Για ένα όμορφο και υγιεινό χαμόγελο

ca_026.jpgΤα δύο μεγάλα προβλήματα της υγείας του στόματος είναι η 'τερηδόνα' και η 'ουλίτιδα'.

Η τερηδόνα κάνει τα δόντια να 'χαλάνε'. Είναι πάθηση κυρίως της παιδικής ηλικίας. Την προκαλούν ορισμένα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα και τα οποία εύκολα προσκολλώνται στις επιφάνειες των δοντιών.

Σημαντικός παράγοντας για την βλαβερή δράση αυτών των μικροβίων είναι τα σάκχαρα, από τα οποία δημιουργούνται οξέα που καταστρέφουν την αδαμαντίνη (το σμάλτο) των δοντιών.  

Η ουλίτιδα προκαλείται από μια άλλη κατηγορία μικροβίων που προσβάλουν τα ούλα προκαλώντας φλεγμονή (πρήξιμο) με συνέπεια να γίνονται αδύναμα και να ματώνουν εύκολα. Η ουλίτιδα συνήθως προσβάλει τους ενήλικες χωρίς να σημαίνει ότι δεν παρατηρείται και στα παιδιά. Αν δεν θεραπευθεί και προχωρήσει σε βάθος, τα δόντια μπορεί να αρχίσουν να κουνιούνται, τα ούλα θα βγάζουν πύον και το στόμα θα έχει κακοσμία. Η κατάσταση αυτή λέγεται 'παροδοντίτιδα' και καταλήγει στην απώλεια των δοντιών, ακόμη και των υγειών.

Για γερά δόντια και ούλα αρκεί να ακολουθήσεις μερικές απλές συμβουλές στοματικής υγιεινής που συνιστά ο κ. Αθανάσιος Δ. Νατσιούλης - Διαιτολόγος:

Για μικρούς...

Και μεγάλους ...

Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2001