Η δίαιτα "yo-yo"

fo_161.jpgΤο φαινόμενο του yo-yo εμφανίζεται, όταν ένα άτομο "χάνει" και "βάζει" βάρος, επανειλημμένα. Αυτό μπορεί να έχει, ως συνέπεια, μακροχρόνιες αρνητικές διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με νέες έρευνες Αμερικανών μελετητών. Αντίθετα, η διατήρηση του ίδιου σταθερού βάρους, για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει θετικά αποτελέσματα, για το ανοσοποιητικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαπιστώθηκαν μακροχρόνιες βλάβες, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες εξαρτιόνταν από το πόσες φορές μια γυναίκα, σκόπιμα, έχανε βάρος.

Είναι η πρώτη μελέτη, που αναφέρεται, στις ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της δίαιτας yo-yo, στην υγεία. Τα φυσικά κύτταρα "killer" είναι ένα μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η λειτουργία τους είναι να "σκοτώνουν" τους υιούς, ίσως και τον καρκίνο, όπως έδειξαν κάποια εργαστηριακά πειράματα. Η μειωμένη δραστηριότητα των κυττάρων αυτών σχετίζεται, με τη συχνότητα της εμφάνισης του καρκίνου, με την ευαισθησία σε κρυολογήματα, γρύπες και μολύνσεις. Η έρευνα έδειξε ότι γυναίκες, με σταθερό βάρος, για πολλά χρόνια, παρουσίαζαν μεγαλύτερη δραστηριότητα αυτών των κυττάρων.

Τα πειράματα, που μέτρησαν αυτό το χαρακτηριστικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος, έχουνε μεγάλο κόστος. Έτσι, πολύ λίγες μελέτες υπάρχουν, για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες, στην υγεία, που προκαλεί το ανεβοκατέβασμα των κιλών.

"Τα αποτελέσματα είναι πολύ πρόσφατα και, ακόμα, βρίσκονται, υπό επεξεργασία" δήλωσε, επιφυλακτικά, η Cornelia Ulrich, από το Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου, Πανεπιστήμιο Washington.

Η ανάλυση βασίστηκε, σε δείγματα αίματος, από τους συμμετέχοντες, στη μελέτη, σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για να βεβαιωθούμε, πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι μελέτες.

Πηγή: BEUC
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2004
 

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 75 επισκέπτες και κανένα μέλος