Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον


Εφόσον αγοράζουμε τρόφιμα, από το σχολικό κυλικείο, πρέπει να γνωρίζουμε τα παρακάτω:
Ποια είναι τα ευπαθή και ευαλοίωτα τρόφιμα;
Αρκετά τρόφιμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και αλλοιώνονται, πολύ γρήγορα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αυτά τα τρόφιμα τα ονομάζουμε ευπαθή-ευαλοίωτα και, κατά τη συντήρησή τους οφείλουμε να τα έχουμε, είτε σε θερμοκρασία ψυγείου (μικρότερη των 5oC, ή σύμφωνα με τα αυστηρότερα όρια, που τυχόν αναφέρει ο παρασκευαστής), ή σε θερμοθάλαμο (μεγαλύτερη των 60οC).
Από τα τρόφιμα, που διατίθενται, στο κυλικείο, θα πρέπει να διατηρούνται: 
A) ΣΕ ΨΥΓΕΙΟ
 1. Τα φρέσκα γάλατα (τα υψηλής παστερίωσης δεν χρειάζεται μέχρι να ανοιχθούν)
 2. Τα γιαούρτια
 3. Τα τυριά
 4. Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που παρασκευάζονται στο κυλικείο
 5. Το ρυζόγαλο και η κρέμα
 6. Τα σάντουιτς και τα τοστ πριν ψηθούν
 7. Ορισμένοι χυμοί (εξαρτάται από το είδος)
 8. Ο φυσικός χυμός φρούτων και λαχανικών καθώς και οι σαλάτες και φρουτοσαλάτες, που παρασκευάζονται εντός των κυλικείων – καντινών εφόσον δεν καταναλώνονται άμεσα
 9. Το καλοκαίρι, οι σοκολάτες.
Β) ΣΕ ΘΕΡΜΟΘΑΛΑΜΟ
 1. Οι τυρόπιτες, πίτες λαχανικών
 2. Πίτσα
Τα τρόφιμα, που μεταφέρονται, από το σπίτι, για κατανάλωση, ως κολατσιό, ή γεύμα, στο σχολείο, πρέπει να διατηρούνται, σωστά, μέχρι την κατανάλωσή τους, ειδικά αν περιέχουν ευαλλοίωτα συστατικά. Τέτοια τρόφιμα, αν δεν είναι προσυσκευασμένα, πρέπει να μεταφέρονται, σε συσκευασία, κατάλληλη για τρόφιμα και να διατηρούνται, στις ενδεδειγμένες συνθήκες (συνήθως υπό ψύξη, σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 5οC).

