fo_020.jpgΤο 2007, πανηγυρίσαμε, γιατί ο μεγάλος αγώνας, που είχαμε δώσει, για χρόνια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τον κανονισμό, για τους διατροφικούς ισχυρισμούς και τους ισχυρισμούς υγείας, δικαιώθηκε.

Η βιομηχανία, πλέον, έπρεπε να αποδεικνύει την αλήθεια των ισχυρισμών, που χρησιμοποιεί, πριν τοποθετήσει τα τρόφιμα, στην αγορά. Για τα τρόφιμα, που περιέχουν υψηλά ποσοστά άλατος, ζάχαρης ή λιπαρών και φέρουν ένα ισχυρισμό, στη συσκευασία τους, οι βιομηχανίες θα ήταν υποχρεωμένες να αναγράφουν και τα "ανθυγιεινά" αυτά συστατικά, με τον ίδιο τρόπο, δίπλα, στον ισχυρισμό.

Οι διατροφικοί ισχυρισμοί, που αναγράφονταν, το 2007, μπορούσαν να συνεχίσουν να αναγράφονται, για ακόμη δύο χρόνια και οι ισχυρισμοί υγείας, για ακόμα τρία χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, μέχρι το 2008, έπρεπε να καταγράψει τις προδιαγραφές, για τα "προφίλ" των τροφίμων, δηλαδή τα ποσοστά των συστατικών, τα οποία, όταν περιέχονται, σε ένα τρόφιμο, αυτό δε θα μπορεί να φέρει ισχυρισμό. Τα κράτη-μέλη έπρεπε να υποβάλλουν, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον κατάλογο των ισχυρισμών υγείας, που είχαν ήδη εγκριθεί, σε εθνικό επίπεδο και η Επιτροπή, μέχρι το 2010 θα εξέδιδε, τον ευρωπαϊκό κατάλογο των εγκεκριμένων ισχυρισμών υγείας. Η χρήση νέων ισχυρισμών υγείας ή ισχυρισμών, που αναφέρονται, στα παιδιά (π.χ. "το προϊόν βοηθάει στη μείωση της οστεοπόρωσης", ή "το προϊόν βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών"), θα απαιτούσαν ειδική έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής, η οποία θα δινόταν, κατόπιν επιστημονικής διαβεβαίωσης, από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.

Από το 2006, μέχρι το 2010, αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα. Από καθυστερήσεις, στην εφαρμογή των όσων προέβλεπε ο κανονισμός, μέχρι αρνήσεις της βιομηχανίας να υποβάλλει κατάλογο προϊόντων, για να δημιουργηθούν τα προφίλ τους. Το 2010, όμως, όταν έγινε, πλέον, αντιληπτό, ότι παρά τις καθυστερήσεις, τελικά ο κανονισμός θα εφαρμοζόταν, η βιομηχανία άρχισε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τους καταναλωτές. Ακούστηκε ότι θα απαγορευτούν πολλά δημοφιλή τρόφιμα ή ότι άλλα, επίσης δημοφιλή, θα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση ότι είναι επικίνδυνα. Μια τέτοια παραπλανητική ιστορία, που έλαβε μεγάλες διαστάσεις, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο διαδίκτυο, αφορούσε την πραλίνα φουντουκιού γνωστής εταιρείας. Σύμφωνα με τις φήμες, το προϊόν αυτό θα έπρεπε να φέρει, στη συσκευασία του την προειδοποίηση "επικίνδυνο για την υγεία" ή την προειδοποίηση "Προκαλεί παχυσαρκία". Αυτό ήταν, εντελώς λάθος, αλλά δημιουργούσε εντυπώσεις, που παραπλανούσαν τόσο τους καταναλωτές, όσο και αυτούς, που λαμβάνουν αποφάσεις, δηλαδή τους πολιτικούς. Η BEUC (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καταναλωτών), σε συνεργασία με τις ενώσεις μέλη της, αντέδρασε και έθεσε τα πράγματα, στην πραγματική τους διάσταση. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ενημέρωσε όσους καταναλωτές μας ρώτησαν, για το ζήτημα αυτό.

Πρέπει, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε: Όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Ιούνιο του 2010, καταψήφισε την πρόταση των ενώσεων καταναλωτών, για τη διατροφική σήμανση των τροφίμων, με βάση τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη, η μόνη "παρηγοριά", για τους καταναλωτές ήταν ότι οι ευρωβουλευτές δεν είχαν ενδώσει, σε προσπάθειες, για ακύρωση της νομοθεσίας, για τα διατροφικά προφίλ. Ο σκοπός της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για τα διατροφικά προφίλ, είναι να εμποδίσει ισχυρισμούς, που θα έκρυβαν την πραγματική φύση των τροφίμων. Η νομοθεσία αυτή είναι ένα εργαλείο, για να αποφύγουν οι καταναλωτές την παραπλάνησή τους και να διευκολυνθούν, στο να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές. Η νομοθεσία διασφάλιζε ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να βασίζονται, σε επιστημονικά δεδομένα, όσον αφορά τι τρώνε και τι πίνουν, στην Ευρώπη. Η χρήση των ισχυρισμών υγείας ή των διατροφικών ισχυρισμών εξαρτάται, από τα διατροφικά προφίλ τα οποία, τελικά, "αποφασίζουν" ποια τρόφιμα μπορούν να αναγράφουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Τα διατροφικά προφίλ, αυτή τη στιγμή, καθορίζονται, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να απαγορευτούν παραπλανητικοί ισχυρισμοί, σε τρόφιμα, που είναι πλούσια, σε "κεκορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη". Δεν μπορεί να αναγράφεται, ο ισχυρισμός "τηγανίζεται, σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο", στα πατατάκια (τσιπς), που είναι πλούσια, σε αλάτι και κεκορεσμένα λιπαρά.

Τα διατροφικά προφίλ δεν πρόκειται να απαγορεύσουν την κυκλοφορία κανενός τροφίμου. Ούτε πρόκειται να επιβάλλουν, στους κατασκευαστές, να τα χαρακτηρίζουν, ως επικίνδυνα. Αντίθετα, θα διασφαλίζουν ότι οι ισχυρισμοί, που αναγράφονται, για να προωθήσουν τις πωλήσεις ενός τροφίμου, θα ανταποκρίνονται, στην αλήθεια και δε θα παραπλανούν τους καταναλωτές. Σκοπός της νομοθεσίας είναι να εμποδίσει τη βιομηχανία να ισχυρίζεται, στις διαφημίσεις της, ότι ένα τρόφιμο, που περιέχει υψηλά ποσοστά λιπαρών, ζάχαρης ή άλατος, είναι "υγιεινό" ή "κάνει καλό στα παιδιά".

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. σε συνεργασία, με την BEUC παρακολουθεί το ζήτημα και θα αντιδράσει, αν εκδηλωθεί και άλλη προσπάθεια ακύρωσης της νομοθεσίας.

 

 


 Δείτε επίσης