Προβλήματα καταναλωτών με τις τηλεπικοινωνίες

dig16Η αγορά τηλεπικοινωνιών είναι μια αγορά δύσκολη για τους καταναλωτές και τα παράπονα των καταναλωτών για τις τηλεπικοινωνίες και τους παρόχους τους παραμένουν σε υψηλούς αριθμούς, για πολλά χρόνια. 

  • Υψηλές τιμές σε κάποια κράτη-μέλη: Οι προσφορές ευρωζωνικών συνδέσεων της κινητής τηλεφωνίας είναι πολύ ακριβότερες σε Ουγγαρία, Πορτογαλία, Κύπρο, Τσεχία, Ελλάδα, Σλοβακία, από ό,τι σε άλλα κράτη-μέλη.
  • Έλλειψη ανταγωνισμού σε όλες τις χώρες: κυριαρχούν ελάχιστες εταιρίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ολιγοπώλια και οι τιμές να αυξάνονται κάθε χρόνο. Παράδειγμα αποτελεί η Ολλανδία με δύο εταιρίες που δραστηριοποιούνται και σε κινητή και σε σταθερή τηλεφωνία, έχουν η κάθε μια το δικό της δίκτυο, αλλά και οι δύο αυξάνουν κάθε χρόνο τις τιμές τους.
  • Αθέμιτοι όροι σύμβασης: «Απαγορεύεται η καταγγελία της σύμβασης πριν την ημερομηνία λήξης της». Ο όρος είναι καταχρηστικός. Η σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί, χωρίς συγκεκριμένο παράπονο από τον καταναλωτή, εφόσον πληρωθεί κάποιο ποσό ως ρήτρα.
  • Παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές: «Εγγυημένη ταχύτητα σύνδεσης 24Mbps». Αν όμως μπούμε στο σύστημα ΥΠΕΡΙΩΝ η ταχύτητα της σύνδεσής μας είναι 7,7 Mbps. Βέβαια, συνήθως η διαφήμιση αναφέρει «έως 24Mbps» και έτσι, οι εταιρίες ξεπερνάνε τυχόν κυρώσεις από την απόφαση 916/4 της Ε.Ε.Τ.Τ.
  • Δυσκολονόητοι όροι προσφορών: Οι προσφορές περιλαμβάνουν σταθερή, κινητή τηλεφωνία, τηλεόραση, σύνδεση στο διαδίκτυο του σταθερού τηλεφώνου και του κινητού και όλα αυτά κάνουν δύσκολα κατανοητό και σύνθετο το πακέτο σύνδεσης.
  • Χρέωση υπηρεσιών που δε ζητήθηκαν: Ο πάροχος με τον οποίο έχουμε συμβληθεί μας πρόσφερε δωρεάν 10GB. Όταν ήρθε όμως, ο λογαριασμός μας χρέωσε τα 10GB.
  •  Αλλαγή παρόχου: Καθυστερεί η σύνδεση με το νέο πάροχο, αλλά λαμβάνουμε λογαριασμούς και από το νέο πάροχο και από τον παλιό.
  • Διακοπές υπηρεσιών: Πολλοί καταναλωτές καταγγέλλουν συχνές αποσυνδέσεις από το διαδίκτυο. Αυτό συνδέεται με την παραπλανητική διαφήμιση για εγγυημένες υψηλές ταχύτητες.
  • Υπερβολικές χρεώσεις: Μερικές φορές οι συσκευές των κινητών νέας γενιάς (smartphones) μπορεί να έχουν προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που επιτρέπουν στο κινητό να μπαίνει αυτόματα στο ίντερνετ και να ενημερώνεται π.χ. για τον καιρό ή την ώρα. Εφόσον δεν επιθυμούμε τη σχετική αμειβόμενη ενημέρωση πρέπει πάντα να απενεργοποιήσουμε τις σχετικές ρυθμίσεις ή εφόσον δεν γνωρίζουμε να το κάνουμε, να μεταβούμε σε κάποιο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας.
