Έλλειψη Σιδήρου

fo_122.jpgΟι έφηβοι, οι οποίοι πάσχουν, από ανεπάρκεια σιδήρου, κατά τη νηπιακή ηλικία, συνήθως, παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις, σε τεστ μηχανικά και αντίληψης, ακόμα και αν η ανεπάρκεια σιδήρου εντοπίστηκε και αντιμετωπίστηκε, στη νηπιακή ηλικία. Αυτά είναι συμπεράσματα μιας νέας έρευνας.

Η μελέτη παρακολούθησε παιδιά, που ακολούθησαν θεραπεία, για την ανεπάρκεια σιδήρου, αλλά συνέχισαν να παρουσιάζουν προβλήματα, μέχρι την ενηλικίωση. Τα αποτελέσματα δίνουν έμφαση, στην πρόληψη, κατά τη νηπιακή ηλικία, της ανεπάρκειας σιδήρου.

Από ανεπάρκεια σιδήρου και αναιμία, πάσχει το 25% των νήπιων, ανά τον κόσμο και διπλάσιος αριθμός παρουσιάζει ανεπάρκεια σιδήρου, χωρίς αναιμία.

Τα παιδιά που είχαν καλά επίπεδα σιδήρου, όταν ήταν μωρά πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις, από εκείνα, που έπασχαν από ανεπάρκεια σιδήρου, σύμφωνα με την Betsy Lozoff, Διευθύντρια του Κέντρου Ανθρώπινής Ανάπτυξης, στο Πανεπιστήμιο Michigan, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας, στην ετήσια συνάντηση της Παιδιατρικής Ακαδημίας, στο San Francisco. Το χάσμα αυτό παρέμεινε, σε όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας.

Τα παιδιά, που έχουν υποφέρει, από ανεπάρκεια σιδήρου, όχι μόνο παρουσιάζουν υστέρηση, αλλά η κατάστασή τους επιδεινώνεται, με το χρόνο.

Το χάσμα ήταν πιο εμφανές, στα παιδιά των οικογενειών, με χαμηλό εισόδημα, λιγότερα ερεθίσματα και χαμηλότερο επίπεδο IQ.

Αντίθετα, η οικογενειακή κατάσταση δε φάνηκε να επηρεάζει τα φυσιολογικά παιδιά, με την επιθυμητή επάρκεια σιδήρου, στις επιδόσεις και στα τεστ.

Τα παιδιά με ανεπάρκεια σιδήρου, που προέρχονται από καλύτερες οικογενειακές συνθήκες, έχουν χειρότερες μεν επιδόσεις, αλλά παραμένουν εκεί. Ενώ εκείνα, που προέρχονται, από πιο φτωχές οικογένειες, έχουν χειρότερες επιδόσεις, από τα άλλα παιδιά, αλλά συνεχίζουν να αποκλίνουν.

Τα βρέφη παίρνουν τον απαραίτητο σίδηρο, από την μητέρα τους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και από το γάλα της, αλλά η γρήγορη ανάπτυξή τους απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου, μετά τους πρώτους 5-6 μήνες. Δημητριακά, γάλα, φρούτα προσφέρουν, στα μωρά, τον απαραίτητο σίδηρο.

Πηγή: BEUC
 Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2004

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 98 επισκέπτες και κανένα μέλος