Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

kepka_antibiotics_infographic.jpg
Οι σημερινοί κανόνες της Ε.Ε., για τη χρήση των αντιβιοτικών, είναι ανεπαρκείς. Ενώ η χορήγηση αντιβιοτικών, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη των εκτρεφόμενων ζώων, απαγορεύτηκε, το 2006, ακόμα χορηγούνται αντιβιοτικά, στα ζώα, για να προλάβουμε «υποτίθεται» ασθένειες, παρότι ολόκληρο το κοπάδι είναι υγιές.

Οι νομοθετικές προτάσεις, που συζητιούνται, αυτή τη στιγμή, στο Ευρωκοινοβούλιο, για τα κτηνιατρικά φάρμακα και τις κτηνιατρικές φαρμακευτικές ζωοτροφές, πρέπει, ξεκάθαρα, να απαγορεύσουν τη χρήση αντιβιοτικών, σε υγιή ζώα. Τα κράτη - μέλη μπορούν να θέτουν τους δικούς τους κανόνες, αλλά χρειαζόμαστε, πρώτα, πανευρωπαϊκούς κανόνες.

Αφορμή για την εκστρατεία της BEUC αποτέλεσαν έρευνες, που διεξήγαγαν Ενώσεις-μέλη της, σε νωπό κρέας, που πωλείται, σε 9 Ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία, 72%-98% των δειγμάτων πουλερικών ήταν μολυσμένα, με βακτήρια, που παρουσίαζαν ανθεκτικότητα, στα αντιβιοτικά. Στις άλλες χώρες, μπορεί τα ποσοστά να ήταν χαμηλότερα, αλλά αυτά δεν πρέπει να τα παραβλέψουμε, γιατί, στη Γαλλία π.χ. τα δείγματα, που ελέγχθηκαν, περιείχαν βακτήρια ανθεκτικά, σε αρκετά αντιβιοτικά.

Τα ανθεκτικά βακτήρια αντέχουν, στα αντιβιοτικά. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δυσκολότερο να θεραπευτούν ακόμα και ιώσεις ρουτίνας. Και συνεπώς, οι χειρουργικές επεμβάσεις, ή η χημειοθεραπεία, που εξαρτώνται από την αποτελεσματικότητα της αντιβίωσης, έχουν, ήδη, καταστεί πιο επικίνδυνες.

Όσο περισσότερα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να γίνουν τα βακτήρια πιο ανθεκτικά, στα αντιβιοτικά. Η κακή χρήση και οι υπερβολικές δόσεις, που χορηγούνται, στα εκτρεφόμενα ζώα, πυροδοτούν την ανθεκτικότητα, η οποία "περνάει" στον άνθρωπο, με πολλούς τρόπους και σε αυτούς περιλαμβάνονται και τα τρόφιμα.

Η Μονίκ Γκόγιενς, Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:
"Όλοι χρειαζόμαστε αντιβιοτικά, που να είναι αποτελεσματικά, όταν αρρωσταίνουμε, ή όταν  υποβαλλόμαστε, σε μια εγχείριση. Για αυτό, λοιπόν, είναι βασικό να κρατήσουμε τα αντιβιοτικά μας αποτελεσματικά, εάν δε θέλουμε να ξαναγίνουν άκρως επικίνδυνα ένα απλό κόψιμο, στο δάχτυλο, ή μια ωτίτιδα.

Η καλύτερη πρακτική είναι να μειώσουμε τη χρήση των αντιβιοτικών, στα εκτρεφόμενα ζώα, που καταλήγουν, στο πιάτο μας. Για παράδειγμα, η Δανία μείωσε τη χρήση αντιβιοτικών, κατά 90%, τα τελευταία 13 χρόνια.

Πρέπει να περιορίσουμε τη χρήση των αντιβιοτικών, μόνο στα άρρωστα ζώα και να αποκλείσουμε τη χρήση τους, σε υγιή ζώα. Επίσης, τα αντιβιοτικά, που χρειαζόμαστε, οπωσδήποτε, για τη θεραπευτική αγωγή των ανθρώπων, δεν πρέπει να χορηγούνται, στα ζώα, εάν επιθυμούμε να «κάμψουμε» την ανθεκτικότητα.

Πολύ λίγα μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές, για αυτό το πρόβλημα, όπως π.χ. να ψήνουμε πολύ καλά το κρέας. Έτσι, υπάρχει πραγματική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβαθμίσει τις προτάσεις της, οι οποίες, όπως είναι σήμερα, δεν είναι καθόλου φιλόδοξες.

Δεν είναι αργά να απενεργοποιήσουμε τη βόμβα της ανθεκτικότητας, αλλά απαιτούνται αποφασιστικά και γρήγορα μέτρα.

Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Ντροπή, κ. Σταϊκούρα! Γιατί φιμώνετε τους καταναλωτές;

  Ενημερωθήκαμε από τις Βρυξέλλες, ότι ο κ. Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την εκπροσώπηση των καταναλωτών από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή – Ε.Ο.Κ.Ε. Στη θέση του εκπροσώπου των καταναλωτών ορίστηκε εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Επισημαίνουμε ότι:• Οι καταναλωτές είναι η μεγαλύτερη ομάδα οικονομικών συμφερόντων, στην ελεύθερη αγορά και όμως…

  22 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ανώτατες τιμές σε όσα είδη χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών απέστειλε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 την παρακάτω επιστολή προς τον κ. Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την κοινοποίησε στον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. «κ. Υπουργέ,Όλοι θυμόμαστε την έκρηξη τιμών που πραγματοποιήθηκε καθώς και την…

  17 Σεπτεμβρίου 2020

 • Οι καταναλωτές αναγνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις

  Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από ενώσεις καταναλωτών σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, όταν μας ζητήθηκε να αξιολογήσουμε ορισμένες υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούν, ήδη σήμερα, τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί, ή διαφημίσεις σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού…

  15 Σεπτεμβρίου 2020

 • Συμβουλές για τις σχολικές μας αγορές

  Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά,…

  10 Σεπτεμβρίου 2020

 • Η λύση για τις οφειλές μας

  Αδυνατείτε να αποπληρώσετε τις οφειλές σας; Μπορούμε να βοηθήσουμε. Μπορούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημά σας.Επισκεφτείτε τα γραφεία του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών,Βας. Ηρακλείου 32, 6ος όροφος, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 9:00 έως τις 14:30.Τηλέφωνα επικοινωνίας 231023333 και 2310269449. Δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που…

  03 Σεπτεμβρίου 2020