Όταν αγοράζουμε, από το Διαδίκτυο (ηλεκτρονικό εμπόριο), η εξυπηρέτηση και η συναλλαγή γίνονται μέσω του υπολογιστή μας ή μέσω του σύγχρονου κινητού μας. Αντικείμενο της αγοράς μας μπορεί να είναι αγαθά (είτε υλικά, όπως π.χ. η αγορά ενός βιβλίου, είτε αυλα, όπως π.χ. το δικαίωμα χρήσης ενός προγράμματος) ή υπηρεσίες ( όπως π.χ. μια κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο).
Μερικά από τα πλεονεκτήματα της χρήσης του Διαδικτύου, για τις αγορές μας είναι:
- Μπορούμε να αγοράσουμε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες, που επιθυμούμε, όποτε θελήσουμε, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
- Μπορούμε να επισκεφτούμε, εύκολα και γρήγορα, πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα και να συγκρίνουμε τις τιμές και τα χαρακτηριστικά, πριν αγοράσουμε αυτό, που επιθυμούμε. Έτσι μπορούμε να βρούμε την καλύτερη τιμή και με μικρότερο συνολικό κόστος ( ανάλογα με το προσφερόμενο αγαθό ή την παρεχόμενη υπηρεσία).
- Μπορούμε να ενημερωθούμε, πληρέστερα, για το προϊόν ή την υπηρεσία, που σκοπεύουμε να αγοράσουμε.
- Θα βρούμε, πιο εύκολα, προϊόντα ή υπηρεσίες, που είναι, ίσως, δύσκολο να εντοπισθούν. Γλιτώνουμε χρόνο και ταλαιπωρία, ενώ, παράλληλα, μειώνουμε τις μετακινήσεις μας.
- Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα κάνουν ειδικές εκπτώσεις, στους πελάτες τους.
Επιπλέον, η νομοθεσία, για την προστασία του Καταναλωτή είναι αυστηρή, όταν πρόκειται για αγορές, από απόσταση, όπως είναι οι ηλεκτρονικές αγορές και διασφαλίζει τα δικαιώματά μας (π.χ. το δικαίωμα της υπαναχώρησης).
Αυτά είναι τα βασικά νομοθετήματα που μας προστατεύουν, όταν κάνουμε online αγορές:
- Οδηγία για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο
- Οδηγία για τα δικαιώματα των καταναλωτών στις εξ αποστάσεως αγορές
- Οδηγία για την εναλλακτική επίλυση διαφορών
- Κανονισμός για την ηλεκτρονική επίλυση καταναλωτικών διαφορών
Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα όταν θέλουμε να ψωνίσουμε από ηλεκτρονικά καταστήματα. Για παράδειγμα: ο γεωγραφικός αποκλεισμός, η λειτουργία των διάφορων ηλεκτρονικών πλατφορμών, μη ασφαλή προϊόντα και υπηρεσίες, διαδικτυακές απάτες, παραβιάσεις νομοθεσίας κ.λπ.
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών έχει εκδόσει συμβουλές για τους online καταναλωτές, οδηγό για αγορές μέσω διαδικτύου για να προστατέψει εμάς τους καταναλωτές, από τις παγίδες του ηλεκτρονικού εμπορίου και να μας ενημερώσει για τα δικαιώματά μας.
Σε περίπτωση, όμως, που αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, ας δούμε πού μπορούμε να απευθυνθούμε.
Τελευταία νέα
-
Πρόσκληση Τακτική Γενική Συνέλευση (Απολογιστική)
Καλούνται όλα τα μέλη του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών,στην Τακτική Γενική Συνέλευση (Απολογιστική),η οποία θα πραγματοποιηθείτην Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 και ώρα 12:00, στα γραφεία του ΚΕ.Π.ΚΑ. (Βασ. Ηρακλείου 32, 6ος όροφος). Σε περίπτωση μη απαρτίας, η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί,με όσους παρόντες,την Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 και ώρα 18:00,στα γραφεία του…
04 Μαρτίου 2021
-
Η νέα ενεργειακή ετικέτα στα καταστήματα από την 1η Μαρτίου 2021
Από την 1η Μαρτίου 2021 η νέα ενεργειακή ετικέτα κάνει την εμφάνισή της στα εμπορικά καταστήματα σε ψυγεία και καταψύκτες, πλυντήρια και πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης, καθώς και συσκευές συντήρησης κρασιών. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα υιοθετούν, επίσης, τη νέα ενεργειακή σήμανση από την 1η Μαρτίου 2021.…
01 Μαρτίου 2021
-
Αποκριάτικα είδη: Χαρά αλλά και κίνδυνοι
Οι απόκριες είναι μια περίοδος χαράς και διασκέδασης. Όμως, υπάρχουν και αρκετοί κίνδυνοι, τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε, ώστε η διασκέδαση να παραμείνει μόνο χαρά. Οι αποκριάτικες στολές είναι πιο εύφλεκτες, από τα συνηθισμένα ρούχα. Για το λόγο αυτό, στους χώρους, που γίνονται αποκριάτικα πάρτι, δεν πρέπει να υπάρχουν εστίες…
23 Φεβρουαρίου 2021
-
H BEUC κατέθεσε καταγγελία κατά του TikTok για πολλαπλές παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου Καταναλωτή
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) κατέθεσε, στις 16 Φεβρουαρίου 2021, καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Δίκτυο για την Συνεργασία των Αρχών Προστασίας Καταναλωτών, εναντίον του TikTok, το οποίο είναι πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο, πολύ δημοφιλές σε παιδιά και εφήβους. Επίσης σε 15 χώρες (Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Γαλλία Γερμανία,…
17 Φεβρουαρίου 2021
-
Νέα ενεργειακή ετικέτα για πέντε κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών
Έρευνα ανάμεσα σε καταναλωτές έδειξε ότι η κατάταξη που ισχύει σήμερα στην ενεργειακή ετικέτα είναι παραπλανητική. Αυτό συμβαίνει γιατί στις ανώτερες κατηγορίες (Α+, Α++ και Α+++) “συνωστίζονται” πολλές συσκευές, ενώ οι κατώτερες κατηγορίες είναι άδειες, καθώς οι πιο ενεργοβόρες συσκευές έχουν πλέον απαγορευτεί, στην αγορά. Για να διορθώσει αυτήν την…
11 Φεβρουαρίου 2021