s026Το κρύωμα και η γρίπη μοιάζουν σε πολλά πράγματα. Όμως η γρίπη μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η πνευμονία.

Η βουλωμένη μύτη, ο πονόλαιμος και το φτάρνισμα είναι συνήθως τα συμπτώματα του κρυώματος. Η εξάντληση, ο πυρετός, ο πονοκέφαλος και οι δυνατοί πόνοι πιθανόν να σημαίνουν ότι έχετε κολλήσει γρίπη.

Ο βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα και του κρυώματος και της γρίπης. Όμως ο δυνατός βήχας συνήθως σημαίνει ότι πρόκειται για γρίπη.

Μάθετε πότε πρέπει να καλέσουμε το γιατρό μας

Συνήθως δεν χρειάζεται να καλέσουμε το γιατρό μας αμέσως μόλις εμφανίσουμε τα συμπτώματα του κρυώματος ή της γρίπης. Αλλά θα πρέπει να τηλεφωνήσουμε στον γιατρό σας στις εξής περιπτώσεις:

  • αν τα συμπτώματά μας χειροτερέψουν,
  • αν τα συμπτώματά μας κρατούν για πολύ καιρό,
  • αν, αφού αρχίσουμε να νιώθουμε λίγο καλύτερα εμφανίσουμε σημάδια ότι έχουμε ένα πιο σοβαρό πρόβλημα.

    Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι η αίσθηση ότι ανακατεύεται το στομάχι μας, ο εμετός, ο υψηλός πυρετός, τα ρίγη, ο πόνος στο στήθος ή ο βήχας, που συνοδεύεται από αποχρέμψεις.

    Ας προσπαθήσουμε να αποφύγετε να κολλήσουμε ίωση

    Πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Μπορούμε να κολλήσουμε ιούς εύκολα, ακόμη κι όταν κάνουμε  χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσουμε αντικείμενα,τα οποία χρησιμοποίησε, προηγούμενα, και κάποιος ασθενής.

    Αποφεύγουμε ανθρώπους, που έχουν κρύωμα, όταν είναι βέβαια αυτό δυνατόν.

    Αν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, χρησιμοποιούμε ένα χαρτομάντηλο και το πετάμε στα σκουπίδια. Δεν το αφήνουμε οπουδήποτε τριγύρω, γιατί αποτελεί "πηγή μικροβίων". Δεν είναι απαραίτητο να κολλήσουμε όλους τους γύρω.

    Καθαρίζουμε τις επιφάνειες που αγγίζουμε με ένα αντιμικροβιακό απορρυπαντικό.

    Δεν αγγίζουμε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα μας. Αν στα χέρια μας υπάρχουν μικρόβια αυτά, μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα μας εύκολα μέσω αυτών των οδών.

     

  • Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη γρίπη

    Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να κολλήσουμε γρίπη. Η καλύτερη περίοδος για να κάνουμε το εμβόλιο είναι από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, γιατί ο περισσότερος κόσμος κολλά τη γρίπη το χειμώνα.

    Το εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη. Αλλά μπορεί να νιώσετε ότι πονάτε ή ότι έχετε αδυναμία ή πυρετό για μια - δυο μέρες.

    Σχεδόν όλοι όσοι θέλουν να μειώσουν τις πιθανότητες να αρρωστήσουν από γρίπη μπορούν να κάνουν το εμβόλιο. Δεν είναι, όμως, απαραίτητο να εμβολιαστούμε όλοι. Τα εμβόλια, ενδείκνυνται για:

     

  • τους ηλικιωμένους, από 65 ετών και άνω
  • τους ασθενείς, που νοσηλεύονται στο σπίτι
  • τα παιδιά άνω των 6 μηνών και τους ενήλικες με προβλήματα υγείας όπως: άσθμα, ή μακροχρόνιες ασθένειες όπως το AIDS ή οι καρδιοπάθειες
  • τα παιδιά ή τους εφήβους, που πρέπει να λαμβάνουν συχνά ασπιρίνη
  • όσους βρίσκονται συχνά κοντά σε ηλικιωμένους ή σε εκείνους που έχουν προβλήματα υγείας, ώστε να μην μολύνουν τους ηλικιωμένους ή τους ασθενείς σε περίπτωση που οι ίδιοι αρρωστήσουν

    Αν έχουμε ορισμένες αλλεργίες, ειδικά στα αυγά, έχουμε κάποια ασθένεια, όπως πνευμονία, έχουμε υψηλό πυρετό, είμαστε έγκυος, τότε συμβουλευόμαστε το γιατρό μας ΠΡΙΝ κάνουμε εμβόλιο.

    Αν δεν πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης, ρωτάμε το γιατρό μας σχετικά με φάρμακα, που δίνονται με συνταγή, για να βοηθήσουν στην πρόληψη της γρίπης.

    Ακόμη και αν κολλήσουμε γρίπη, αν πάρουμε αυτά τα φάρμακα, μέσα στις πρώτες 48 ώρες, μπορούμε  να περάσουμε την ασθένεια πιο ελαφρά.

    Δεν παίρνουμε αντιβιοτικά όταν έχουμε κρύωμα ή γρίπη, παρά μόνο όταν το συστήσει ο γιατρός σας. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν αποτέλεσμα ενάντια στους ιούς της γρίπης και του κρυώματος και πρέπει να λαμβάνονται μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη, π.χ. σε μια επιπλοκή της γρίπης.

    Ένα κρύωμα ή μια γρίπη συχνά διαρκούν από δύο μέρες μέχρι μια εβδομάδα. Η εξάντληση, λόγω της γρίπης, μπορεί να συνεχίσει για μερικές βδομάδες.

     

  • Για να νιώσουμε καλύτερα όσο είμαστε άρρωστοι:

     

  • Πίνουμε πολλά υγρά
  • Ξεκουραζόμαστε για μεγάλο διάστημα
  • Χρησιμοποιούμε έναν υγραντήρα: μια ηλεκτρική συσκευή, που απελευθερώνει υγρασία στην ατμόσφαιρα
  • Το σιρόπι κατά του βήχα, τα αντιπυρετικά και τα αποσυμφορητικά που χορηγούνται χωρίς συνταγή μπορεί να βοηθήσουν. Όμως μη ξεχνάμε: κανένα φάρμακο χωρίς να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

     

 

 

 


 Δείτε επίσης

Ψηφιακά δικαιώματα