  • Ποιότητα υπηρεσιών: Το σύστημα ΥΠΕΡΙΩΝ μας δίνει τη δυνατότητα να μετράμε την ταχύτητα και να αξιολογούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των διαδικτυακών μας συνδέσεων.
  • Μικρότερη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, στις αγροτικές περιοχές: Οι πάροχοι ηλεκτρονικών υπηρεσιών προτιμούν να παρέχουν υπηρεσίες σε αστικές περιοχές με υψηλό πληθυσμό και όχι σε περιοχές αγροτικές, απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες. Για το λόγο αυτό έχει θεσπιστεί η υποχρέωση παροχής καθολικής υπηρεσίας στις τηλεπικοινωνίες.
  • Παραβιάσεις της αρχής του ανοιχτού (ουδετερότητας) διαδικτύου: Κάποιοι πάροχοι δεν επιτρέπουν την πρόσβαση των χρηστών σε συγκεκριμένο περιεχόμενο, σε συγκεκριμένες εφαρμογές και υπηρεσίες. Αυτό απαγορεύεται, γιατί αποκλείει τους καταναλωτές από συγκεκριμένη πληροφόρηση.
  •  Μη εφαρμογή της νομοθεσίας: Δυστυχώς, η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται στην πράξη, στα περισσότερα κράτη-μέλη.
  •  Χρεώσεις sms από πενταψήφιους αριθμούς: Όταν καλούμε μια τηλεφωνική γραμμή, με το 5ψήφιο αριθμό, πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα χρεωθούμε περισσότερα χρήματα, από ότι εάν καλούσαμε ένα 10ψήφιο αριθμό. Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουμε δύο ειδών προβλήματα:Τηλεφωνική εξυπηρέτηση, από προμηθευτές ενέργειας, που διαθέτουν μόνο 5ψήφιους τηλεφωνικούς αριθμούς και έλλειψη γνώσης από τους καταναλωτές για τα δικαιώματα και τους τρόπους υποβολής καταγγελίας: Το νομοθετικό πλαίσιο, για τις τηλεπικοινωνίες είναι δυσνόητο. Οι καταναλωτές χρειαζόμαστε ενημέρωση- συμβουλές και εκπαίδευση.
  • Υπάρχουν και άλλοι αριθμοί υψηλής χρέωσης π.χ. 901ΧΧΧΧΧΧΧ. Είναι δεκαψήφιοι αριθμοί που αρχίζουν από 901…,909…,806…,812…,850…,875…, Για να αποφύγουμε τις υψηλές χρεώσεις, στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, πρέπει να επιλέξουμε τη φραγή εφόσον δε χρησιμοποιούμε πολυμεσικές υπηρεσίες, όπως είναι οι κλήσεις προς πενταψήφιους αριθμούς (π.χ. 13ΧΧΧ, 15ΧΧΧ) ή προς άλλες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (π.χ. 901ΧΧΧΧ) . Σε κάθε περίπτωση, η χρέωση από κάθε πάροχο πολυμεσικών υπηρεσιών δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 ευρώ μηνιαίως ( + ΦΠΑ) για συνδρομητικές υπηρεσίες. Από τη συγκεκριμένη υπηρεσία εξαιρούνται οι χρεώσεις για συμμετοχή σε διαγωνισμούς π.χ. τηλεπαιχνίδια. Ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία για τον έλεγχο των αριθμών αυξημένης χρέωσης από τους ίδιους τους καταναλωτές διατίθεται στο διαδικτυακό τόπο της Ε.Ε.Τ.Τ. Οι χρεώσεις για τις γραμμές αυτές είναι μέχρι 0,0125 ευρώ/δευτερόλεπτο με ελάχιστη χρέωση 30 δευτερόλεπτα.
  • Χρέωσεις περιαγωγής 

Τι μπορούμε να κάνουμε; 

 

 


 Δείτε επίσης

Ψηφιακά δικαιώματα