Το 2019 οι πολίτες της ΕΕ θα πάνε στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή η ψήφος έχει σημασία. Η ΕΕ είναι υπεύθυνη για πολλούς τομείς που μας απασχολούν, ως καταναλωτές, από την σήμανση στα τρόφιμα έως τα δικαιώματα των ταξιδιωτών και την ασφάλεια των παιχνιδιών. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τους καταναλωτές υιοθετούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - το οποίο εκλέγεται άμεσα - και το Συμβούλιο - το οποίο αποτελείται από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών της ΕΕ. Μόλις εγκριθούν, είναι ευθύνη των κρατών μελών να εφαρμόσουν και να επιβάλουν τους νόμους της ΕΕ. Και υπάρχουν άφθονα παραδείγματα για το πώς μας ευνοούν οι νόμοι της ΕΕ. Εδώ σας παρουσιάζουμε μια μικρή επισκόπηση.

Περισσότερη ασφάλεια

  • Τα καταναλωτικά προϊόντα έχουν γίνει ασφαλέστερα. Εκτός από την ειδική νομοθεσία για τα προϊόντα, όπως για τα παιχνίδια και τα καλλυντικά, η ΕΕ έχει υιοθετήσει ένα γενικό δίχτυ ασφαλείας για τα προϊόντα και έχει ορίσει κανόνες ευθύνης. Εάν εντοπιστούν μη ασφαλή προϊόντα, τα κράτη μέλη τα αποστέλλουν στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ, μια βάση δεδομένων για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εθνικών αρχών σχετικά με επικίνδυνα προϊόντα που βρίσκονται στην αγορά.
  • Τα προηγούμενα χρόνια, η ΕΕ έχει λάβει μέτρα για τη μείωση των ρύπων στα τρόφιμα. Αυτές οι μολυσματικές ουσίες βλάπτουν την υγεία μας. Πιο πρόσφατα, η ΕΕ έλαβε μέτρα για τη μείωση της παρουσίας του καρκινογόνου ακρυλαμιδίου σε τσιπς, κράκερς και μπισκότα.
  • Τουλάχιστον 25.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά βακτήρια. Μέρος του προβλήματος της αντοχής στα αντιβιοτικά είναι η κακή χρήση και η κατάχρηση αντιβιοτικών στα ζώα αγροκτήματος. Ωστόσο, χάρη στους νέους κανόνες της ΕΕ, θα απαγορευθεί η συνήθης προληπτική χρήση αντιβιοτικών σε υγιή ζώα, ενώ θα περιοριστεί η κτηνιατρική χρήση ορισμένων αντιβιοτικών που είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία του ανθρώπου.
  • Στην αγορά της ΕΕ υπάρχουν πάνω από 100.000 χημικά. Με βάση την αρχή «απαγόρευσης μη καταχωρημένων ουσιών», η ΕΕ απαιτεί από τους κατασκευαστές χημικών ουσιών να καταχωρούν και να αξιολογούν την ασφάλεια αυτών των χημικών ουσιών. Οι ανησυχητικές χημικές ουσίες χρειάζονται έγκριση. Έχουμε επίσης αποκτήσει το «δικαίωμα να γνωρίζουμε» και να ζητάμε πληροφορίες σχετικά με τα χημικά που προκαλούν ανησυχία στα προϊόντα.

Περισσότερα δικαιώματα

  • Όταν τα παντελόνια που παραγγείλαμε στο διαδίκτυο δεν έχουν το σωστό μέγεθος ή όταν το ποδήλατο που αγοράσαμε σπάσει μετά από 8 μήνες, οι νόμοι της ΕΕ μας επιτρέπουν να ακυρώσουμε την αγορά μας ή να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω. Οι κανόνες απαγορεύουν επίσης τους άδικους συμβατικούς όρους και επιχειρηματικές πρακτικές.
  • Η ΕΕ έχει τους πιο ολοκληρωμένους νόμους στον κόσμο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων μας. Μας δίνουν την εξουσία να ελέγξουμε τι συμβαίνει με τα προσωπικά μας δεδομένα και να υποχρεώσουμε τις εταιρείες και τους δημόσιους φορείς να είναι διαφανείς και να λογοδοτούν για τον τρόπο με τον οποίο τα χρησιμοποιούν.
  • Σε μια εποχή κατά την οποία ένας τραπεζικός λογαριασμός είναι απαραίτητος για να πληρωθούμε, να λάβουμε τις κοινωνικές μας παροχές και να πληρώσουμε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, η ΕΕ έχει εξασφαλίσει ότι κάθε πολίτης της ΕΕ έχει το δικαίωμα σε έναν βασικό τραπεζικό λογαριασμό.
  • Ως επιβάτες αεροπορικών εταιρειών, έχουμε δικαίωμα επιστροφής χρημάτων και αποζημίωσης εάν η πτήση μας ακυρωθεί εντός 2 εβδομάδων πριν από την αναχώρηση. Σε περίπτωση καθυστερημένης άφιξης, έχουμε επίσης δικαίωμα επιστροφής χρημάτων ή (σε ορισμένες περιπτώσεις) αποζημίωσης.
  • Τα τρόφιμα και τα ποτά που πωλούνται στην ΕΕ πρέπει να φέρουν λεπτομερή διατροφική δήλωση στην ετικέτα, επιτρέποντας στον καθένα από εμάς να ελέγχει πόση ζάχαρη, αλάτι ή θερμίδες περιέχει μια ράβδος δημητριακών, μία κέτσαπ ντομάτας ή ένα αθλητικό ποτό.
  • Οι κανόνες για την ουδετερότητα των δικτύων διασφαλίζουν ότι μπορούμε ελεύθερα να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε στο διαδίκτυο και εμποδίζουν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να δημιουργούν γρήγορες και αργές λωρίδες ανάλογα με το πόσο είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε.

