Καταναλωτικά Βήματα 9/2003



200309vimata.jpgΦίλες και Φίλοι,


Σεπτέμβρης, ο μήνας που οι θερινές διακοπές περνούν στο παρελθόν. Ο ήλιος, η θάλασσα, το βουνό, οι γνωριμίες, οι παρέες, αποθηκεύτηκαν στη μνήμη μας.

Σεπτέμβρης, ο μήνας έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. H επιλογή του σχολείου, των σχολικών ειδών, ο ατομικός και οικογενειακός προγραμματισμός βρίσκονται στο προσκήνιο.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, θρηνήσαμε θύματα, από πνιγμούς (στην Ελλάδα τη χώρα της θάλασσας), από τροχαία ατυχήματα (κρατούμε τα "σκήπτρα" στην Ευρώπη), και από ακραία φυσικά φαινόμενα (και, όμως, συνεχίζουμε το καταστροφικό έργο μας, σε όλο τον πλανήτη). Κατά την διάρκεια των διακοπών μας, καταναλώσαμε τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες και δυστυχώς, γνωρίσαμε επιτήδειους της "αρπαχτής", του "μήνα που τρέφει τους έντεκα".Αυτά και πολλά άλλα αποτελούν στοιχεία της εμπειρίας που ο κάθε ένας από εμάς αξιοποιεί με το δικό του τρόπο.

Διδαχτήκαμε; Ή θέλουμε να τα "δούμε όλα αυτά σε επανάληψη";

Θα συμμετάσχουμε σε μια προσπάθεια για να διορθώσουμε τα "κακώς κείμενα"; Ή θα τα αφήσουμε να τα διορθώσουν "οι άλλοι", "οι υπεύθυνοι" ;

Αν θεωρούμε ότι ο προβληματισμός, οι προτάσεις, οι λύσεις είναι μόνο υπόθεση των "άλλων", των "υπευθύνων", τότε αυτόματα αποδεχόμαστε ότι είμαστε ανεύθυνοι, αναρμόδιοι και αφήνουμε τις "τύχες" μας στα χέρια τους "εν λευκώ". Απεμπολούμε το βασικό δημοκρατικό δικαίωμά μας να συμμετέχουμε, καθημερινά σε ότι, μας αφορά. Και μας αφορούν τα πάντα. Η υγεία, η ποιότητα και οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, οι πόλεμοι, το περιβάλλον, οι συνάνθρωποί μας, η τεχνολογία, η γνώση, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η εργασία, η φτώχεια, κ.λπ.. Αν είναι επιλογή μας να εξαντλούμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, μόνο, με την συμμετοχή μας στις κάλπες, κάθε "κάποια" χρόνια και με την γκρίνια του "καφενείου", τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας, είμαστε χαμένοι "από χέρι".

Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Τα πάντα καταχτήθηκαν με συλλογικούς αγώνες.

Σήμερα, κάποιοι προσπαθούν να μας "επιβάλουν" το μοντέλο του "κοινωνικού Δαρβινισμού", όπου η ατομικότητα η ιδιοτέλεια, είναι κυρίαρχα στοιχεία και "λειτουργούν", σε βάρος του συλλογικού της αλληλεγγύης της ανθρωπιάς και εμείς ανεχόμαστε, αποδεχόμαστε, στηρίζουμε αυτό το μοντέλο, τότε, είμαστε "αναλώσιμες μονάδες" και όχι ενεργοί νοήμονες Πολίτες , που έχουν γνώση, γνώμη, άποψη, που συμμετέχουν, αγωνίζονται, διεκδικούν και κατακτούν.

Ελάτε μαζί μας, σ'αυτόν το δύσκολο αλλά όμορφο καθημερινό αγώνα. Πλαισιώστε το ΚΕ.Π.ΚΑ. και τις επιτροπές του.

Ο πρόεδρος
Νικόλαος Τσεμπερλίδης