yo_032.jpgΣτις 19 Ιανουαρίου 2006, το ΚΕ.Π.ΚΑ. ενημερώθηκε, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη BEUC- Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών και την ANEC - Ευρωπαϊκή Οργάνωση για την Πιστοποίηση, ότι η χώρα μας, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, για την Οδηγία, για την ασφάλεια των προϊόντων (General Product Safety Directive Committee), "μπλοκάρισε" την απαγόρευση της κυκλοφορίας, στην αγορά, αναπτήρων, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, για την ασφάλεια των παιδιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ενημέρωσε ότι: "Στις Ηνωµένες Πολιτείες, οι αναπτήρες μιας χρήσης διαθέτουν σύστηµα ασφαλείας, για παιδιά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πεθαίνουν, ακόμα, παιδιά, σε ατυχήµατα, από φωτιά, επειδή επιτρέπεται, ακόµα η πώληση αναπτήρων, που δε διαθέτουν αυτό το σύστηµα."

Μερικές πρόσφατες περιπτώσεις:
30 Ιουνίου 2005: Ισπανία - Ένα αγοράκι πέντε ετών καθώς και τα μικρότερά του αδέλφια πέθαναν, σε πυρκαγιά, η οποία προκλήθηκε, από τον αναπτήρα, µε τον οποίο έπαιζαν.
28 Φεβρουαρίου 2005: Ισπανία - Ένα κοριτσάκι τριών ετών πέθανε, όταν ξέσπασε πυρκαγιά, στο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε. Έπαιζε µε αναπτήρα.
29 Ιανουαρίου 2005: Ισπανία - Ενώ έπαιζε µε αναπτήρα, ένα αγοράκι τριών ετών έβαλε φωτιά, σε µια κουβέρτα, προκαλώντας, µε αυτό τον τρόπο, το θάνατό του. Ο αδερφός του, δύο ετών, τραυµατίστηκε, σοβαρά.
8 Ιανουαρίου 2004: Ηνωµένο Βασίλειο - Ένα αγοράκι τριών ετών, η µητέρα του και άλλα δυο παιδιά πέθαναν, σε πυρκαγιά. Η έρευνα δείχνει ότι το παιδάκι, µάλλον, έπαιζε, µε αναπτήρα.

Περισσότεροι από ένα δισεκατοµµύριο αναπτήρες πωλούνται, στην ευρωπαϊκή αγορά, κάθε χρόνο, και, συχνά, τα μικρά παιδιά έχουν πρόσβαση, σ' αυτούς. Οι αναπτήρες πωλούνται, συνήθως, σε πολυσυσκευασίες και χρησιµοποιούνται, από τους Καταναλωτές, σαν προϊόντα μιας χρήσεως, μικρής αξίας.

Ατυχήµατα, που προκαλούνται, από µικρά παιδιά, που παίζουν, µε αναπτήρες συµβαίνουν, κάθε χρόνο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αναπτήρες είναι, από τη φύση τους, επικίνδυνοι, εφόσον προκαλούν φλόγα ή θερµότητα. Στην Ε.Ε., όπου δεν είναι υποχρεωτική η πώληση αναπτήρων, µε σύστηµα ασφαλείας, για παιδιά, οι συνέπειες της χρήσης τους, από παιδιά, ως παιχνίδια, µπορεί να είναι τραγικές: θάνατοι, τραυµατισµοί και υλικές ζηµιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Οι Ηνωµένες Πολιτείες Αμερικής ψήφισαν ένα νόμο, για την υποχρεωτική εφαρµογή του συστήµατος ασφαλείας, για παιδιά, στους αναπτήρες, το 1995. Παρόμιοι νόμοι ψηφίστηκαν, στον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η αποτελεσµατικότητα τέτοιων νόμων είναι αυτονόητη.

Το 2002, µια έρευνα, από τις αρχές των Η.Π.Α., ανέφερε ετήσια µείωση των θανάτων, των τραυµατισµών και των υλικών ζηµιών, από ατυχήµατα, µε αναπτήρες, κατά 60%. Από το 2005, υπάρχει εθελοντικό ευρωπαϊκό πρότυπο, για αναπτήρες, αλλά δεν εφαρµόζεται, από τους παραγωγούς και τους εισαγωγείς. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει µεγάλη προσπάθεια, για να ψηφιστεί το νοµοσχέδιο, έτσι ώστε η παραγωγή και διανοµή των αναπτήρων ασφαλείας, για παιδιά, να είναι υποχρεωτικές, κάποια από τα κράτη µέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και άλλα ενδιαφερόµενα µέρη εναντιώθηκαν και κατάφεραν να καθυστερήσουν τη διαδικασία και να µείνει πίσω η Ε.Ε. Σηµαντικοί Ευρωπαίοι και Ασιάτες παραγωγοί εξάγουν ασφαλείς, για παιδιά, αναπτήρες, προς τις Η.Π.Α. και τις προαναφερθείσες χώρες. Σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, για το 2004, αναπτήρες ασφαλείας µιας χρήσης, αξίας πάνω από 43 εκατοµµύρια Ευρώ, εξήχθησαν, από την Ε.Ε., προς αυτές τις χώρες. Οι παραγωγοί έχουν την τεχνογνωσία και την τεχνολογία να κατασκευάσουν ασφαλείς, για παιδιά, αναπτήρες και το κόστος προσαρµογής της παραγωγής και της διανοµής, στην αγορά της Ε.Ε., θα είναι πολύ χαµηλό. Παρ' όλα αυτά, συνέχιζαν να πουλάνε επικίνδυνους αναπτήρες, µη ασφαλείς, για παιδιά, στην αγορά της Ε.Ε., εξαιτίας της έλλειψης νοµοθεσίας.

