Καταναλωτικά Βήματα 05-06/2008

200805-06vimata.jpgΑκρίβεια: Έννοια απόλυτη και ταυτόχρονα σχετική


Φίλες και Φίλοι,


Στη χώρα μας, όπως καταδεικνύεται και από έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ., η ακρίβεια έγινε το κυρίαρχο πρόβλημα, με πολλαπλές επιπτώσεις και στα εισοδήματα των καταναλωτών και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Τα είδη καθημερινής χρήσης (τρόφιμα, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής υγιεινής) και οι υπηρεσίες γενικού κοινωνικού ενδιαφέροντος ή καθολικές υπηρεσίες (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, μεταφορές κ.λπ.) παρουσιάζουν αυξήσεις τριπλάσιες και τετραπλάσιες του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός του φτωχού, που ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του πενιχρού εισοδήματός του, στα απαραίτητα αγαθά, που αναφέρονται παραπάνω, είναι πολύ υψηλότερος του επίσημου πληθωρισμού, του 3% ή και του 4%. Ανέρχεται, σε 10-12%, ίσως και περισσότερο, κάθε χρόνο.

Έρευνα του ΚΕ.Π.ΚΑ. αποδεικνύει ότι χρειαζόμαστε 32,57% περισσότερα χρήματα, για να αγοράσουμε τα ίδια 86 προϊόντα καθημερινής χρήσης, από το Βερολίνο. Φυσικά, όχι λόγω της τιμής του πετρελαίου, ή του εισαγόμενου πληθωρισμού, γιατί, εκεί, το πετρέλαιο είναι ακριβότερο, από την Ελλάδα. Όσο για τον πληθωρισμό, αυτός είναι πολύ χαμηλότερος, στην Ευρώπη, από την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, δε λειτουργεί, σε πολλούς τομείς της αγοράς, ο ανταγωνισμός. Υπάρχουν μονοπώλια, ολιγοπώλια, εναρμονισμένες πρακτικές (καρτέλ), υπόγειες συμφωνίες, εκβιασμοί προμηθευτών από επιχειρήσεις και μεσάζοντες, μακροχρόνιες επιταγές, πλαστές τιμολογήσεις. Το λογικό και θεμιτό επιχειρηματικό κέρδος αντικαταστάθηκε, από την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια, ως μοναδικό αυτοσκοπό.

Τι πρέπει να γίνει:

Να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός μέτρων, κατά της ακρίβειας, από όπου και αν αυτή προέρχεται. Τα μέτρα, που εξήγγειλε το Υπουργείο Ανάπτυξης, είναι θετικά βήματα, που χρειάζονται υλοποίηση. Πρέπει να συνοδεύονται, από μηδενικές αυξήσεις, στις καθολικές υπηρεσίες. Τη στιγμή, που ανακοινώνονταν 41 μέτρα, από έναν Υπουργό, ένας άλλος Υπουργός έδινε αυξήσεις, στις μεταφορές, ένας τρίτος αυξήσεις, στα εισιτήρια των πλοίων και οι διορισμένοι, από την ίδια την Κυβέρνηση, διοικητές των ΔΕΚΟ αύξαναν τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος ή νερού, σε ποσοστά πολλαπλάσια του πληθωρισμού, που πυροδότησαν νέα κύματα εξωφρενικών ανατιμήσεων.

Πρέπει ο παραγωγός, να ξεφύγει, από την άμεση διαπραγμάτευση, με το μεσάζοντα. Η ενίσχυση και η εκπαίδευση γεωργών και κτηνοτρόφων, η δημιουργία συνεταιριστικών ή ομαδικών συνεργασιών, τα δημοπρατήρια, όπου όλα τα αγροτικά προϊόντα, πωλούνται, σε δημόσια δημοπρασία, μπορούν να αποτελέσουν χρυσή λύση, ώστε και ο παραγωγός να πληρώνεται το μόχθο του και ο καταναλωτής να μην πληρώνει χρυσάφι την "εξυπηρέτηση" του μεσάζοντα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να απαλλαγεί, από εντολές κυβερνητικές, για διερεύνηση υποθέσεων, που είναι γνωστό, εκ των προτέρων, ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, για να ασχοληθεί, με τις συγκεντρώσεις της αγοράς και τα καρτέλ.
Η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργήσει, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Δεν είναι δυνατόν να ακυρώνει, με επιλεκτική λειτουργία, τις κυρώσεις και τα μέτρα, που θεσμοί της Πολιτείας επιβάλλουν, σε επιχειρήσεις, για να προστατέψουν τον καταναλωτή.

Οι κυρώσεις, που επιβάλλονται, σε επιχειρήσεις, δεν είναι δυνατόν να "χαϊδεύουν". Όταν τα κέρδη της αισχροκέρδειας είναι πολλαπλάσια των κυρώσεων κανείς δε διορθώνεται.

Τέλος, το γαϊτανάκι των δήθεν μποϊκοτάζ (αποχή από την αγορά, που στρέφεται εναντίον δικαίων και αδίκων, μποϋκοτάζ, με γνωστή χρονική διάρκεια, μη εναλλακτικές λύσεις για τον καταναλωτή κ.λπ.) αφενός μεταφέρει τις κυβερνητικές ευθύνες, στο καταναλωτικό κίνημα και και αφετέρου απαξιώνει το υπέρτατο όπλο των καταναλωτών, γιατί δεν έχει στόχους, στρατηγική άρα ούτε και αποτέλεσμα.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. σχεδιάζει μποϊκοτάζ, με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών του, με σχέδιο, με στοιχεία, με συμμαχίες, για να έχει αποτέλεσμα. Τίποτε, όμως, δε μπορεί να πετύχει αν δεν έχει τη συμμετοχή του συνειδητοποιημένου καταναλωτή.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ
και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΚΑ

Νικόλαος Σ. Τσεμπερλίδης