Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής είναι καλά νέα, για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Η BEUC (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών) και το ΚΕ.Π.ΚΑ. (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) εδώ και πολύ καιρό, ζητούσαμε την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής. Πολύ συχνά, είχαμε θέσει σε συναγερμό, τα Ευρωπαϊκά Όργανα, για τα μεγάλα προβλήματα, που δημιουργούσαν οι σοκαριστικά υψηλοί λογαριασμοί κινητών τηλεφώνων, όταν οι καταναλωτές επέστρεφαν, από διακοπές, ή από επαγγελματικά ταξίδια. Αυτές οι αναχρονιστικές πρακτικές εμπόδιζαν την ολοκλήρωση μια Ενιαίας Αγοράς, για τους καταναλωτές.

Όμως χρειάζεται και προσοχή, από την πλευρά των καταναλωτών. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως όταν ένας πελάτης χρησιμοποιεί, για περισσότερο χρόνο, το κινητό του τηλέφωνο στο εξωτερικό, από ό,τι στη χώρα του, οι προμηθευτές έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν κάποιες μικρές χρεώσεις περιαγωγής. Αυτές οι εξαιρέσεις υιοθετήθηκαν, για να μην έχουν δικαίωμα οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να αυξήσουν τις εθνικές χρεώσεις. Οι Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές πρέπει να παρακολουθήσουν, στενά, τον τρόπο που οι προμηθευτές θα εφαρμόσουν τους κανόνες αυτούς.

Η κ. Μονίκ Γκόγιενς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:
«Οι καταναλωτές, συχνά, ταξιδεύουν, στην Ευρώπη και χρειάζονται τα κινητά τους τηλέφωνα, για να εργαστούν, να μείνουν σε επαφή με τους οικείους τους, ή να παρακολουθήσουν κάποια τηλεοπτική εκπομπή. Για πολύ καιρό, ανησυχούσαν ότι οι χρεώσεις περιαγωγής θα τους προκαλούσαν υπέρογκους λογαριασμούς. Οι χρεώσεις αυτές αποτελούν, πλέον, παρελθόν και αυτό είναι καλό, για τους καταναλωτές.
Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, που ισχυρίζονται ότι οι νέοι κανόνες θα καταστρέψουν τις επιχειρήσεις τους και θα τους αναγκάσουν να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους, εντός των εθνικών συνόρων, δεν είναι ειλικρινείς. Οι Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές και οι Εθνικές Ενώσεις Καταναλωτών θα τις παρακολουθούν, στενά. Οι καταναλωτές πρέπει να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους και να αλλάξουν εταιρία, εάν ο πάροχός τους κάνει μια άσχημη κίνηση, μη εφαρμόζοντας τους νέους κανόνες.
Η κατάργηση της περιαγωγής θα ωφελήσει όσους ταξιδεύουν, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά οι χρεώσεις μπορεί να είναι, ακόμα, υπέρογκες, για αυτούς που τηλεφωνούν, από τη χώρα τους, σε τρίτη χώρα. Οι χρεώσεις αυτές είναι, συχνά, δυσανάλογες, με το πραγματικό κόστος, για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Αυτό είναι ένα θέμα, με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασχοληθεί, στο άμεσο μέλλον».

Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Η Ελλάδα διόρθωσε την πολιτική για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών

  Η χώρα μας, δυστυχώς, υποβάθμισε τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών και θαλάσσιων ταξιδιών καθώς και των ταξιδιωτών οργανωμένων ταξιδιών με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Απριλίου 2020. Η συγκεκριμένη Π.Ν.Π. έληγε στις 31 Οκτωβρίου 2020 για τα θαλάσσια ταξίδια και στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 για τα αεροπορικά και τα…

  25 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ντροπή, κ. Σταϊκούρα! Γιατί φιμώνετε τους καταναλωτές;

  Ενημερωθήκαμε από τις Βρυξέλλες, ότι ο κ. Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την εκπροσώπηση των καταναλωτών από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή – Ε.Ο.Κ.Ε. Στη θέση του εκπροσώπου των καταναλωτών ορίστηκε εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Επισημαίνουμε ότι:• Οι καταναλωτές είναι η μεγαλύτερη ομάδα οικονομικών συμφερόντων, στην ελεύθερη αγορά και όμως…

  22 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ανώτατες τιμές σε όσα είδη χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών απέστειλε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 την παρακάτω επιστολή προς τον κ. Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την κοινοποίησε στον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. «κ. Υπουργέ,Όλοι θυμόμαστε την έκρηξη τιμών που πραγματοποιήθηκε καθώς και την…

  17 Σεπτεμβρίου 2020

 • Οι καταναλωτές αναγνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις

  Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από ενώσεις καταναλωτών σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, όταν μας ζητήθηκε να αξιολογήσουμε ορισμένες υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούν, ήδη σήμερα, τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί, ή διαφημίσεις σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού…

  15 Σεπτεμβρίου 2020

 • Συμβουλές για τις σχολικές μας αγορές

  Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά,…

  10 Σεπτεμβρίου 2020