Καλλυντικά

ca_012.jpgΣπάνια προκαλούνται σοβαρά προβλήματα υγείας από τη χρήση των καλλυντικών. Συνήθως τα προβλήματα συνδέονται με τη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων. Για παράδειγμα, το σπρέι μαλλιών (η γνωστή λακ), μέχρι να στεγνώσει τελείως, μπορεί να αναφλεγεί και να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Έχουν αναφερθεί τραυματισμοί και θάνατοι από εγκαύματα, που προκλήθηκαν από ανάφλεξη σπρέι μαλλιών. Επίσης, έχουν αναφερθεί σοβαρές καταστροφές πνευμόνων από εισπνοή του σπρέι ή διαφόρων καλλυντικών, που έχουν μορφή σκόνης.

Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός από καλλυντικά, προέρχεται από το γρατσούνισμα των ματιών με το βουρτσάκι της μάσκαρα. Αν ο τραυματισμός δεν θεραπευθεί μπορούν να προκληθούν μολύνσεις στα μάτια. Τέτοιες μολύνσεις μπορούν να προκαλέσουν πληγές στον κερατοειδή, απώλεια βλεφαρίδων, ή ακόμη και τύφλωση. Το άπλωμα του make-up μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Το βουρτσάκι ή το σφουγγαράκι, με το οποίο απλώνουμε το make-up, παίρνει από το δέρμα βακτήρια τα οποία μολύνουν τα καλλυντικά, όταν τα τοποθετούμε ξανά μέσα στη συσκευασία. Σε επόμενη χρήση του make-up, μπορεί να προκληθούν μολύνσεις στο δέρμα.

Τα τεχτητά νύχια μπορεί να είναι μια πηγή προβλημάτων, ειδικά, όταν δεν εφαρμοστούν σωστά. Τα τεχνητά νύχια πρέπει να κολληθούν καλά, επειδή κάθε κενό, μεταξύ των φυσικών και των τεχνητών νυχιών, αποτελεί αφετηρία μόλυνσης. Τέτοιες μολύνσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε μόνιμη απώλεια νυχιών.

Ποίες προφυλάξεις πρέπει να παίρνουμε;

 

Ποιά είναι η διάρκεια ζωής των καλλυντικών;
Η διάρκεια ζωής των καλλυντικών για την περιοχή των ματιών είναι μικρότερη από ό,τι άλλων καλλυντικών. Ορισμένοι ειδικοί συστήνουν την αντικατάσταση της μάσκαρα κάθε 3 μήνες. Αν η μάσκαρα ξεραθεί, καλύτερα να την πετάξουμε.

Ανάμεσα στα καλλυντικά, που, πιθανόν, έχουν μια ιδιαίτερα μικρή διάρκεια ζωής, είναι σίγουρα όλα τα "φυσικά προϊόντα", που περιέχουν φυτικές ουσίες. Οι Καταναλωτές και οι κατασκευαστές καλλυντικών πρέπει, απαραίτητα, να λαμβάνουν υπόψη τους τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων σε προϊόντα που περιέχουν μη παραδοσιακά συντηρητικά, ή σε αυτά που δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά.

Οι Καταναλωτές πρέπει να είναι ενημερωμένοι ότι οι ημερομηνίες λήξης είναι απλά "ενδεικτικές" και ότι ένα προϊόν μπορεί να καταστεί ανασφαλές, πολύ πριν την ημερομηνία λήξης του, αν το προϊόν δεν έχει διατηρηθεί σωστά. Τα καλλυντικά που δεν έχουν διατηρηθεί σωστά -για παράδειγμα, εκτέθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες ή στον ήλιο, ή ανοίχθηκαν και εξετάστηκαν από τους Καταναλωτές, πριν την τελική πώληση -μπορεί να γίνουν ακατάλληλα για χρήση, πριν την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Από την άλλη, προϊόντα, που διατηρούνται σε ιδανικές συνθήκες, μπορεί να παραμείνουν κατάλληλα για χρήση ακόμα και μετά την ημερομηνία λήξης.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να παίρνουμε, όταν χρησιμοποιούμε καλλυντικά ματιών;
Αν χρησιμοποιούμε καλλυντικά ματιών, η FDA(Αμερικανική Υπηρεσία Διατροφής και Φαρμάκων) μας προτρέπει να ακολουθούμε τις παρακάτω συμβουλές ασφάλειας:

