Δ.Τ. 2016

Οι καταναλωτές πρέπει να ωφεληθούν από τη διόρθωση των πρακτικών του γεωγραφικού αποκλεισμού

Οι νέοι κανόνες, που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το γεωγραφικό αποκλεισμό, θα ωφελήσουν τους καταναλωτές, σχολίασε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), μετά την ανακοίνωση, από τη  Επιτροπή, ενός πακέτου μέτρων, για την προώθηση της ηλεκτρονικής αγοράς, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη  πρόταση, οι πωλητές δε θα μπορούν, πλέον, να αρνούνται την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών, σε καταναλωτές, που κατοικούν, σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Η Γενική Διευθύντρια της BEUC, κ. Μονίκ Γκόγιενς, σχολίασε:
"Η πρόταση, για να σταματήσουν οι πρακτικές γεωγραφικού αποκλεισμού, είναι ευχάριστα νέα, για τους καταναλωτές, στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι οι καταναλωτές εμποδίζονται να αγοράσουν ένα τάμπλετ, ένα μπουφάν, ή ένα video-game, επειδή ζουν, σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή επειδή πληρώνουν, με μια ξένη πιστωτική κάρτα, είναι αντίθετο, με κάθε λογική της Ενιαίας Αγοράς. Οι καταναλωτές απογοητεύονται και αναστατώνονται, όταν διαβάζουν: "Αυτό το προϊόν δεν είναι διαθέσιμο, στη χώρα σας."
Οι σημερινές προτάσεις είναι ένα βήμα, παραπέρα, για τη δημιουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Ευρωπαϊκής Αγοράς. Η πρωτοβουλία της Επιτροπής δείχνει ότι, επιτέλους, αναγνώρισε την ανάγκη να ωφεληθούν οι καταναλωτές, από το άνοιγμα των εθνικών αγορών. Οι πολίτες προσδοκούν να γκρεμίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα εμπόδια και να τους επιτρέψει να ωφεληθούν, από μια αγορά, χωρίς σύνορα, ανάμεσα σε 28 χώρες.
Η Ενιαία Αγορά έχει ωφελήσει, πολύ, τις επιχειρήσεις, στην Ε.Ε. Οι καταναλωτές, αντίθετα, ακόμα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όταν προσπαθούν να επωφεληθούν, από καλύτερες προσφορές και συμφωνίες, που διατίθενται, στην αγορά, από προμηθευτές, που είναι εγκαταστημένοι, σε άλλες χώρες. Αυτό είναι λάθος και είναι δίκαιο να διορθωθεί.
Όμως, εξακολουθεί να είναι άδικο το γεγονός ότι οι πωλητές ψηφιακών προϊόντων, όπως ηλεκτρονικά βιβλία και μουσική, που είναι εγκατεστημένοι, σε άλλες χώρες, θα μπορούν, ακόμα, να εμποδίζουν τους καταναλωτές, να τα αγοράσουν. Οι τηλεοπτικές σειρές και τα αθλητικά γεγονότα θα μείνουν, επίσης, εκτός των προτάσεων. Εμείς πιστεύουμε ότι Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να βάλει και το τελευταίο καρφί, στο φέρετρο του γεωγραφικού  αποκλεισμού."

Άλλες προτάσεις και σχέδια δράσης για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά
Παράλληλα με την πρόταση, για την κατάργηση του γεωγραφικού αποκλεισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να επικαιροποιήσει τη νομοθεσία του 2006, για τη συνεργασία των Εθνικών Αρχών Προστασίας των Καταναλωτών και να εισάγει νέους κανόνες για τη διασυνοριακή παράδοση δεμάτων. Ο καινούργιος οδηγός, για την εφαρμογή της νομοθεσίας, για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ειδικά για την ψηφιακή αγορά, δείχνει ότι η Επιτροπή σχεδιάζει να ασχοληθεί με τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Η κ. Μονίκ Γκόγιενς σχολίασε:
"Είναι πολύ καλό να προστατεύονται οι καταναλωτές, από το γεωγραφικό αποκλεισμό και τις αθέμιτες πρακτικές, από σταθερή νομοθεσία. Δυστυχώς, όμως, νομοθεσία, χωρίς εφαρμογή είναι ένα μηδενικό. Όσο περισσότεροι καταναλωτές ψωνίζουν, διασυνορικά, τόσο πιο στενή συνεργασία πρέπει να έχουν, μεταξύ τους, οι Αρχές Προστασίας των Καταναλωτών. Εθνικές αποθήκες δεν κάνουν καλό, σε μια αγορά 500 εκατομμυρίων. Είναι ελπιδοφόρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να δυναμώσει τη συνεργασία, ανάμεσα, στις εθνικές αρχές. Οι Ενώσεις Καταναλωτών πρέπει να αναγνωριστούν, ως θεσμικοί εταίροι, στον εντοπισμό των αθέμιτων και παράνομων πρακτικών των επιχειρήσεων, όταν βλάπτουν τους καταναλωτές καθώς και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία."