Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Καθώς η Ευρώπη μεγάλωσε και έγινε πιο συνεκτική, οι επιλογές των καταναλωτών, για τα καλύτερα προϊόντα, ή τις καλύτερες υπηρεσίες, καθώς και η προστασία τους, από αθέμιτες πρακτικές, λάμβαναν, διαρκώς, μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διάσταση. Η προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών δε θα μπορούσε, πλέον, να γίνεται, μόνο σε εθνικό επίπεδο. Ξεκίνησε, με τη  υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, για τους καταναλωτές, το 1975. Από τότε, χρόνο με το χρόνο, ένα δυναμικό πλαίσιο πολιτικής καταναλωτή χτίστηκε, το οποίο ωφελεί τους Ευρωπαίους πολίτες και επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή, με τρόπο, που οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε.

Γνωρίζετε ότι αυστηροί Ευρωπαϊκοί κανόνες διασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές τροφίμων σέβονται τις προδιαγραφές για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων μας, από το χωράφι, μέχρι το ράφι; Χάρη, σε ένα Ευρωπαϊκό σύστημα συναγερμού, τα μη ασφαλή τρόφιμα αποσύρονται, από την αγορά. Οι υποχρεώσεις, για τη σήμανση των τροφίμων, επιτρέπουν, στους καταναλωτές, να γνωρίζουν τι περιέχει η τροφή τους και να κάνουν υγιεινότερες επιλογές τροφίμων, εφόσον το επιθυμούν.

Γνωρίζετε ότι Ευρωπαϊκοί κανόνες διασφαλίζουν ότι τα παιχνίδια, οι στεγνωτήρες μαλλιών και τα παιδικά ρούχα, που πωλούνται σε όλα τα καταστήματα της Ευρώπης, ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα πρότυπα ασφάλειας, ασχέτως που έχουν κατασκευαστεί; Ένα Ευρωπαϊκό σύστημα συναγερμού παρακολουθεί την αγορά και αποσύρει, από τα ράφια, τα μη ασφαλή προϊόντα.

Γνωρίζετε ότι, όταν μια πτήση καθυστερήσει, ή ακυρωθεί, ή όταν οι αεροπορικές εταιρίες αρνούνται την επιβίβαση, χάρη σε ένα Ευρωπαϊκό Κανονισμό, οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να λάβουν βοήθεια (τροφή, νερό κ.λπ.), ή να αποζημιωθούν;

Εάν οι καταναλωτές, σήμερα, προστατεύονται καλύτερα, όταν ψωνίζουν, μέσω διαδικτύου, εάν μπορούν να απολαύσουν υψηλά πρότυπα, για την υγεία τους και το περιβάλλον, εάν μπορούν να ωφεληθούν, από υψηλά πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και εάν, τελικά, δεν πληρώνουν τέλη περιαγωγής, αυτά συμβαίνουν, επειδή αυστηροί Ευρωπαϊκοί νόμοι τα προβλέπουν. Μπορεί, συχνά, να μην αναγνωρίζουμε τα οφέλη της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επηρεάσει, θετικά, την καθημερινότητα των καταναλωτών, με τόσους πολλούς τρόπους και με τέτοια πρότυπα, που έχει γίνει παράδειγμα, προς μίμηση, για καταναλωτές, από όλον τον κόσμο.

Αλλά το μέλλον μπορεί να μην είναι τόσο ρόδινο και δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τις προκλήσεις, που έχουμε μπροστά μας. Πολιτικές κρίσεις, Brexit και μια, συνεχώς, αυξανόμενη απόσταση, ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες και τους πολιτικούς, έχουν χτυπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό, τόσο η ανάμνηση της Διακήρυξης του Ρόμπερτ Σούμαν όσο και τα 60α γενέθλια της Συνθήκης της Ρώμης τον περασμένο Μάρτη δεν αποτελούν στιγμές γιορτινές. Ακούμε φωνές, από όλη τη  Ευρώπη, που ζητούν,  από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να πλησιάσει, περισσότερο τους πολίτες της. Και αυτές οι φωνές έχουν 100% δίκιο.

