Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Το σήμα CE παραπλανά και δε θα έπρεπε να υπάρχει στα προϊόντα ή στη συσκευασία τους
Με βάση τα όσα γράφουμε παραπάνω, είναι σωστό να πούμε ότι το σήμα CE είναι παραπλανητικό για τους καταναλωτές και η συμμόρφωση των προϊόντων με τα πρότυπα ασφαλείας υπήρξε μη ικανοποιητική. Για αυτό ζητάμε το σήμα CE να απομακρυνθεί από τα καταναλωτικά προϊόντα και τις συσκευασίες τους:
 • Δίνει, στους καταναλωτές, την εντύπωση ότι ένα προϊόν είναι ασφαλές ή έχει μια συγκεκριμένη ποιότητα, ότι έχει εγκριθεί ή κατασκευαστεί στην Ευρωπαϊκό Ένωση, ενώ, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτό συμβαίνει. Για πολλά προϊόντα το σήμα CE δεν αντιπροσωπεύει τίποτε περισσότερο από τον ισχυρισμό του κατασκευαστή ότι το προϊόν συμμορφώνεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για να τεκμηριώσει ο κατασκευαστής αυτόν τον ισχυρισμό, δεν είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει βεβαιώσεις ανεξάρτητου φορέα. Και έτσι η εποπτεία της αγοράς αποτυγχάνει να πετύχει το στόχο της. Το σήμα CE πρέπει να προστεθεί, στο φάκελο, για την τεχνική πληροφόρηση, για το προϊόν, όπου θα ήταν ορατός στις Αρχές Εποπτείας της Αγοράς, για τις οποίες προοριζόταν αρχικά. Το σήμα CE δεν προοριζόταν, ποτέ για τους καταναλωτές, αλλά για τις Εποπτικές Αρχές. 
 • Επιπλέον, γιατί να εμφανίζεται, πάνω σε ένα προϊόν; Δεν υπάρχει λόγος να βιομηχανοποιήσουμε μια νομική επιταγή. Μοιάζει να λέμε ότι όλοι πρέπει να κολλήσουν στα αυτοκίνητά τους, ένα αυτοκόλλητο, που να γράφει "Δεν παραβιάζω το όριο ταχύτητας." τη στιγμή που όλοι πρέπει να υπακούμε στα όρια ταχύτητας που θεσπίζονται από την Πολιτεία.

Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει τολμηρά μέτρα για το σήμα CE
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών - BEUC, η Ευρωπαϊκή Ένωση για το συντονισμό της Εκπροσώπησης των Καταναλωτών στην Πιστοποίηση – A.N.E.C., η Βέλγικη Οργάνωση Καταναλωτών Test-Achats, η Ισπανική Οργάνωση Καταναλωτών OCU, η Ιταλική Οργάνωση Καταναλωτών Altroconsumo, η Πορτογαλική Οργάνωση Καταναλωτών Deco και το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απομακρύνει το σήμα CE από τα προϊόντα και τις συσκευασίες τους, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, ότι όλα τα προϊόντα, στην αγορά, είναι ασφαλή. Σε κοινή επιστολή, που απέστειλαν οι Ενώσεις Καταναλωτών τόνισαν την ξεκάθαρη ανάγκη για περισσότερη και καλύτερη εποπτεία της αγοράς και απαίτησαν νομοθεσία κατάλληλη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής των συνδεδεμένων στο διαδίκτυο προϊόντων.

Όπως πληροφορούμαστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω σε μια ανάλογη πρόταση. Τους ζητούμε να λάβουν τολμηρά μέτρα.

Εκστρατεία #notsogoods
 • Για να ενημερώσουμε τους καταναλωτές, για το σήμα CE και για να πιέσουμε, για τη λήψη μέτρων, που εγγυώνται ότι όλα τα προϊόντα, στην αγορά, είναι ασφαλή η Test-Achats, η OCU, η Altroconsumo, η Deco, το ΚΕ.Π.ΚΑ., η BEUC και η ANEC ξεκινάμε την εκστρατεία #NOSOGOODS.
 • Οι καταναλωτές πρέπει να μπορούν να εμπιστεύονται ότι όλα τα προϊόντα στην αγορά είναι ασφαλή. Για το λόγο αυτό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στην ασφάλεια των προϊόντων και το σήμα CE. Περιμένουμε με ανυπομονησία, τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ασφάλεια των προϊόντων είναι θέμα βασικό για εμάς και δε θα αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο.

Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Η Ελλάδα διόρθωσε την πολιτική για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών

  Η χώρα μας, δυστυχώς, υποβάθμισε τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών και θαλάσσιων ταξιδιών καθώς και των ταξιδιωτών οργανωμένων ταξιδιών με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Απριλίου 2020. Η συγκεκριμένη Π.Ν.Π. έληγε στις 31 Οκτωβρίου 2020 για τα θαλάσσια ταξίδια και στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 για τα αεροπορικά και τα…

  25 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ντροπή, κ. Σταϊκούρα! Γιατί φιμώνετε τους καταναλωτές;

  Ενημερωθήκαμε από τις Βρυξέλλες, ότι ο κ. Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την εκπροσώπηση των καταναλωτών από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή – Ε.Ο.Κ.Ε. Στη θέση του εκπροσώπου των καταναλωτών ορίστηκε εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Επισημαίνουμε ότι:• Οι καταναλωτές είναι η μεγαλύτερη ομάδα οικονομικών συμφερόντων, στην ελεύθερη αγορά και όμως…

  22 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ανώτατες τιμές σε όσα είδη χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών απέστειλε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 την παρακάτω επιστολή προς τον κ. Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την κοινοποίησε στον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. «κ. Υπουργέ,Όλοι θυμόμαστε την έκρηξη τιμών που πραγματοποιήθηκε καθώς και την…

  17 Σεπτεμβρίου 2020

 • Οι καταναλωτές αναγνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις

  Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από ενώσεις καταναλωτών σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, όταν μας ζητήθηκε να αξιολογήσουμε ορισμένες υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούν, ήδη σήμερα, τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί, ή διαφημίσεις σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού…

  15 Σεπτεμβρίου 2020

 • Συμβουλές για τις σχολικές μας αγορές

  Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά,…

  10 Σεπτεμβρίου 2020