«Πλουτίστε εύκολα και γρήγορα»

Μέσα στην οικονομική κρίση, όταν πιθανόν αντιμετωπίζουμε την απώλεια της εργασίας και την οικονομική ανασφάλεια, μπορεί να ψάξουμε, για εναλλακτικούς τρόπους εύρεσης χρημάτων και εισοδήματος. Όμως, προσοχή, στις υποσχέσεις γρήγορου πλουτισμού. Μπορεί να βρεθούμε, σε δυσμενέστερη θέση.

Ας υποθέσουμε ότι βλέπουμε μια διαφήμιση, ή μια ιστοσελίδα, που μας πληροφορούν ότι μπορούμε να κερδίσουμε πολλά χρήματα, χωρίς να εγκαταλείψουμε τη ζεστασιά του σπιτιού μας, δηλαδή με τηλεργασία. Κάποιος άλλος μας προσφέρει βοήθεια, για να ξεκινήσουμε μια διαδικτυακή επιχείρηση, που θα «κόβει εγγυημένα μονέδα». Συχνά, οι πολύτιμες πληροφορίες δίνονται, σε ένα εγχειρίδιο, που θα μας διδάξει πώς να ξεκινήσουμε μια επιτυχημένη επιχείρηση.

Μόλις αγοράσουμε την πρόσβαση, στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα, ή στο εγχειρίδιο, μπαίνουμε σε μια ιστοσελίδα, με μαρτυρίες «επιτυχημένων» επενδυτών. Αλλά η προηγούμενη αγορά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αν θέλουμε να κερδίσουμε πολλά χρήματα, πρέπει να υπογράψουμε σύμβαση, για παροχή συμβουλών, η οποία κοστίζει ακόμα περισσότερο.

Είναι η στιγμή, που συνειδητοποιούμε ότι το πολύ και εύκολο χρήμα ήταν ψέματα. Εάν αρχίσουμε τις αγορές, θα βρισκόμαστε, συνεχώς, υπό πίεση να πληρώσουμε περισσότερα χρήματα, για επιπλέον υπηρεσίες, που όμως, δε μας βοηθούν να ξεκινήσουμε μια επιχείρηση και να κερδίσουμε χρήματα. Είναι άχρηστες. Αν, όμως, έχουμε κάνει το λάθος να δώσουμε τον αριθμό της ταυτότητάς μας, ή το ΑΦΜ μας και τους αριθμούς των τραπεζικών μας λογαριασμών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσουμε τα χρήματά μας.

Το παραπάνω είναι ένα πραγματικό παράδειγμα απάτης: «Πλουτίστε εύκολα και γρήγορα». Η διαφήμιση, ή η ιστοσελίδα τραβάει την προσοχή μας, με ισχυρισμούς ότι διαθέτει πληροφορίες ζωτικής σημασίας, που θα μας οδηγήσουν, σε υψηλά κέρδη, χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Οι απατεώνες, συνήθως, πωλούν πληροφορίες, που χρειαζόμαστε, για να βγάλουμε περισσότερα χρήματα, ή να επιτύχουμε κάποιον άλλο προσωπικό, ή οικονομικό στόχο. Αλλά, ας μην πάρουμε τα λεγόμενά τους «κατά γράμμα». Πολλές τέτοιες «δουλειές» είναι απάτες. Λοιπόν, πρέπει να μάθουμε κάποια πράγματα, για αυτές τις απάτες.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

  • Είμαστε διστακτικοί και δεν πιστεύουμε, εύκολα, ιστορίες και μαρτυρίες μεγάλης, εύκολης και γρήγορης επιτυχίας. Συνήθως είναι ψεύτικες ιστορίες, για να μας οδηγήσουν σε ιστοσελίδες, όπου μπορούν να «ψαρέψουν» και να κλέψουν» ταυτότητα και προσωπικά στοιχεία.
  • Δε βιαζόμαστε. Δεν τρέχουμε να καταχωρήσουμε το email μας, δεν κάνουμε εγγραφή, δεν πληρώνουμε συνδρομές, δεν κάνουμε αγορές, από άγνωστες ιστοσελίδες. Ψάχνουμε, ψάχνουμε, ψάχνουμε.
  • Δεν εμπιστευόμαστε ιστοσελίδες, που απαιτούν συνδρομές, προσφέρουν ακριβές υπηρεσίες, αφού έχουμε πληρώσει την αρχική μας εγγραφή, ή μας πιέζουν να αγοράσουμε κάποιο αγαθό, που «γρήγορα θα εξαντληθεί».
  • Έχουμε, πάντοτε, στο μυαλό μας, ότι οι νόμιμες και σωστές επιχειρήσεις δεν υπόσχονται, ποτέ, γρήγορα και μεγάλα κέρδη, χωρίς προσπάθεια.

Εάν αντιληφθούμε κάποια τέτοια απάτη ενημερώνουμε.

Πηγή: https://econsumer.gov/#crnt