την απεικόνιση του ποσοστού περιεκτικότητας των συστατικών, που απεικονίζονται, στο μπροστά μέρος της συσκευασίας, όπως π.χ. φρούτα.
Τελευταία νέα
-
Η Amazon χειραγωγεί τους πελάτες της να μη διαγραφούν
Η Amazon θέτει εμπόδια, στους καταναλωτές που επιθυμούν να διαγραφούν από την υπηρεσία Amazon Prime. Η υπηρεσία αυτή παρέχει εκπτώσεις, προνόμια στις παραδόσεις αγαθών και πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες της Amazon, έναντι συνδρομής. Η Amazon που έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Λουξεμβούργο, έχει πάνω από 150 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως.…
14 Ιανουαρίου 2021
-
Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα “κόκκινα” δάνεια αφήνουν τους καταναλωτές στο έλεος των “αρπακτικών”
Στις 16 Δεκεμβρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε το σχέδιο δράσης, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στην μετά κορωνοϊό εποχή. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ή τα δάνεια με καθυστέρηση στην εξόφληση, αναμένεται ότι θα εκτοξευτούν, μόλις τελειώσουν τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που θεσμοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια…
22 Δεκεμβρίου 2020
-
33 παράπονα καταναλωτών εναντίον της κονσόλας Nintento Switch στην Ελλάδα
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δέχτηκε 33 παράπονα καταναλωτών, μέσα σε 10 ημέρες, για προβλήματα της κονσόλας παιχνιδιών Nintendo Switch. Το κάλεσμα του ΚΕ.Π.ΚΑ. για συλλογή μαρτυριών αποτελεί μέρος ενός πανευρωπαϊκού καλέσματος, που συντονίζεται, από την BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών. Στην Ευρώπη, 20.700 καταγγελίες έχουν κατατεθεί, μέχρι…
17 Δεκεμβρίου 2020
-
Οδηγίες για Χριστουγεννιάτικες Αγορές
Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Οι καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν τις προμήθειες τους, για τις γιορτές. Λόγω lockdown πολλοί από τους καταναλωτές θα προτιμήσουν τις ηλεκτρονικές αγορές. Καλό είναι να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας όταν αγοράζουμε μέσω ίντερνετ καθώς και άλλες πολύ σημαντικές οδηγίες και πληροφορίες που ακολουθούν. Το ΚΕ.Π.ΚΑ., έχοντας, πάντα, πρωταρχικό…
15 Δεκεμβρίου 2020
-
Για να μη γίνει η χαρά... τραγωδία
Λόγω lockdown πολλοί από τους καταναλωτές θα προτιμήσουν τις ηλεκτρονικές αγορές. Καλό είναι να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας όταν αγοράζουμε μέσω ίντερνετ καθώς και άλλες πολύ σημαντικές οδηγίες και πληροφορίες που ακολουθούν. Το παιδικό παιχνίδι θεωρείται ένα τυπικό βιομηχανικό προϊόν. Για την επιλογή του, όμως, δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις…
10 Δεκεμβρίου 2020