Οι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων του ομίλου VW έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ότι εξαπατήθηκαν, από την εταιρία. Η Ένωση Καταναλωτών Altroconsumo, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), έλεγξε τις εκπομπές NOx,  σε ένα αυτοκίνητο Audi Q5, πριν την αφαίρεση της συσκευής «απάτης» και μετά από την αφαίρεση. Ο έλεγχος έδειξε ότι οι εκπομπές NOx ήταν 25% υψηλότερες, αφού αφαιρέθηκε η συσκευή «απάτης», από το αυτοκίνητο.

Η κ. Μονίκ Γκόγιευς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:
«Αυτό αποτελεί ακόμα ένα χτύπημα, για τους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια νέα διάσταση του σκανδάλου της VW. Αυτός ο έλεγχος, που έκανε το μέλος της BEUC, από την Ιταλία, καταδεικνύει, ξεκάθαρα, ότι η λύση, που προτείνει, η VW, για απελευθεροποίηση της συσκευής «απάτης», δεν είναι αξιόπιστη.
Είναι επιτακτική ανάγκη η Γερμανική Αρχή Ελέγχου, που ενέκρινε τη διόρθωση αυτή, καθώς και όλοι οι εθνικοί εταίροι της, επειγόντως, να επανεξετάσουν τις λύσεις, για τη διόρθωση των αυτοκινήτων, που επηρεάστηκαν από τη συσκευή «απάτης» και να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι 100% βέβαιοι ότι το αυτοκίνητό τους θα είναι σύμφωνο, με τα όρια, για τις εκπομπές ρύπων, μετά την ανάκληση, για διόρθωση.
Η VW δικαιολογεί ως αποζημιώσεις, που δίνει, στους καταναλωτές στις Η.Π.Α., με το επιχείρημα ότι τα αυτοκίνητά τους δε μπορούν να διορθωθούν, στις Η.Π.Α., τόσο εύκολα, όπως στην Ευρώπη. Αυτή η δικαιολογία μοιάζει να καταρρέει, σαν πύργος χτισμένος στην άμμο. Η VW πρέπει να αποζημιώσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Αυτός είναι ο μόνος δίκαιος τρόπος, ώστε η VW να αποκαταστήσει τη συνεχιζόμενη ζημιά, στους καταναλωτές.
Οι Εθνικές Αρχές πρέπει, επιτέλους, να αναλάβουν δράση και να πιέσουν τη VW να διορθώσει την κακή διαγωγή τους».