Ο κορονοϊός εξαπλώνεται. Η κατάσταση γίνεται σοβαρότερη ώρα με την ώρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία. Οι επιστήμονες επιμένουν ότι ο συγχρωτισμός είναι άκρως επικίνδυνος, ειδικά για ηλικιωμένους και ανθρώπους με άλλα σοβαρά νοσήματα.

Και, όμως, βλέπουμε καταναλωτές να περιμένουν στην ουρά, ο ένας δίπλα στον άλλο, σε τράπεζες, σε αυτόματα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων, σε σημεία πληρωμής λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνων, νερού κ.λπ.

Και μην ισχυριστούν κάποιοι ότι όλες οι παραπάνω υποχρεώσεις μπορούν να εξοφληθούν, μέσω διαδικτύου, ή ότι το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ζητάει να μην πληρωθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις των καταναλωτών. Κάθε άλλο. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο ψηφιακός αναλφαβητισμός είναι πολύ διαδεδομένος μεταξύ των ηλικιωμένων καταναλωτών και στις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών. Επομένως, αυτοί οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών τους, μόνο εφόσον σταθούν, σε ουρά αναμονής. Οι δε οικονομικές υποχρεώσεις των καταναλωτών θα πληρωθούν μετά τη λήξη του συναγερμού.

Ζητούμε, λοιπόν, από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα, για την προστασία των ευάλωτων ομάδων καταναλωτών, από τις επιβεβλημένες ουρές αναμονής:

  • Να ανασταλούν όλες οι δόσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, μέχρι τη λήξη του συναγερμού. Αν ο καταναλωτής καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης, δεν πρέπει να επιβαρυνθεί, με τόκους υπερημερίας, ούτε να χαρακτηριστεί κακός πελάτης, ούτε να υποστεί οποιαδήποτε κύρωση, για αυτήν την καθυστέρηση.
  • Να απαγορευθεί η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικών επικοινωνιών, νερού, σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής του λογαριασμού.
  • Άμεση ανακοίνωση της απαγόρευσης διακοπής των παραπάνω υπηρεσιών, ώστε οι καταναλωτές να σταματήσουν να περιμένουν σε ουρές.
  • Άμεση απολύμανση των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης χρημάτων και φροντίδα των τραπεζών, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής κατά την αναμονή, είτε εντός των καταστημάτων (κλειστοί χώροι), είτε στην αναμονή, στα αυτόματα μηχανήματα.

Τελειώνοντας, θέλουμε να θέσουμε ένα ερώτημα, το οποίο μας θέτουν πολλά μέλη μας:
Βλέπουμε, στα δελτία ειδήσεων, ότι σε όλες τις χώρες, που έχουν πληγεί, γίνονται απολυμάνσεις, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε δρόμους κ.λπ. Δεν έχουμε δει κάποιες παρόμοιες ενέργειες (εκτός από Δήμους που απολύμαναν σχολεία) στη χώρα μας.

Ευχόμαστε να τελειώσει γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτός ο συναγερμός.