Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Τα βασικά ευρήματα του πίνακα επιδόσεων καταναλωτικών αγαθών του 2016 είναι:
 1. Υπάρχει μια ξεκάθαρη βελτίωση της αξιολόγησης της λειτουργίας των αγορών από τους καταναλωτές, που αντικατοπτρίζει μια επιτάχυνση της θετικής τάσης, που παρατηρείται, από το 2010 και η οποία μπορεί να συνδέεται, με τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.
 2. Συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές ανισότητες, στη λειτουργία της αγοράς, τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη, όσο και ανάμεσα στους διάφορους τομείς της αγοράς. Αυτή η διαπίστωση καταδεικνύει ότι υπάρχει, ακόμα τεράστιο περιθώριο βελτίωσης, είτε μέσω εθνικών δομικών μεταρρυθμίσεων, είτε μέσω καλύτερης εφαρμογής των κανόνων, για την προστασία των καταναλωτών, οι οποίοι, επίσης, συνεισφέρουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας κατανομής των πόρων και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
 3. Για πρώτη φορά, διεξήχθη και κοινωνικό-δημογραφική ανάλυση των ευρημάτων. Αυτή καταδεικνύει ότι η αξιολόγηση της λειτουργίας της αγοράς επηρεάζεται, κυρίως, από την οικονομική κατάσταση και το μορφωτικό τους επίπεδο. 
 4. Παρατηρούνται μεγάλες ομοιότητες, διαχρονικά, στην αξιολόγηση των αγορών και των προϊόντων και των υπηρεσιών. Όμως, ταυτόχρονα, παρατηρείται και βελτίωση κάποιων αγορών, όπως των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των σιδηροδρομικών υπηρεσιών.
 5. Υπάρχουν επίμονα προβλήματα στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες και στις υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής, τα οποία καταδεικνύουν το πόσο σημαντικά είναι:
  1. Να τοποθετηθεί ο καταναλωτής στην καρδιά της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς.
  2. Να ολοκληρωθεί η Ενεργειακή Ευρωπαϊκή Ένωση.
  3. Να συνεχιστεί η δουλειά, για την Πράσινη Βίβλο, για τις υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής.

«Από τον φετινό πίνακα επιδόσεων μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι φιλικοί προς τον καταναλωτή κανόνες, οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς, καθώς και η αποτελεσματική επιβολή των κανόνων, για την προστασία των καταναλωτών, τόνωσαν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις αγορές», δήλωσε η Věra Jourová, επίτροπος αρμόδια για τη δικαιοσύνη, τους καταναλωτές και την ισότητα των φύλων. «Πρέπει να τηρήσουμε αυτήν την ενθαρρυντική τάση, ιδίως για τις αγορές που εξακολουθούν να υστερούν, όπως οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο οι καταναλωτές βρίσκονται στο επίκεντρο των σχεδίων προτεραιότητας της Επιτροπής, όπως η ψηφιακή ενιαία αγορά και η ενεργειακή ένωση.»

Για να διαβάσετε περισσότερα από το δελτίο τύπου της Ε.Ε., στα ελληνικά, κάντε κλικ εδώ.
Για να διαβάσετε τον πλήρη πίνακα επιδόσεων των καταναλωτικών αγαθών του 2016 κάντε κλικ εδώ.

Image is not available
Image is not available

Τι περιμένει τους καταναλωτές και όλα όσα θέλετε να ξέρετε!

Image is not available
Image is not available

Οι καταναλωτές έχουμε δικαιώματα! Δικαιούμαστε αποζημίωση!

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Η Amazon χειραγωγεί τους πελάτες της να μη διαγραφούν

  Η Amazon θέτει εμπόδια, στους καταναλωτές που επιθυμούν να διαγραφούν από την υπηρεσία Amazon Prime. Η υπηρεσία αυτή παρέχει εκπτώσεις, προνόμια στις παραδόσεις αγαθών και πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες της Amazon, έναντι συνδρομής. Η Amazon που έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Λουξεμβούργο, έχει πάνω από 150 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως.…

  14 Ιανουαρίου 2021

 • Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα “κόκκινα” δάνεια αφήνουν τους καταναλωτές στο έλεος των “αρπακτικών”

  Στις 16 Δεκεμβρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε το σχέδιο δράσης, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στην μετά κορωνοϊό εποχή. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ή τα δάνεια με καθυστέρηση στην εξόφληση, αναμένεται ότι θα εκτοξευτούν, μόλις τελειώσουν τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που θεσμοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια…

  22 Δεκεμβρίου 2020

 • 33 παράπονα καταναλωτών εναντίον της κονσόλας Nintento Switch στην Ελλάδα

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δέχτηκε 33 παράπονα καταναλωτών, μέσα σε 10 ημέρες, για προβλήματα της κονσόλας παιχνιδιών Nintendo Switch. Το κάλεσμα του ΚΕ.Π.ΚΑ. για συλλογή μαρτυριών αποτελεί μέρος ενός πανευρωπαϊκού καλέσματος, που συντονίζεται, από την BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών. Στην Ευρώπη, 20.700 καταγγελίες έχουν κατατεθεί, μέχρι…

  17 Δεκεμβρίου 2020

 • Οδηγίες για Χριστουγεννιάτικες Αγορές

  Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Οι καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν τις προμήθειες τους, για τις γιορτές. Λόγω lockdown πολλοί από τους καταναλωτές θα προτιμήσουν τις ηλεκτρονικές αγορές. Καλό είναι να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας όταν αγοράζουμε μέσω ίντερνετ καθώς και άλλες πολύ σημαντικές οδηγίες και πληροφορίες που ακολουθούν. Το ΚΕ.Π.ΚΑ., έχοντας, πάντα, πρωταρχικό…

  15 Δεκεμβρίου 2020

 • Για να μη γίνει η χαρά... τραγωδία

  Λόγω lockdown πολλοί από τους καταναλωτές θα προτιμήσουν τις ηλεκτρονικές αγορές. Καλό είναι να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας όταν αγοράζουμε μέσω ίντερνετ καθώς και άλλες πολύ σημαντικές οδηγίες και πληροφορίες που ακολουθούν. Το παιδικό παιχνίδι θεωρείται ένα τυπικό βιομηχανικό προϊόν. Για την επιλογή του, όμως, δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις…

  10 Δεκεμβρίου 2020