Η Επιτροπή, εδώ και αρκετά χρόνια, είχε θέσει, επανειληµµένα, το θέµα των αναπτήρων ασφαλείας, για παιδιά, στα κράτη- µέλη της Ε.Ε. και, τον Ιούλιο του 2005, υπέβαλε πρόταση, προς συζήτηση, στην Επιτροπή κρατών µελών, στο πλαίσιο της Οδηγίας, για τη Γενική Ασφάλεια των Προϊόντων. Ωστόσο, δεν ήταν εφικτή η επίτευξη συµφωνίας, εξαιτίας της εναντίωσης κάποιων κρατών µελών.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. απέστειλε, στις 20 Ιανουαρίου 2006, επιστολή, προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, ζητώντας την αλλαγή της στάσης και της ψήφου της Ελληνίδας εκπροσώπου, στη συγκεκριμένη Επιτροπή. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Γεώργιο Παπανδρέου.

Τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2006, κατατέθηκε σχετική ερώτηση, στη Βουλή, από το Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Β' Αθήνας, κ. Χρήστο Πρωτόπαπα. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επικοινώνησε, με τον Πρόεδρο του ΚΕ.Π.ΚΑ. και ισχυρίστηκε ότι η αρνητική στάση της Ελλάδος οφείλονταν, στο γεγονός ότι, για τις εργαστηριακές δοκιμές, χρησιμοποιούνται παιδιά. Επικοινωνήσαμε, ξανά, τηλεφωνικά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη BEUC και την ANEC και αποδείξαμε, στην Ελληνική Κυβέρνηση, ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν ευσταθούσε. Οι δοκιμές, σε εργαστηριακό περιβάλλον, δεν έχουν προκαλέσει κανένα ατύχημα, σε παιδιά. Αντίθετα, όταν οι "ανασφαλείς" αναπτήρες βρίσκονται, στα χέρια των παιδιών, στην καθημερινή τους ζωή, στοιχίζουν πολλούς θανάτους και τραυματισμούς.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγγυήθηκε ότι όσες εργαστηριακές δοκιμές είχαν πραγματοποιηθεί, στις Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, θα θεωρούνται ισότιμες, με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Οπότε, ανάγκη νέων δοκιμών θα δημιουργούνταν, μόνο στην περίπτωση κυκλοφορίας νέων μοντέλων.

Όλα αυτά τα στοιχεία, το ΚΕ.Π.ΚΑ. τα απέστειλε, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, με αποτέλεσμα να δεσμευτεί το Υπουργείο ότι θα αλλάξει η ψήφος της Ελλάδας.

Στις 8 - 9 Φεβρουαρίου 2006, η Επιτροπή παρουσίασε ένα αναθεωρηµένο σχέδιο Απόφασης, στην Επιτροπή, για την οδηγία, για την ασφάλεια των προϊόντων. Η τελική ψηφοφορία διεξήχθη, στις 9 Φεβρουαρίου 2006 και το αποτέλεσμά της ήταν θετικό, για την προστασία των παιδιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει πως τα οφέλη της απόφασης αυτής θα εξαρτηθούν, από την ουσιαστική εφαρµογή τους, στα κράτη - µέλη της Ε.Ε. Με σκοπό να βοηθήσει τις αρχές επιτήρησης της αγοράς να βελτιώσουν τη δυνατότητά τους να αξιολογούν το βαθµό συµµόρφωσης των αναπτήρων, η Επιτροπή σκοπεύει να ξεκινήσει ένα κοινό πρόγραµµα επιτήρησης. Το πρόγραµµα προβλέπεται να εφαρµοστεί, παράλληλα, µε την εισαγωγή της εν λόγω νοµοθεσίας.

Η δραστηριοποίηση του ΚΕ.Π.ΚΑ., σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζει τι συμβαίνει και να παρεμβαίνει, ανά πάσα στιγμή, για την προστασία των Καταναλωτών, κινητοποιώντας όλους τους θεσμούς της Ελληνικής Πολιτείας. Οι αναπτήρες μιας χρήσης έχουν, πλέον σύστημα ασφάλειας, για να μη μπορούν μικρά παιδιά να τους ανάψουν. 

 

 


 Δείτε επίσης