Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Σύμφωνα με τον WHO (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η προώθηση τροφίμων, που περιέχουν υψηλά ποσοστά λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία. Οι φιγούρες «καρτούν» αποτελούν μια ιδιαίτερα δυνατή και πειστική μέθοδο προώθησης, που στοχεύει τα παιδιά. Δυστυχώς, αυτές οι φιγούρες χρησιμοποιούνται, κατά κόρον, σε ανθυγιεινά τρόφιμα.

Τα μέλη της BEUC ερεύνησαν την παρουσία των αγαπημένων ηρώων (μασκότ), στα ράφια των σουπερμάρκετ και σε διαδικτυακές διαφημίσεις σε 13 χώρες (Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο). Η έρευνα αυτή  επιβεβαίωσε ότι οι μασκότ εμφανίζονται, σε τρόφιμα, που ο WHO θεωρεί ότι δεν πρέπει να διαφημίζονται, σε παιδιά, γιατί είναι «φορτωμένα», με ζάχαρη, αλάτι ή λιπαρά. Από τα 100 παραδείγματα τροφίμων, που ανακάλυψαν τα μέλη της BEUC, μόνο μια φορά, ένας παιδικός ήρωας χρησιμοποιήθηκε, για να προωθήσει φρούτα ή λαχανικά.

Οι Υπουργοί Υγείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν, στις 16 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, για να υιοθετήσουν κατευθυντήριες γραμμές, για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Το κείμενο καλεί τα κράτη-μέλη να ασχοληθούν με την προώθηση τροφίμων στα παιδιά. Τα κράτη-μέλη πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτήν την προτροπή για να αντιμετωπίσουν τη χρήση «καρτούν», στα τρόφιμα που προορίζονται για τα παιδιά.

Η κ. Μονίκ Γκογιένς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:
«Ποιος γονέας δεν έχει δεχτεί παρακλήσεις, από το παιδί του, για να του αγοράσει δημητριακά, για πρωινό, η κάποιο σνακ, με κάποια παιδική μασκότ, στη συσκευασία; Οι φιγούρες αυτές, που προωθούν χαμηλά, σε διατροφικά συστατικά, τρόφιμα δυσκολεύουν, πολύ τους γονείς, όταν θέλουν να διασφαλίσουν, στα παιδιά τους, μια υγιεινή διατροφή. Η χρήση αυτών των μασκότ, πάνω σε ανθυγιεινά τρόφιμα, πρέπει να σταματήσει, αν θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία των παιδιών μας. Τα παιδιά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη διασκέδαση, από τη διαφήμιση. Αυτή η αδυναμία των παιδιών έχει γίνει αντιληπτή, από τους διαφημιστές, αλλά η υγεία των παιδιών πρέπει να μπει πάνω από τα κέρδη. Όταν 1 στα 3 παιδιά είναι είτε υπέρβαρο, είτε παχύσαρκο, η παιδική παχυσαρκία γίνεται ένα μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας.
Πολλά διεθνή όργανα, ειδικοί της υγείας και Ενώσεις Καταναλωτών έχουν παροτρύνει τις εταιρίες τροφίμων να βελτιώσουν τις προωθητικές τους μεθόδους, ώστε να προστατευθούν καλύτερα τα παιδιά. Δυστυχώς, τα μικρά μας βλαστάρια παραμένουν εκτεθειμένα, σε πολλές πειστικές μεθόδους προώθησης και στα σούπερ μάρκετ και στο διαδίκτυο.
Οι Εθνικές Κυβερνήσεις πρέπει να πιέσουν τις εταιρίες να χρησιμοποιούν τα «καρτούν» με μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Εν τω μεταξύ, οι εταιρίες τροφίμων πρέπει να επιδείξουν, μια πιο σοβαρή προσήλωση, στην προστασία των παιδιών, αφαιρώντας τις φιγούρες των «καρτούν», από τα ανθυγιεινά τρόφιμα. Δε ζητάμε να εξαφανιστούν από τις διαφημίσεις ο Τόνυ ο τίγρη ή τα Minions. Ζητάμε να γίνουν πιο υγιεινά τα τρόφιμα, που προωθούνται, στα παιδιά».

Image is not available
Image is not available

Τι περιμένει τους καταναλωτές και όλα όσα θέλετε να ξέρετε!

Image is not available
Image is not available

Οι καταναλωτές έχουμε δικαιώματα! Δικαιούμαστε αποζημίωση!

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Η Amazon χειραγωγεί τους πελάτες της να μη διαγραφούν

  Η Amazon θέτει εμπόδια, στους καταναλωτές που επιθυμούν να διαγραφούν από την υπηρεσία Amazon Prime. Η υπηρεσία αυτή παρέχει εκπτώσεις, προνόμια στις παραδόσεις αγαθών και πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες της Amazon, έναντι συνδρομής. Η Amazon που έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Λουξεμβούργο, έχει πάνω από 150 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως.…

  14 Ιανουαρίου 2021

 • Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα “κόκκινα” δάνεια αφήνουν τους καταναλωτές στο έλεος των “αρπακτικών”

  Στις 16 Δεκεμβρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε το σχέδιο δράσης, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στην μετά κορωνοϊό εποχή. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ή τα δάνεια με καθυστέρηση στην εξόφληση, αναμένεται ότι θα εκτοξευτούν, μόλις τελειώσουν τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που θεσμοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια…

  22 Δεκεμβρίου 2020

 • 33 παράπονα καταναλωτών εναντίον της κονσόλας Nintento Switch στην Ελλάδα

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δέχτηκε 33 παράπονα καταναλωτών, μέσα σε 10 ημέρες, για προβλήματα της κονσόλας παιχνιδιών Nintendo Switch. Το κάλεσμα του ΚΕ.Π.ΚΑ. για συλλογή μαρτυριών αποτελεί μέρος ενός πανευρωπαϊκού καλέσματος, που συντονίζεται, από την BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών. Στην Ευρώπη, 20.700 καταγγελίες έχουν κατατεθεί, μέχρι…

  17 Δεκεμβρίου 2020

 • Οδηγίες για Χριστουγεννιάτικες Αγορές

  Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Οι καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν τις προμήθειες τους, για τις γιορτές. Λόγω lockdown πολλοί από τους καταναλωτές θα προτιμήσουν τις ηλεκτρονικές αγορές. Καλό είναι να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας όταν αγοράζουμε μέσω ίντερνετ καθώς και άλλες πολύ σημαντικές οδηγίες και πληροφορίες που ακολουθούν. Το ΚΕ.Π.ΚΑ., έχοντας, πάντα, πρωταρχικό…

  15 Δεκεμβρίου 2020

 • Για να μη γίνει η χαρά... τραγωδία

  Λόγω lockdown πολλοί από τους καταναλωτές θα προτιμήσουν τις ηλεκτρονικές αγορές. Καλό είναι να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας όταν αγοράζουμε μέσω ίντερνετ καθώς και άλλες πολύ σημαντικές οδηγίες και πληροφορίες που ακολουθούν. Το παιδικό παιχνίδι θεωρείται ένα τυπικό βιομηχανικό προϊόν. Για την επιλογή του, όμως, δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις…

  10 Δεκεμβρίου 2020