13 λαμπρές ιδέες για την ηλεκτρική κουζίνα

    1. Τι προσέχουμε, όταν αγοράζουμε μια ηλεκτρική κουζίνα:
      • Επιλέγουμε τη συσκευή με τη χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος (υπάρχουν διαφορές μέχρι και 25% μεταξύ συσκευών ίδιου τύπου).
      • Φροντίζουμε να έχει "μάτια" με αυτόματο θερμοστάτη και ο φούρνος να λειτουργεί με θερμό αέρα.
    2. Στο μαγείρεμα προτιμούμε το αυτόματο "μάτι", ρυθμίζοντας, από την αρχή, το διακόπτη στην κατάλληλη θέση-θερμοκρασία. Αν μαγειρεύουμε σε κοινό "μάτι", μόλις βράσει το φαγητό, ρυθμίζουμε το διακόπτη σε μια μεσαία θέση-θερμοκρασία.
    3. Το σκεύος που χρησιμοποιούμε πρέπει να έχει την ίδια διάμετρο με το "μάτι" της ηλεκτρικής κουζίνας και το καπάκι του να εφαρμόζει καλά. Σπαταλάμε 20 -30% περισσότερη ενέργεια, αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από το "μάτι".
    4. Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομούμε 30-60% ρεύμα και 80% χρόνο. Βέβαια, κάποια συστατικά των τροφών καταστρέφονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υψηλή πίεση, που αναπτύσσονται μέσα στη χύτρα ταχύτητας.
    5. Τα χορταρικά βράζουν γρηγορότερα σε λίγο νερό και με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.
    6. Οι φούρνοι θερμού αέρα δεν χρειάζονται προθέρμανση. Επιπλέον, ψήνουν περισσότερα φαγητά ή γλυκά συγχρόνως, ένα σε κάθε σχάρα.
    7. Όταν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου, χάνουμε το 20% της θερμότητας που έχει επιτευχθεί.
    8. Σβήνουμε το "μάτι" της ηλεκτρικής κουζίνας ή το φούρνο 5-10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα. Ο βρασμός συνεχίζει για κάποιο χρονικό διάστημα, γιατί το "μάτι" της ηλεκτρικής κουζίνας ή ο φούρνος παραμένουν "ζεστά".
    9. Καθαρίζουμε, τακτικά, τα "μάτια" και το φούρνο.
    10. Για μικρές ποσότητες, προτιμούμε το φούρνο μικροκυμάτων από το φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας, γιατί εξοικονομεί χρόνο και ηλεκτρική ενέργεια. Η ψηστιέρα είναι επίσης πιο οικονομική, από το φούρνο.
    11. Για βράσιμο φαγητών σε απλή κατσαρόλα, κλείνουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, τόσο που να συντηρείται ο βρασμός.
    12. Όταν η χύτρα ταχύτητας αρχίσει να σφυρίζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, τόσο που μόλις να ακούγεται. Εφόσον το φαγητό βράζει, δεν μπορούμε να μειώσουμε το χρόνο μαγειρέματος, αυξάνοντας τη θερμοκρασία. Απλώς ξοδεύουμε, άσκοπα, παραπάνω ενέργεια και κινδυνεύουμε να "κάψουμε" το φαγητό.
    13. Η συμπεριφορά του ηλεκτρικού φούρνου διαφέρει από συσκευή σε συσκευή. Ας πειραματιστούμε με την καινούργια συσκευή, μέχρι να εξοικειωθούμε μαζί της.

 

 


 Δείτε επίσης

Ενέργεια