Για ένα όμορφο και υγιεινό χαμόγελο

ca_026.jpgΤα δύο μεγάλα προβλήματα της υγείας του στόματος είναι η 'τερηδόνα' και η 'ουλίτιδα'.

Η τερηδόνα κάνει τα δόντια να 'χαλάνε'. Είναι πάθηση κυρίως της παιδικής ηλικίας. Την προκαλούν ορισμένα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα και τα οποία εύκολα προσκολλώνται στις επιφάνειες των δοντιών.

Σημαντικός παράγοντας για την βλαβερή δράση αυτών των μικροβίων είναι τα σάκχαρα, από τα οποία δημιουργούνται οξέα που καταστρέφουν την αδαμαντίνη (το σμάλτο) των δοντιών.  

Η ουλίτιδα προκαλείται από μια άλλη κατηγορία μικροβίων που προσβάλουν τα ούλα προκαλώντας φλεγμονή (πρήξιμο) με συνέπεια να γίνονται αδύναμα και να ματώνουν εύκολα. Η ουλίτιδα συνήθως προσβάλει τους ενήλικες χωρίς να σημαίνει ότι δεν παρατηρείται και στα παιδιά. Αν δεν θεραπευθεί και προχωρήσει σε βάθος, τα δόντια μπορεί να αρχίσουν να κουνιούνται, τα ούλα θα βγάζουν πύον και το στόμα θα έχει κακοσμία. Η κατάσταση αυτή λέγεται 'παροδοντίτιδα' και καταλήγει στην απώλεια των δοντιών, ακόμη και των υγειών.

Για γερά δόντια και ούλα αρκεί να ακολουθήσεις μερικές απλές συμβουλές στοματικής υγιεινής που συνιστά ο κ. Αθανάσιος Δ. Νατσιούλης - Διαιτολόγος:

Για μικρούς...

 • Φρόντισε η διατροφή σου να περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή ανάπτυξη των δοντιών. Τροφές όπως το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι φρέσκοι χυμοί και οι ξηροί καρποί, περιέχουν βιταμίνες, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τα δόντια να μένουν γερά.
 • Οι γονείς σου θα σου δείξουν πως να βουρτσίζεις σωστά τα δόντια σου. Οι οδοντόκρεμες έχουν ωραία, δροσερή γεύση και κάνουν το καθάρισμα διασκεδαστικό. Μην ξεχνάς ότι με το βούρτσισμα "γυμνάζονται" τα ούλα!
 • Χρησιμοποίησε φθοριούχο οδοντόπαστα, φθοριούχο στοματικό διάλυμα ή ταμπλέτες για να ενισχύεις το σμάλτο των δοντιών.
 • Ελάττωσε την ύπαρξη βακτηρίων στο στόμα σου, βουρτσίζοντας τα δόντια σου 2 φορές την ημέρα (μετά το πρόγευμα και το βράδυ πριν κοιμηθείς), για να απομακρύνεις την οδοντική πλάκα (βακτήρια + υπολείμματα τροφών).
 • Δεν είναι τόσο σημαντικό το τι τρως, όσο το πόσες φορές τρως. Κάθε φορά που τρως ή πίνεις κάτι που περιέχει υδατάνθρακες τα δόντια σου υφίστανται μια 'οξική επίθεση'.
 • Το να πίνεις ή να τρως κάτι μέχρι 6-7 φορές την ημέρα είναι ασφαλές για τα δόντια, εφόσον τηρείς σωστή στοματική υγιεινή και χρησιμοποιείς φθόριο.
 • Το σάλιο είναι ο 'φυσικός οδοντογιατρός' των δοντιών σου. Η φυσιολογική ροή του απομακρύνει τα κατάλοιπα των τροφών και δίνει μέταλλα στο σμάλτο των δοντιών. Επίσης, το σάλιο κάνει ουδέτερα τα οξέα. Σε περίπτωση που η ροή του σάλιου είναι χαμηλή λόγω κάποιας θεραπείας ή άλλης αιτίας, συμβουλεύσου τον οδοντογιατρό σου.
 • Κάνε τακτικά οδοντικό έλεγχο για να προλάβεις την τερηδόνα-κάθε έξι μήνες είναι το σωστό διάστημα.

Και μεγάλους ...

 • Κάνετε συχνά απομάκρυνση της πλάκας. Ο οδοντογιατρός σας μπορεί να τοποθετήσει μεσοδόντια σφραγίσματα για περισσότερη προστασία.
 • Βουρτσίζετε τα δόντια των νηπίων και εκπαιδεύστε τα παιδιά σας να βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους.
 • Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνετε στα παιδιά που τρέφονται με μπιμπερόν. Το γάλα, οι χυμοί και τα διάφορα ροφήματα περιέχουν σάκχαρα τα οποία, εφ' όσον λαμβάνονται τακτικά και κυρίως πριν το βραδινό ύπνο, προκαλούν συνεχείς 'οξικές επιθέσεις'.
 • Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνετε στα παιδιά που παίρνουν σιρόπι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 •  

Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2001