12 λαμπρές ιδέες για τα πλυντήρια πιάτων - ρούχων

 1. washing machine 2668472 640Πριν αγοράσουμε πλυντήριο:
  • Συγκρίνουμε την κατανάλωση νερού και ρεύματος, που απαιτούν οι διάφοροι τύποι συσκευών.
  • Προτιμούμε ένα πλυντήριο που κατασκευάστηκε την τελευταία τριετία, γιατί λειτουργεί πιο οικονομικά από ένα που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '80.
 2. Πλένουμε πάντοτε, με γεμάτο πλυντήριο ή επιλέγουμε το "οικονομικό πρόγραμμα", όταν έχουμε λίγα σκεύη ή ρούχα. Πάντως, ένα πλύσιμο με γεμάτο πλυντήριο καταναλώνει λιγότερο ρεύμα, νερό και απορρυπαντικό από δύο "οικονομικά" πλυσίματα. Πολλά καινούρια μοντέλα διαθέτουν πρόγραμμα οικολογικής πλύσης. Ας τα προτιμήσουμε.
 3. Επιλέγουμε το κατάλληλο πρόγραμμα, ανάλογα με το είδος των σκευών ή των ρούχων και τη ρυπαρότητά τους. Κάθε επιπλέον βαθμός θερμοκρασίας κοστίζει πολύτιμη ενέργεια και χρήμα.
 4. Χρησιμοποιούμε προγράμματα με πρόπλυση μόνο για πολύ λερωμένα σκεύη ή ρούχα.
 5. Για σκεύη ή ρούχα λίγο λερωμένα προτιμούμε ένα οικονομικό πρόγραμμα.
 6. Φροντίζουμε να έχουμε την πόρτα του πλυντηρίου των πιάτων, πάντοτε κλειστή. Έτσι, δεν ξεραίνονται τα υπολείμματα των τροφών στα σκεύη, από τη στιγμή που τα τοποθετούμε στο πλυντήριο, μέχρι τη στιγμή που αρχίζει η πλύση.
 7. Καθαρίζουμε συχνά, το φίλτρο του πλυντηρίου και ελέγχουμε το σωλήνα παροχής νερού, στο σημείο συνδέσεως.
 8. Όταν λείπουμε, για μεγάλο διάστημα, κλείνουμε την παροχή του πλυντηρίου.
 9. Όλα τα πλυντήρια καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για τη θέρμανση του νερού, από ότι για την πλύση ή το ξέβγαλμα.
 10. Ο θερμοστάτης του πλυντηρίου μας μπορεί να ρυθμισθεί χαμηλότερα, ενώ τα σκεύη ή τα ρούχα μας θα συνεχίσουν να "αστράφτουν" το ίδιο.
 11. Πλυντήρια συνδεδεμένα με ηλιακό θερμοσίφωνα: Άψογη λύση, εξοικονομούμε σημαντικό μέρος του ηλεκτρισμού, που καταναλώνεται για τη θέρμανση του νερού πλύσης!
 12. Δε χρειάζεται να πλένουμε τα ρούχα μας στους 90 βαθμούς Κελσίου. Με τα σύγχρονα απορρυπαντικά και η συχνή αλλαγή ρούχων, τα ρούχα μας θα αστράφτουν και στους 40 βαθμούς και στους 60 βαθμούς το πολύ.

 

 


 Δείτε επίσης

Ενέργεια