Ελληνική νομοθεσία: «Εκσυγχρονισμός του δίκαιου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή»

Η BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών, η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. - Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα Της Ζωής και το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών απέστειλαν την παρακάτω επιστολή στον κ. Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την κοινοποίησαν στον κ. Σωτήριο Αναγνωστόπουλο, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, στον κ. Olivier Guersent, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον κ. Ιωάννη Λιανό, Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή, την οποία συνυπογράφουμε η BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών και τα μέλη της, στην Ελλάδα, Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. - Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα Της Ζωής και ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και η οποία αφορά το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός του δίκαιου ανταγωνισμού, για την ψηφιακή εποχή».

Η καλή λειτουργία της αγοράς, που σημαίνει την ευημερία των καταναλωτών, εξαρτάται από τη δυνατότητά των αρχών ανταγωνισμού να επιβάλλουν τη νομοθεσία, για τον υγιή ανταγωνισμό, όπου χρειάζεται καθώς και από τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των γρήγορα αναπτυσσόμενων ψηφιακών αγορών.

Οι καταναλωτές, στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να μπορούν να ωφεληθούν από καινοτόμες, ανοιχτές και δίκαιες αγορές. Παρόλα αυτά, η πραγματικότητά μας δείχνει κάτι διαφορετικό. Οι ψηφιακές αγορές κυριαρχούνται, από πολύ λίγους παίκτες. Ειδικά, οι τομείς της αγοράς, που βασίζονται, σε υποδομές, όπως οι τηλεπικοινωνίες, δεν αποδίδουν, στους καταναλωτές, τα οφέλη, που ο ανταγωνισμός υποσχέθηκε, για την εποχή μετά την απελευθέρωση της αγοράς. Αντίθετα, αξίζει τον κόπο να τονίσουμε ότι η Ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας κατατάσσεται, ως η πιο ακριβή αγορά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2020. Επίσης, οι τιμές, για την κινητή τηλεφωνία και το ίντερνετ, είναι διπλάσιες, από το μέσο όρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλες τις προσφορές, που μελετήσαμε. Αυτό είναι, απλά, απαράδεκτο.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο στοχεύει στην επικαιροποίηση και αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αρχής Ανταγωνισμού, ώστε να διασφαλιστεί ότι η επιβολή της νομοθεσίας μπορεί να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα της αγοράς. Επίσης, θα παρέχει, στην Αρχή Ανταγωνισμού, τη δυνατότητα να παρεμβαίνει, όπου χρειάζεται και αρμόζει, στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Η παροχή πλήρους αρμοδιότητας και εξουσίας, στην Αρχή Ανταγωνισμού, να εφαρμόσει και να επιβάλει τη νομοθεσία, στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, θα ευθυγραμμίσει το θεσμικό πλαίσιο, στην Ελλάδα, με αυτό άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. και θα διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις που ενεργοποιούνται, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για τον ανταγωνισμό, προς όφελος των καταναλωτών της Ελλάδας.

Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, οι δημόσιες αρχές να ανταποκρίνονται, στις προσδοκίες των πολιτών, επομένως, σας ζητούμε να υποβάλλετε το νομοσχέδιο, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για συζήτηση και ψήφιση,

Ευχαριστούμε, εκ των προτέρων, που λαμβάνετε υπόψη σας, τις απόψεις μας»

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. απέστειλε την επιστολή αυτή και στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ζητώντας, την υποστήριξή του, στο αίτημα των καταναλωτών.