Καταναλωτικά Βήματα 7-8/2012

201207-08.jpg

Φίλες και Φίλοι, 

Τα τελευταία τρία χρόνια, αναδύθηκαν, στην επιφάνεια, μιας "δήθεν" ήρεμης θάλασσας, με τον πιο ηχηρό τρόπο, όλα τα προβλήματα, που είχαμε θάψει, συνειδητά και ασυνείδητα, στον πυθμένα, μετατρέποντάς τον, σε βούρκο. 

Η "μηχανότρατα της διεθνούς κρίσης", σκάλισε πιο βαθιά το βούρκο στον πυθμένα και γέμισε την επιφάνεια, με τα τερατουργήματα πολλών ετών, που κρύβαμε, ή μας έκρυβαν (επιλέξτε ότι σας εκφράζει, αλλά, με το χέρι στην καρδιά), από την οπτική της λογικής και της συνείδησης.

Η διαφθορά, η διαπλοκή, η σπατάλη, η αρπαχτή, τα δημοκρατικά ελλείμματα, η κοματοκρατία, τα φέουδα, οι ανισότητες, οι ημέτεροι, το έλλειμμα παραγωγής και παραγωγικότητας, τα δανεικά, η αισχροκέρδεια, και τόσα άλλα, επιπλέουν και δεν αφήνουν "χώρο", για να κινηθεί η "βάρκα" της ελπίδας, για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας, για την εφαρμογή του δικαίου, για την ανάπτυξη, για την περηφάνια.

Όλα αυτά τα "σκουπίδια", τα "εκτρώματα", πρέπει να αποδομηθούν, να οδηγηθούν σε ιδιότυπους ΧΥΤΑ, και όχι σε παράνομες χωματερές, για να μην ξαναβγούν, στην "επιφάνεια". Και επειδή δεν υπάρχουν σωτήρες, ή από μηχανής θεοί, μια είναι η λύση: Ο ΠΟΛΙΤΗΣ.

Ο πολίτης, που, με την ατομική, αλλά κυρίως τη συλλογική του στάση και δράση, αλλάζει τα πράγματα, με κόπο, με μικρά, αλλά σταθερά βήματα. Ο πολίτης, που ανυποχώρητος και πεπεισμένος ότι δεν είναι η θέση του, στον καναπέ του ατομισμού, και της αδιαφορίας, συμμετέχει, διαμορφώνει άποψη, μέσα από τη γνώση, που πηγάζει από τη συμμετοχή, διεκδικεί, αγωνίζεται και διασφαλίζει ένα καλύτερο αύριο, όχι τόσο για τον ίδιο, αλλά για τις επόμενες γενιές και τους συνανθρώπους του. Ο πολίτης, που βάζει το "εμείς" πάνω από το "εγώ". Οι κινήσεις πολιτών, που δραστηριοποιούνται, σε όλους τους τομείς, με τεκμηρίωση, με όραμα, δημιουργούν οάσεις και αυτό αποτελεί διέξοδο και λύση, γιατί ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, σε μια τέτοια κίνηση αυτό-οργάνωσης, με τρομακτικά θετικά αποτελέσματα, για το μέγεθός μας. Η ελπίδα είναι, στα χέρια μας, γιατί, ως πολίτες, μπορούμε να συνδράμουμε, στους δημοκρατικούς θεσμούς, στις κινήσεις πολιτών, στις Μ.Κ.Ο., για να αποδυναμώσουμε κατεστημένα, που λυμαίνονται τον τόπο, τον ιδρώτα και τα όνειρά μας, για να χτίσουμε μια Ελλάδα δίκαιη, για όλους, με αξιοπρέπεια και αισιοδοξία, για το μέλλον.
 
Διαβάστε εδώ το υπόλοιπο περιοδικό.