Καταναλωτικά Βήματα 2-3/1996



199602-03vimata.jpgΟι "τρελές" αγελάδες
ή
πως να τρελάνουμε τους καταναλωτές...


Το θέμα ήταν γνωστό σε όλους μας τουλάχιστον από το 1985 οπότε και παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου των "τρελών" αγελάδων (ή σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας για τους επιστήμονες) και περιμέναμε με υπομονή να δούμε πότε θα γίνει και αυτό το θέμα αντικείμενο προβολής, εκμετάλλευσης και τρομοκράτησης του -ανυποψίαστου- καταναλωτή. Όπερ και εγένετο... Με επιστημονικοφανή ρεπορτάζ, με πρωτοσέλιδα, με "παράθυρα", με επιστήμονες και επιστημονολογούντες, με συγκλονιστικά ρεπορτάζ και βέβαια με ένα τόνο υπερβολής που βέβαια τρομοκράτησε τους καταναλωτές αλλά έριξε ακόμη πιο χαμηλά την αξιοπιστία των ΜΜΕ που βρήκαν μια ευκαιρία να προβάλουν με τον δικό τους τρόπο ένα ακόμη θέμα που "πουλάει" κατά την δημοσιογραφική γλώσσα. Το ιστορικό της υπόθεσης αυτής καταγράφεται στο τεύχος αυτό όπως ακριβώς παρουσιάστηκε στο καταναλωτικό κοινό χωρίς υπερβολές και κραυγές. Η θέση του ΚΕΠΚΑ για το θέμα αυτό είναι:

ΝΑΙ υπάρχει πρόβλημα υγείας το οποίο θα πρέπει να διασφαλιστεί ώστε να είναι βέβαιος ο καταναλωτής ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι υγιεινά.

ΟΧΙ, το πρόβλημα αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο παρουσιάστηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

ΑΝ κάποιος ήθελε να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της υγείας των καταναλωτών από την κατανάλωση τροφίμων θα μπορούσε ν' ασχοληθεί και να δώσει έκταση σε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που είναι "εν δυνάμει" κίνδυνοι για τον καταναλωτή όπως:
  • Η ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα φρούτα και λαχανικά.
  • Η χρήση αυξητικών ορμονών από τους παραγωγούς της βόρειας Ευρώπης στα μοσχάρια.
  • Η ανεξέλεγκτη χρήση πρόσθετων σε όλα τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά.
  • Η ανυπαρξία συντονισμού του κρατικού ελέγχου στα τρόφιμα που κυκλοφορούν. Βέβαια τα θέματα αυτά δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο οι "τρελές" αγελάδες γιατί δεν περιέχουν το άμεσο και εντυπωσιακό στοιχείο του θανάτου -που πουλάει- αλλά είναι αυτά τα οποία μας οδήγησαν στο αποτέλεσμα να ανιχνευθεί φυτοφάρμακο στο μητρικό γάλα μέσα από την τροφική αλυσίδα!!! Ανακοίνωση για την οποία ουδείς ανησύχησε, ίσως γιατί συνέπεσε με το κύριο θέμα και δεν μπορούσε να έχει την ίδια προβολή.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι οι "τρελές" αγελάδες, οι "χαζές" κατσίκες ή τα "έξυπνα" μαρούλια. Το πρόβλημα -και το ερώτημα- όλων των καταναλωτών είναι: υπάρχει έλεγχος; Και το ακόμη ειδικότερο ερώτημα του ΚΕΠΚΑ και όλων των ενώσεων καταναλωτών είναι: θα δημιουργηθεί ποτέ ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Προϊόντων; θα υπάρξει ποτέ συντονισμός των 8 υπουργείων και των 40 υπηρεσιών του κράτους που ασχολούνται με τον έλεγχο των προϊόντων; Ως πότε η δημιουργία του ενιαίου φορέα θα συνθλίβεται στα συμφέροντα των συντεχνιών; Μήπως θα πρέπει να αυτοπυρποληθεί ένας καταναλωτής για το θέμα αυτό στην πλατεία Συντάγματος για να γίνει πρώτη είδηση στα κανάλια και ν' απασχολήσει τα ΜΜΕ;

Το ΚΕΠΚΑ ακολούθησε πάντοτε μια πολιτική ενημέρωσης των καταναλωτών μακριά από κραυγές και πυροτεχνήματα και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι αναγνώστες του περιοδικού μας. Να είστε βέβαιοι ότι ποτέ δεν θα ξεφύγουμε από τις αρχές αυτές για έγκυρη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές και κυρίως με προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.