Ντροπή, κ. Σταϊκούρα! Γιατί φιμώνετε τους καταναλωτές;

• Ενημερωθήκαμε από τις Βρυξέλλες, ότι ο κ. Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε την εκπροσώπηση των καταναλωτών από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή – Ε.Ο.Κ.Ε. Στη θέση του εκπροσώπου των καταναλωτών ορίστηκε εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Επισημαίνουμε ότι:
    • Οι καταναλωτές είναι η μεγαλύτερη ομάδα οικονομικών συμφερόντων, στην ελεύθερη αγορά και όμως στερούνται της εκπροσώπησής τους, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή – Ε.Ο.Κ.Ε., που αποτελεί το θεσμοθετημένο και κατ’ εξοχή χώρο διαβούλευσης της Κοινωνίας των Πολιτών, στην Ευρώπη.
    • Τα επιμελητήρια αποτελούν χώρους «συνδικαλιστικής» εκπροσώπησης επαγγελματικών συμφερόντων με συμβουλευτικό προς τις κυβερνήσεις ρόλο, των οποίων τα μέλη είναι είτε εργοδότες, είτε εργαζόμενοι, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες. Επομένως, ανήκουν στην πρώτη ομάδα των εργοδοτών, ή στη δεύτερη ομάδα των εργαζόμενων, στην Ε.Ο.Κ.Ε. Ίσως, πρέπει να αναρωτηθούμε και για τη χρηματοδότησή τους από το κράτος και πώς μπορούν να θεωρούνται κοινωνία των πολιτών και να στερούν την εκπροσώπηση από τους καταναλωτές.
    • Ο κ. Σταϊκούρας στα 12 μέλη που ορίστηκαν ως εκπρόσωποι της Ελλάδας, στο θεσμοθετημένο κοινωνικό διάλογο, στην Ευρώπη, έστειλε 6 εκπροσώπους των εργοδοτών και επαγγελματιών, 4 εκπρόσωπους εργαζομένων, έναν εκπρόσωπο αγροτών και ένα ΑΜΕΑ. Η σύνθεση αυτή δείχνει το πόσο ο κ. Υπουργός σέβεται την κοινωνία των πολιτών, και τον κοινωνικό διάλογο.
    • Ο κ. Σταϊκούρας δεν τήρησε καμία αριθμητική ισορροπία, μεταξύ ανδρών και γυναικών. Από τους 12 εκπροσώπους της χώρας μας στην Ε.Ο.Κ.Ε., μόνο δύο είναι γυναίκες. Φαίνεται ότι στην Ελλάδα του 2020, και σύμφωνα με τον Υπουργό, τα στερεότυπα «Κάτσε κυρά μου σπίτι σου να κάνεις κανένα μουσακά» καλά κρατούν.
    • Η σημερινή εκπρόσωπος των καταναλωτών κ. Ευαγγελία Κεκελέκη, ανέλαβε πρωτοβουλία να προβάλει την πρόταση του Πρωθυπουργού της Ελλάδα, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για κοινή προμήθεια εμβολίων, φαρμάκων και διαγνωστικών τεστ για τον COVID-19, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    • Η κ. Ευαγγελία Κεκελέκη, ενημέρωνε κάθε χρόνο, για τη δράση της και τις πρωτοβουλίες της στην Ε.Ο.Κ.Ε., με λεπτομερή αναφορά, τον Πρωθυπουργό της χώρας καθώς και τα αρμόδια υπουργεία. Ήταν ένας ενεργός εκπρόσωπος τόσο της Ελλάδας όσο και των καταναλωτών, με αποτέλεσμα να οριστεί αντιπρόεδρος του Τμήματος Μεταφορές, Ενέργεια, Κοινωνία της Πληροφορίας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής – Ε.Ο.Κ.Ε.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών είχε διαμαρτυρηθεί, στις 23 Ιουνίου 2020, στον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, στον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών, στον κ. Σπυρίδωνα- Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στον κ. Νικόλαο- Γεώργιο Δένδια, Υπουργό Εξωτερικών, κ. Χρήστο- Γεώργιο Σκέρτσο, Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και στον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για τον αποκλεισμό των καταναλωτών, αλλά δυστυχώς κανείς δε «μπήκε στον κόπο» να μας απαντήσει, ούτε να μας εξηγήσει τους λόγους της «φίμωσης» των καταναλωτών.

Πιστεύουμε, όμως, ότι είναι απαράδεκτο να αποκλείεται, η μεγαλύτερη ομάδα οικονομικών συμφερόντων, από την εκπροσώπησή της σε Ευρωπαϊκό όργανο.