Καταναλωτικά Βήματα 2-3/2006



200602vimata.jpgΦίλες και Φίλοι,


Σας μεταφέρω τις ευχαριστίες όλου του Δ.Σ. του ΚΕ.Π.ΚΑ., που εσείς, στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2006, αναδείξατε, με την ψήφο σας. Η μαζική συμμετοχή σας, στις εκλογικές διαδικασίες, η ενεργός συμμετοχή σας, στις διαδικασίες της Γενικής Συνέλευσης και η ομόφωνη έγκριση του οικονομικού και διοικητικού απολογισμού μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο, αλλά όμορφο δρόμο, που χαράξαμε.

Ο εμπλουτισμός του Δ.Σ με νέα μέλη, καταξιωμένα επαγγελματικά και κοινωνικά, θα δώσει νέα ώθηση, στη νέα μας θητεία, για να συνεχίζουμε, με την ίδια ένταση, τη δράση μας, παρεμβαίνοντας, καθημερινά, οπουδήποτε χρειαστεί, για την προστασία του Καταναλωτή, σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η λειτουργία μας. βασιζόταν και θα βασίζεται, στις συγκεκριμένες αρχές. και αξίες του Εθελοντισμού, της Αξιοπιστίας, της Διαφάνειας, της Δημοκρατίας, της Συλλογικότητας, και της Ανεξαρτησίας.

Θέλουμε να επαναλάβουμε ένα μήνυμα, προς όλες τις πλευρές (κόμματα, εξουσίες, οικονομικά συμφέροντα). Το ΚΕ.Π.ΚΑ. είναι ανεξάρτητη Ένωση Καταναλωτών. Τα εκλεγμένα, με δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τα μόνα, που αποφασίζουν τη στρατηγική και την πολιτική της οργάνωσης. Για το λόγο αυτό, όλοι εμείς, που αποτελούμε μέλη του Δ.Σ., τακτικά και αναπληρωματικά καθώς και τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής έχουμε διασφαλίσει το βιοπορισμό μας, από την εργασία μας. Η διασφάλιση του βιοπορισμού μας, σε συνδυασμό με τον απαράβατο όρο του εθελοντισμού, μας κάνουν ανεξάρτητους, από οποιαδήποτε συμφέροντα οικονομικά και κομματικά. Όποιος και αν ασκεί εξουσία, αν την ασκεί, σωστά, θα έχει την αναγνώρισή μας. Όποιος και αν ασκεί εξουσία, αν κάνει λάθη, θα του τα επισημαίνουμε. Όμως, αν εφαρμόζει, συνειδητά, πολιτικές, που βλάπτουν τα δικαιώματα των Καταναλωτών, θα μας βρει απέναντι και θα χρεωθεί το κόστος των επιλογών του Μέλημά μας είναι να συνειδητοποιήσει ο Καταναλωτής τα δικαιώματά του και τη δύναμή του. Πρέπει να μάθει να αντιδρά σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης αυτών των δικαιωμάτων, απ' όπου και αν προέρχεται αυτή.

Παράλληλα, συνεχίζουμε τον αγώνα μας, για τη θεσμοθέτηση κριτηρίων πιστοποίησης των Ενώσεων Καταναλωτών. Η σημερινή κατάσταση, με 69 αναγνωρισμένες Ενώσεις και άλλες τόσες μη αναγνωρισμένες, σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο κατακερματισμός του Καταναλωτικού Κινήματος, η εκμετάλλευσή του από επιτήδειους, η έλλειψη συντονισμού, κοινών διεκδικήσεων, απαιτήσεων, δράσεων και αγώνων πρέπει να σταματήσει. Οι προτάσεις, που το ΚΕ.Π.ΚΑ. έχει καταθέσει, εδώ και τουλάχιστον τρία τουλάχιστον χρόνια, για την αναμόρφωση του Ν. 2251/94 πρέπει, επιτέλους, να υλοποιηθούν. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, για να θεσμοθετηθούν κριτήρια, για την αναγνώριση των Ενώσεων Καταναλωτών, τη διαγραφή των επικίνδυνων Ενώσεων - Σφραγίδων, την κάθαρση του Καταναλωτικού Κινήματος. Είναι ώρα, για ένα νέο ξεκίνημα, με βάση τις αρχές και τις αξίες του Εθελοντισμού, της Αξιοπιστίας, της Διαφάνειας, της Δημοκρατίας, της Συλλογικότητας, της Ανεξαρτησίας, της Αποτελεσματικής Δράσης.

Καλούμε όλους τους ενεργούς και συνειδητοποιημένους Καταναλωτές να γίνουν μέλη, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., που ίσως είναι η μοναδική μεγάλη ελληνική Ένωση Καταναλωτών, που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις. Η μαζικοποίηση θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνει το ΚΕ.Π.ΚΑ. ακόμα πιο μεγάλο και ισχυρό κίνημα, που θα παίζει, ακόμα πιο αποτελεσματικά, το ρόλο του, στη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς

Ο Πρόεδρος
και Συντονιστής του Ε.Σ.Κ.

Νικόλαος Τσεμπερλίδης