Καταναλωτικά Βήματα 11-12/1999



199906vimata.jpgΜπροστά στο 2000

Νέα χρονιά

Νέος αιώνας

Νέα χιλιετία!


Μπορεί αυτά τα ορόσημα στη μέτρηση τον χρόνου να είναι τυπικά, μας δίνουν, όμως, την ευκαιρία να δούμε την πορεία μας, όχι μόνο ατομικά, αλλά και ως κοινωνικές ομάδες, ως έθνη, ακόμη και ως ανθρωπότητα, από μια άλλη διάσταση, σε μια άλλη προοπτική. Η επισήμανση αυτού του, συμβατικού έστω, ορόσημου, δεν θα πρέπει να εξαντληθεί στους φαντασμαγορικούς πανηγυρισμούς. Ούτε, βέβαια, στις «μικροενοχλήσεις» -σε σχέση με το συμβολισμό του- του «ιού του 2000».

Ένας απολογισμός της χιλιετίας και, σε μεγαλύτερη έκταση, του αιώνα, είναι, οπωσδήποτε, πολύ χρήσιμος. Και είναι η καλύτερη ευκαιρία να τον κάνουμε. Τον κάνουν ήδη αρκετά ΜΜΕ, άλλα με επιδερμικό και άλλα με πιο ουσιαστικό τρόπο. Καλό θα ήταν να γίνει και από πιο επίσημους φορείς, όπως για παράδειγμα από τα Πνευματικά μας Ιδρύματα. θα είχε ενδιαφέρον ένας τέτοιος απολογισμός και από την πλευρά των καταναλωτών.

Στη διάσταση της χιλιετίας θα μπορούσε να επισημάνει τα στάδια από την εποχή της φυσικής παραγωγής μέχρι την εποχή της γενετικής.

Στη διάσταση του αιώνα θα μπορούσαμε να επισημάνουμε, εκτός από τις αλλαγές στην παραγωγή και τη διαβίωση, την εμφάνιση του κινήματος των καταναλωτών. Σίγουρα είναι ένα από τα φαινόμενα που χαρακτηρίζουν, και μάλιστα θετικά, τον αιώνα που φεύγει.

Πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είχε, ωστόσο, μια προσπάθεια διείσδυσης στο μέλλον. Στη διάσταση του αιώνα, βέβαια. Γιατί στη διάσταση της χιλιετίας δεν θα μπορούσε να έχει παρά μόνο φανταστικό χαρακτήρα.

Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που μας κληροδότησε το παρελθόν, σχεδιάζοντας μακροπρόθεσμα το μέλλον, σε άξονες όπως το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην αξιοπρεπή διαβίωση και η αειφόρος ανάπτυξη. Μπορούμε να ξεκινήσουμε τη νέα εποχή με 2.000 ελπίδες.



Ο πρόεδρος
Γιώργος Μαγουλάς