Η τυχαία απελευθέρωση γενετικά-τροποποιημένων συγκομιδών προκαλεί νέες ανησυχίες.

Εκατοντάδες τόνοι γενετικά τροποποιημένων σπόρων καλαμποκιού, που πωλήθηκαν, στους αγρότες, "κατά λάθος", κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων ετών, περιείχαν ένα γονίδιο για την αντιβιοτική αντίσταση. Η απελευθέρωση τέτοιων γονιδίων, στο περιβάλλον, θεωρείται επικίνδυνη, δεδομένου ότι υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθούν, από τις καλλιέργειες, στους μικροοργανισμούς και να προκαλέσουν προβλήματα ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

Η Syngenta, επιχείρηση βιοτεχνολογίας, παραδέχτηκε, ότι είχε απελευθερώσει, "τυχαία", μια ποικιλία καλαμποκιού (αραβόσιτος), με την επωνυμία Bt10, μεταξύ 2001 και 2004. Όπως άλλες καλλιέργειες, με την επωνυμία BT, αυτό το καλαμπόκι ήταν τροποποιημένο, γενετικά, για να παραγάγει ένα προστατευτικό φυτοφάρμακο. Αλλά το Bt10 δεν έχει εγκριθεί, από τις ελεγκτικές αρχές, για πώληση.

Στελέχη της επιχείρησης, υποστήριξαν ότι το καλαμπόκι Bt10 είναι βασικά ίδιο, με το καλαμπόκι Bt11, το οποίο έχει εγκριθεί, για πώληση. Αυτό, βέβαια είναι ένα μεγάλο ψέμα, αφού αυτό το συγκεκριμένο καλαμπόκι έχει απαγορευτεί, γιατί αποδείχθηκε ότι σ' αυτό υπάρχει γονίδιο, που παρέχει την ίδια προστασία, με το αντιβιοτικό ampicillin.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ούτε η Syngenta ούτε η Αμερικάνικη Αρχή Προστασίας του Περιβάλλοντος παραδέχθηκαν την ύπαρξη του απαγορευμένου γονιδίου, όταν έγινε γνωστή η απελευθέρωση του καλαμποκιού Bt10. "Είναι σκάνδαλο," λέει ο Greg Jaffe, επικεφαλής του προγράμματος βιοτεχνολογίας, στο Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον, μια ομάδα πίεσης, στην Ουάσιγκτον. "Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση και η επιχείρηση δεν είναι ειλικρινείς."

Η Carah Hull εκπρόσωπος της Syngenta, υποστήριξε ότι η επιχείρηση δεν ανέφερε την παρουσία του γονιδίου, επειδή "δεν ήταν σχετικό, με τη συζήτηση, για την υγεία και ασφάλεια". Προσθέτει ότι τα γονίδια που παρέχουν αντιβιοτική αντίσταση, υπάρχουν πολύ καιρό. "Έχουν μελετηθεί, εκτενώς και δε θέτουν κανέναν κίνδυνο, για τους ανθρώπους ή τα ζώα," λέει.

Ο Michael Rodemeyer, διευθυντής της Πρωτοβουλίας για τα Τρόφιμα και τη Βιοτεχνολογία, μιας ομάδας διαβούλευσης στην Ουάσιγκτον, λέει ότι η παρουσία τέτοιων γονιδίων θα ήταν απίθανο να οδηγήσει στην απόσυρση μιας συγκομιδής, στις Η.Π.Α. "Αλλά", προσθέτει "θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, στην Ευρώπη".

Σε απόφαση, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, συμβουλεύει τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι τα γονίδια που παρέχουν την αντίσταση ampicillin πρέπει να περιοριστούν, στις υπαίθριες δοκιμές και να μην είναι παρόντα, στα γενετικά τροποποιημένα φυτά, που κυκλοφορούν στην αγορά. Και η Επιτροπή Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, η διεθνής Επιτροπή για τα πρότυπα των τροφίμων, έχει πιέσει τη γεωργική βιομηχανία βιοτεχνολογίας να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές μεθόδους, για να περιορίσει τους κινδύνους, από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, στο μέλλον.

Πρέπει να τονίσουμε ότι, κατά τη διάρκεια του Διατλαντικού Διαλόγου, στην Ουάσιγκτον, τον περασμένο Απρίλιο, η εκπρόσωπος της Sygenta, ισχυρίστηκε ότι:

   1. Η ποσότητα, που απελευθερώθηκε ήταν μόνον 500 τόνοι και πολύ κάτω από το ποσοστό 0,5%, που επιτρέπεται, από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για τυχόν επιμόλυνση και
   2. Η Syngenta είχε παράγει αυτό το καλαμπόκι, πριν δύο χρόνια. Το διατηρούσε, σε αποθήκες, αλλά δεν είχε σκοπό να το πουλήσει, είχε σκοπό να το καταστρέψει.

Φυσικά, οι εκπρόσωποι των Καταναλωτών απέρριψαν και τους δύο ισχυρισμούς.

   1. Με ποια ποσότητα καλαμποκιού ΒΤ11 (επιτρεπόμενο καλαμπόκι) αναμείχθηκε το απαγορευμένο ΒΤ10; Δεν υπάρχουν αποδείξεις, επομένως, δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την εξήγηση. Μπορεί το ποσοστό επιμόλυνσης να ήταν πολύ μεγαλύτερο.
   2. Αν είχε σκοπό η Syngenta να καταστρέψει το απαγορευμένο και επικίνδυνο καλαμπόκι, γιατί το διατηρούσε, για δύο χρόνια; Της "περίσσευαν" αποθήκες; Επομένως, η "τυχαία" απελευθέρωση ήταν εσκεμμένη.

Οι Καταναλωτές, λοιπόν, επειδή δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη, στις εταιρίες βιοτεχνολογίας, λέμε ΟΧΙ, στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

Πηγή: CI
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2005
 

 

 


 Δείτε επίσης