Πρέπει να ξαναενωθούμε, να δουλέψουμε μαζί. Μόνον έτσι, θα κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, για τους καταναλωτές. Πως όμως μπορούμε, να αποκαταστήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη; Κατ' αρχάς, με μια δυνατή και προοδευτική πολιτική καταναλωτών. Είμαστε όλοι καταναλωτές! Η προστασία των καταναλωτών και η ενδυνάμωσή τους θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αγγίξει τους πολίτες της και να επηρεάσει την καθημερινότητά τους. Ας δείξουμε , στους Ευρωπαίους, τι κάνει η Ευρώπη και τι ακόμα μπορεί να κάνει, για αυτούς. Ας τους δώσει τα εργαλεία, για να επιβάλλουν το σεβασμό των δικαιωμάτων τους, όταν κάτι πάει στραβά, θεσμοθετώντας τη συλλογική αποζημίωση, για τους καταναλωτές. Ας αρνηθεί τις ρήτρες μη εμφάνισης των αεροπορικών εταιριών. Ας παλέψει για μεγαλύτερης διάρκειας εγγυήσεις και για καταναλωτικά αγαθά, που θα διαρκούν. Αυτά, βέβαια, απαιτούν γενναίους πολιτικούς και γενναίες αποφάσεις.

60 χρόνια πριν ο Ρόμπερτ Σούμαν είχε το θάρρος να βγει μπροστά! Και έκανε τη διαφορά! Σήμερα, όλες οι Ενώσεις Καταναλωτών - μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), ζητούν, από τους Ευρωπαίους ηγέτες, να κάνουν το ίδιο. Να είναι, ξανά, το ίδιο γενναίοι και να βάλουν τους καταναλωτές, στην καρδιά του μέλλοντος της Ευρώπης.

Image is not available
Image is not available

Τι περιμένει τους καταναλωτές και όλα όσα θέλετε να ξέρετε!

Image is not available
Image is not available

Οι καταναλωτές έχουμε δικαιώματα! Δικαιούμαστε αποζημίωση!

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Η Amazon χειραγωγεί τους πελάτες της να μη διαγραφούν

  Η Amazon θέτει εμπόδια, στους καταναλωτές που επιθυμούν να διαγραφούν από την υπηρεσία Amazon Prime. Η υπηρεσία αυτή παρέχει εκπτώσεις, προνόμια στις παραδόσεις αγαθών και πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες της Amazon, έναντι συνδρομής. Η Amazon που έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Λουξεμβούργο, έχει πάνω από 150 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως.…

  14 Ιανουαρίου 2021

 • Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα “κόκκινα” δάνεια αφήνουν τους καταναλωτές στο έλεος των “αρπακτικών”

  Στις 16 Δεκεμβρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε το σχέδιο δράσης, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στην μετά κορωνοϊό εποχή. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ή τα δάνεια με καθυστέρηση στην εξόφληση, αναμένεται ότι θα εκτοξευτούν, μόλις τελειώσουν τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που θεσμοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια…

  22 Δεκεμβρίου 2020

 • 33 παράπονα καταναλωτών εναντίον της κονσόλας Nintento Switch στην Ελλάδα

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δέχτηκε 33 παράπονα καταναλωτών, μέσα σε 10 ημέρες, για προβλήματα της κονσόλας παιχνιδιών Nintendo Switch. Το κάλεσμα του ΚΕ.Π.ΚΑ. για συλλογή μαρτυριών αποτελεί μέρος ενός πανευρωπαϊκού καλέσματος, που συντονίζεται, από την BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών. Στην Ευρώπη, 20.700 καταγγελίες έχουν κατατεθεί, μέχρι…

  17 Δεκεμβρίου 2020

 • Οδηγίες για Χριστουγεννιάτικες Αγορές

  Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Οι καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν τις προμήθειες τους, για τις γιορτές. Λόγω lockdown πολλοί από τους καταναλωτές θα προτιμήσουν τις ηλεκτρονικές αγορές. Καλό είναι να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας όταν αγοράζουμε μέσω ίντερνετ καθώς και άλλες πολύ σημαντικές οδηγίες και πληροφορίες που ακολουθούν. Το ΚΕ.Π.ΚΑ., έχοντας, πάντα, πρωταρχικό…

  15 Δεκεμβρίου 2020

 • Για να μη γίνει η χαρά... τραγωδία

  Λόγω lockdown πολλοί από τους καταναλωτές θα προτιμήσουν τις ηλεκτρονικές αγορές. Καλό είναι να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας όταν αγοράζουμε μέσω ίντερνετ καθώς και άλλες πολύ σημαντικές οδηγίες και πληροφορίες που ακολουθούν. Το παιδικό παιχνίδι θεωρείται ένα τυπικό βιομηχανικό προϊόν. Για την επιλογή του, όμως, δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις…

  10 Δεκεμβρίου 2020