Εναλλακτικοί Πάροχοι Σταθερής Τηλεφωνίας: Άλλη μια πληγή για τους Καταναλωτές

te_038.jpgΈνα παγωμένο απόγευμα του χειμώνα, βρίσκουμε καταφύγιο, στη ζεστασιά του σπιτιού μας, αποφασισμένοι να ηρεμήσουμε και να χαλαρώσουμε. Κάποιοι άλλοι, όμως, έχουν διαφορετική άποψη. Χτυπάει το τηλέφωνο και μια γλυκύτατη φωνή, συνήθως γυναικεία, μας προσφέρει ένα εκπληκτικό πακέτο σύνδεσης, σταθερής τηλεφωνίας, το οποίο είναι σχεδόν τζάμπα.

"Δεν έχει πάγιο, δεν έχει έξοδα αποστολής λογαριασμών, οι χρεώσεις των συνδιαλέξεων είναι ελάχιστες, γλιτώνουμε τεράστια ποσά". Δελεαζόμαστε και συμφωνούμε να συνδεθούμε, με μια εταιρία παροχής σταθερής τηλεφωνίας. Στον πρώτο λογαριασμό, που παραλαμβάνουμε, ανακαλύπτουμε, πάγια έξοδα, έξοδα αποστολής λογαριασμών, ένα περίεργο ποσό, που αναφέρεται, ως προηγούμενο υπόλοιπο, χρεώσεις συνδιαλέξεων, σε αριθμούς άγνωστους σε μας κ.λπ. Καλούμε, τηλεφωνικά, την εταιρεία και ζητούμε διακοπή. Μας ζητούν να στείλουμε το αίτημά μας, με fax. Κάνουμε όλες τις ενέργειες, αλλά οι λογαριασμοί συνεχίζουν να έρχονται. Μάλιστα, αν δεν τους εξοφλήσουμε, κάποια στιγμή, επικοινωνούν, μαζί μας, δικηγορικά γραφεία και μας απειλούν ότι θα στραφούν, εναντίον μας, δικαστικά, επιβαρύνοντάς μας, με έξοδα δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών, τόκους υπερημερίας, δικαστικές δαπάνες κ.λπ.

Απευθυνόμαστε, στο ΚΕ.Π.ΚΑ., με τη μεσολάβηση του οποίου, τελικά, απαλλασσόμαστε, από τη σύνδεση, με τον εναλλακτικό πάροχο.

Πρέπει, όμως, να αναφέρουμε και κάποια άλλα στοιχεία:

   1. Όλως τυχαίως, οι απαντήσεις των εταιρειών γιατί δε διακόπτουν τη σύνδεση, όταν τους ζητείται, από τον Καταναλωτή, είναι πανομοιότυπες: "ο κ..., ουδέποτε γνωστοποίησε στην εταιρεία μας, τη βούλησή του, για διακοπή της προεπιλογής που διατηρούσε με εμάς ή απέστειλε σε εμάς έγγραφη καταγγελία της μεταξύ μας συμβάσεως".
   2. Υπάρχουν καταγγελίες ότι οι Καταναλωτές, ουδέποτε συναίνεσαν να συμβληθούν, με εναλλακτικό πάροχο, ούτε καν τηλεφωνικά. Και, όμως, οι εταιρείας κράτησαν στοιχεία, από την τηλεφωνική επικοινωνία, μαζί τους ή την επίσκεψη του πωλητή, στο χώρο εργασίας και προχώρησαν, στη σύνδεση. Όταν το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζήτησε τις συμβάσεις, που υπέγραψαν οι Καταναλωτές, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν υπογραφές, αλλά στη θέση της υπογραφής, αναγράφονταν, ολογράφως, το ονοματεπώνυμο του Καταναλωτή και μάλιστα, όχι με το δικό του γραφικό χαρακτήρα.
   3. Όλοι οι Καταναλωτές διαμαρτύρονται ότι ουδέποτε έλαβαν αντίγραφα συμβάσεων.
   4. Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι αυτό, που παρουσιάζεται, ως πάγιο, αποτελεί εφάπαξ χρέωση ενεργοποίησης προεπιλογής.
   5. Ο Κανονισμός Εισαγωγής της Προεπιλογής Φορέα, στην Ελληνική Αγορά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, παρουσιάζει, κενά, θεσμοθετεί όρους, οι οποίοι αντιτίθενται στο Ν. 2251/94, αναιρεί το δικαίωμα υπαναχώρησης των Καταναλωτών, πριν την παρέλευση διμήνου από την έναρξη της σύμβασης. Αλλά και στα σημεία, όπου προβλέπεται, η προστασία των Καταναλωτών, δεν εφαρμόζεται. Ποιες διοικητικές κυρώσεις επιβλήθηκαν, σε εναλλακτικούς παρόχους, που παραβίασαν δικαιώματα των Καταναλωτών;

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. πιστεύει ότι οι Καταναλωτές πρέπει να προστατευθούν, απέναντι, στους εναλλακτικούς παρόχους. Πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του Καταναλωτή και να εφαρμόζεται ο Ν.2251/94, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς αυθαίρετες ερμηνείες. Η διαδικασία, με την οποία οι Καταναλωτές συμβάλλονται, με την εταιρεία, αποτελεί πώληση, από απόσταση, η οποία διέπεται, από αυστηρό νομικό πλαίσιο, που κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματά μας. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. απαιτεί να θεσμοθετηθεί Χάρτης Υποχρεώσεων, προς τους Καταναλωτές, όπως υπάρχει για τον Ο.Τ.Ε., ο οποίος θα δεσμεύει όλους τους εναλλακτικούς παρόχους, ώστε να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες, στους Καταναλωτές και να σέβονται τα δικαιώματά μας. Επίσης, το ΚΕ.Π.ΚΑ. απαιτεί τροποποίηση του Κανονισμού Εισαγωγής της Προεπιλογής Φορέα της Ε.Ε.Τ.Τ., μέσα από δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή και εκπροσώπηση των Καταναλωτών.

Οι πιέσεις του ΚΕ.Π.ΚΑ. έφεραν αποτελέσματα. Σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Τ. - Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων, το Σ.Α.Τ.Π.Ε. - Σύνδεσμο Αδειοδοτημένων Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων Ελλάδος, το Ε.Σ.Κ. - Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών, τον Ο.Τ.Ε., το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, προχωρούμε, σε σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας, που θα ισχύει, για όλους τους παρόχους σταθερής τηλεφωνίας και θα καλύπτει όλα τα βήματα της συναλλαγής (την τηλεφωνική επικοινωνία, την επίσκεψη του πωλητή, την προσυμβατική ενημέρωση, την υπογραφή της σύμβασης, την υπαναχώρηση, τη διακοπή της σύμβασης, τον τρόπο τιμολόγησης κ.λπ.).
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Απριλίου - Μαΐου 2006

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 383 επισκέπτες και κανένα μέλος