Το ζέσταμα των γευμάτων, από το σπίτι, μπορεί να γίνει, στο σχολείο, αν αυτό διαθέτει κατάλληλη υποδομή. Στην περίπτωση αυτή, το ζέσταμα είναι σημαντικό να γίνεται, με τέτοιο τρόπο, ώστε η θερμοκρασία, σε κάθε μέρος του τροφίμου, να είναι ανώτερη των 70οC. Μετά τη θέρμανση, το γεύμα πρέπει να καταναλώνεται, άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση, τρόφιμα, με ευαλλοίωτα συστατικά, δεν πρέπει να βρίσκονται, για πολύ χρόνο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ή σε συνθήκες ήπιας θέρμανσης.
Για τα υπόλοιπα τρόφιμα τι προβλέπεται;
Το ότι κάποιο τρόφιμο δεν χρειάζεται ψυγείο, για τη συντήρησή του, δε σημαίνει ότι μπορούμε να το αποθηκεύουμε, σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Τα τρόφιμα θα πρέπει να διατηρούνται, σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον και να μην είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο.
Τι προσέχουμε στις συσκευασίες τροφίμων:
 1. Τις ενδείξεις: «ανάλωση έως», ή «ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας». Τα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται, πριν την αναγραφόμενη ημερομηνία.
 2. Τις συνθήκες διατήρησης ή/και συνθήκες χρήσης: Τα τρόφιμα παραμένουν αναλλοίωτα εφόσον τηρούνται οι συνθήκες διατήρησης, που ορίζει ο παρασκευαστής (π.χ., διατηρείται σε σκιερό μέρος, διατηρείται στο ψυγείο, μετά το άνοιγμά του διατηρείται στο ψυγείο και καταναλώνεται εντός τεσσάρων ημερών, καταναλώνεται εντός 3 ημερών μετά το άνοιγμά του στο ψυγείο κ.τ.λ.).
 3. Τις οδηγίες χρήσης: Τα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του παρασκευαστή, εφόσον υπάρχουν.
 4. Τυχόν συστάσεις, για προϊόντα, που ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο, για την υγεία, στην περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσής τους.
 5. Τα συστατικά: Μας δίνουν πληροφορίες, για τη σύνθεση του τροφίμου.
 6. Διατροφικές πληροφορίες: Πρέπει να αναγράφονται, με συγκεκριμένο τρόπο. Μας δίνουν πληροφορίες, για την ενεργειακή αξία του τροφίμου καθώς και την περιεκτικότητά του, σε θρεπτικές ουσίες, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες κ.λπ.
 7. Την ποσότητα του τροφίμου: Εκφράζεται, σε βάρος, ή όγκο.
 8. Τα στοιχεία του παρασκευαστή, ή συσκευαστή, ή διακινητή: Καθορίζουν ποιος είναι «υπεύθυνος», για την ασφάλεια του συγκεκριμένου τροφίμου.
Πότε δεν πρέπει vα καταναλώνουμε ένα τρόφιμο από το κυλικείο;
Πολλές φορές, όταν ένα τρόφιμο είναι επιμολυσμένο και ακατάλληλο, είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε, ιδιαίτερα, αν η αλλοίωσή του είναι, στα αρχικά στάδια. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις, που έχουμε ενδείξεις, ότι ένα τρόφιμο είναι ακατάλληλο:
 1. Όταν η συσκευασία του τροφίμου είναι ανοιγμένη ή σκισμένη.
 2. Όταν το χρώμα, ή η υφή του τροφίμου είναι διαφορετική, από ό,τι συνήθως.
 3. Όταν η μυρωδιά του τροφίμου είναι διαφορετική, από τη συνηθισμένη.
 4. Όταν η γεύση του τροφίμου είναι διαφορετική, από τη συνηθισμένη.
 5. Όταν είναι εμφανώς αλλοιωμένο.
 6. Όταν, κατά την μάσησή του, αντιληφθούμε να υπάρχει κάποιο ξένο σώμα (συνήθως κάτι πιο σκληρό, από το τρόφιμο).
 7. Σε κάθε περίπτωση, που μας δημιουργηθεί υποψία, για ένα τρόφιμο, δεν το καταναλώνουμε.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εφιστά την προσοχή των Καταναλωτών. Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.

Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Ντροπή, κ. Σταϊκούρα! Γιατί φιμώνετε τους καταναλωτές;

  Ενημερωθήκαμε από τις Βρυξέλλες, ότι ο κ. Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την εκπροσώπηση των καταναλωτών από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή – Ε.Ο.Κ.Ε. Στη θέση του εκπροσώπου των καταναλωτών ορίστηκε εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Επισημαίνουμε ότι:• Οι καταναλωτές είναι η μεγαλύτερη ομάδα οικονομικών συμφερόντων, στην ελεύθερη αγορά και όμως…

  22 Σεπτεμβρίου 2020

 • Ανώτατες τιμές σε όσα είδη χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών απέστειλε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 την παρακάτω επιστολή προς τον κ. Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την κοινοποίησε στον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. «κ. Υπουργέ,Όλοι θυμόμαστε την έκρηξη τιμών που πραγματοποιήθηκε καθώς και την…

  17 Σεπτεμβρίου 2020

 • Οι καταναλωτές αναγνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις

  Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από ενώσεις καταναλωτών σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, όταν μας ζητήθηκε να αξιολογήσουμε ορισμένες υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούν, ήδη σήμερα, τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί, ή διαφημίσεις σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού…

  15 Σεπτεμβρίου 2020

 • Συμβουλές για τις σχολικές μας αγορές

  Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά,…

  10 Σεπτεμβρίου 2020

 • Η λύση για τις οφειλές μας

  Αδυνατείτε να αποπληρώσετε τις οφειλές σας; Μπορούμε να βοηθήσουμε. Μπορούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημά σας.Επισκεφτείτε τα γραφεία του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών,Βας. Ηρακλείου 32, 6ος όροφος, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 9:00 έως τις 14:30.Τηλέφωνα επικοινωνίας 231023333 και 2310269449. Δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που…

  03 Σεπτεμβρίου 2020