Καλύτερες προσφορές

  • Ταξιδεύοντας μέσα στην ΕΕ, μπορούμε να πραγματοποιούμε τηλεφωνικές κλήσεις, να στέλνουμε μηνύματα κειμένου και να σερφάρουμε στο διαδίκτυο χωρίς δαπανηρές χρεώσεις περιαγωγής. Στο παρελθόν, τα αστρονομικά ποσά των λογαριασμών τηλεφώνου θα μπορούσαν να χαλάσουν εύκολα τις διακοπές μας.
  • Όταν κάνουμε μια ηλεκτρονική πληρωμή σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης - ή κάνουμε ανάληψη χρημάτων σε ξένη συσκευή μετρητών που χρησιμοποιεί ευρώ - η τράπεζά σας δεν μπορεί να σας χρεώσει περισσότερο από ό,τι το ίδιο είδος πληρωμής ή ανάληψης θα μας κόστιζε στην χώρα κατοικίας μας.
  • Για περισσότερο από 2 δεκαετίες, η ΕΕ έχει λάβει μέτρα για το άνοιγμα των αγορών τηλεπικοινωνιών, τα οποία τις καθιστούσαν πιο ανταγωνιστικές και καινοτόμες. Ως αποτέλεσμα αυτού του ανταγωνιστικού τοπίου ως καταναλωτές μπορούμε να απολαύσουμε νέες υπηρεσίες, χαμηλότερες τιμές και σύνδεση στο διαδίκτυο.

Περισσότερη βιωσιμότητα

  • Χάρη στους επερχόμενους κανόνες της ΕΕ, θα έχουμε το δικαίωμα να παράγουμε, να καταναλώνουμε, να αποθηκεύουμε και να πωλούμε την δική μας ενέργεια. Η ΕΕ θα μειώσει επίσης το περιττό διοικητικό φόρτο για τους καταναλωτές που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στα σπίτια τους.
  • Σήμερα, περίπου τα τρία τέταρτα όλων των εθνικών νομοθεσιών για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν την προέλευσή τους στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάμεσα στις απτές ωφέλειες για εμάς ως καταναλωτές είναι για παράδειγμα: το καθαρότερο πόσιμο νερό και τα καθαρότερα ύδατα κολύμβησης, ο καθαρότερος αέρας λόγω της μείωσης των εκπομπών από τη βιομηχανία και τις μεταφορές, χαμηλότερες ποσότητες χημικών προϊόντων στα προϊόντα, λιγότερα απόβλητα και περισσότερη ανακύκλωση, κτήρια και προϊόντα με μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση.
  • Χάρη στους κανόνες οικολογικού σχεδιασμού της ΕΕ, πολλές συσκευές - πλυντήρια ρούχων, ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, ψυγεία - έχουν γίνει πιο ενεργειακά αποδοτικές, εξοικονομώντας έτσι κατά μέσο όρο 332 ευρώ κάθε χρόνο.
  • Λόγω των αυστηρών οριακών τιμών για τις εκπομπές αυτοκινήτων CO2, τα αυτοκίνητα καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα και πληρώνουμε λιγότερα στο βενζινάδικο.
  • Ένα οικολογικό σήμα σε επίπεδο ΕΕ διασφαλίζει ότι μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών, που έχουν άριστη σχέση με το περιβάλλον.
  • Έχουμε καλύτερη πρόσβαση σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης, κι αυτό είναι καλό και για τους λογαριασμούς ενέργειας και για το περιβάλλον. Χάρη στην συνεχιζόμενη αναθεώρηση ενός νόμου της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση, θα υπάρχουν περισσότερα μέτρα ενεργειακής απόδοσης για τους ευάλωτους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια.

 

 


 Δείτε επίσης