Οι βαφές μαλλιών είναι ασφαλείς;
Η απόφαση για αλλαγή χρώματος μαλλιών, τελευταία, έχει γίνει πολύ σύνθετη, επειδή ορισμένες πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει το βάψιμο των μαλλιών με ένα μεγάλο κίνδυνο. Το ζήτημα περιπλέκεται περισσότερο, καθώς άλλες μελέτες δεν υποστηρίζουν τα ίδια πορίσματα. Επίσης, οι περισσότερες βαφές μαλλιών δεν υποβάλλονται σε έλεγχο ασφαλείας, πριν βγουν στην αγορά. Ο έλεγχος αυτός είναι υποχρεωτικός για άλλα καλλυντικά, που περιέχουν προσθετικά χρώματος, ενώ για τις βαφές μαλλιών δεν είναι. Οι Καταναλωτές είναι συχνά μόνοι τους, όταν αποφασίζουν αν οι βαφές είναι ασφαλείς.

Πολλές μελέτες έχουν προσπαθήσει να αποδείξουν ότι οι χρήστες βαφών μαλλιών κινδυνεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου, περισσότερο από τους μη χρήστες. Προσπαθούν να υπολογίσουν τη διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στους ανθρώπους που βάφουν τα μαλλιά τους και σε αυτούς που δεν τα βάφουν. Μερικές από αυτές τις μελέτες απέδειξαν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος καρκίνου από τη χρήση βαφών μαλλιών, αλλά δεν έλαβαν υπόψη τους την επίδραση άλλων παραγόντων που προκαλούν καρκίνο, όπως το κάπνισμα, όταν συγκρίνουν τις δύο ομάδες. Σε άλλες μελέτες, ο αριθμός των εξεταζόμενων περιπτώσεων ήταν πολύ μικρός, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα στατιστικού λάθους.

Μερικές συμβουλές για μια λιγότερο επικίνδυνα βαφή μαλλιών:
Για να περιορίσουμε την πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων, πριν βάψουμε τα μαλλιά μας, δοκιμάζουμε το προϊόν επαλείφοντας λίγη ποσότητα, πίσω από το αυτί μας. Δεν το ξεπλένουμε για δύο μέρες. Αν παρουσιαστεί φαγούρα, κάψιμο, κοκκίνισμα, ή εξάνθημα, δε χρησιμοποιούμε το προϊόν.

Οι Καταναλωτές μπορούν ακόμη να χρησιμοποιήσουν χέννα, που είναι, σε μεγάλο βαθμό, φυτική, ή βαφές μαλλιών οξικού άλατος. Σε αυτές τις βαφές, όλα τα προσθετικά συστατικά έχουν δοκιμαστεί για ασφάλεια, πριν βγουν στην αγορά. Τα προϊόντα χέννας στην αγορά μπορούν να δώσουν ποικιλία χρωμάτων, από σκούρες καφέ μέχρι κοκκινόξανθες αποχρώσεις. Δεν μπορούν, ωστόσο, να ξανθύνουν τα μαλλιά. Οι βαφές οξικού άλατος, σταδιακά, σκουραίνουν το μαλλί και, συχνά, χρησιμοποιούνται στους πολύ μοντέρνους χρωματισμούς, όπως αυτοί που διαφημίζονται για άντρες.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να παίρνουμε αν, βάφουμε τα μαλλιά μας;

Πηγή: FDA

Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Μαϊου-Ιουνίου 2003