Είσαι έτοιμος να αποκτήσεις μια γάτα;

ho_116.jpgΧιλιάδες χρόνια πριν, συναντούμε τις γάτες, σε κάθε κοινωνία. Για παράδειγμα, στον Αρχαίο Αιγυπτιακό Πολιτισμό, πίστευαν ότι οι γάτες ήταν θεοί. Επίσης, ο κόσμος φοβόταν τις γάτες, γιατί πολλοί πίστευαν ότι ήταν "φίλες" των μαγισσών, ότι, ίσως, είχαν σχέση με το Διάβολο.

Σήμερα, έχουν εξαλειφθεί όλες αυτές οι δεισιδαιμονίες, για τις γάτες. Τις αγαπάμε, γιατί είναι ευαίσθητες, έξυπνες και προσαρμόζονται, εύκολα, σε κάθε περιβάλλον.

Για περισσότερα από 50 εκατομμύρια χρόνια, οι γάτες ζουν, σε κάθε νοικοκυριό. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι οι γάτες είναι στην κορυφή των προτιμήσεων των ανθρώπων, ως προς την επιλογή κατοικίδιου. Τι πιο όμορφο από τη θαυμάσια παρέα και τις αμέτρητες στιγμές ψυχαγωγίας, που μπορεί να μας προσφέρει μια γάτα!

Το γεγονός ότι οι γάτες βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων, ως κατοικίδια, δε μας απαλλάσσει από τις υψηλές απαιτήσεις φροντίδας, την υποχρέωση να τις ταΐζουμε, καθημερινά, να έχουμε καθαρό το χώρο, που μένουν και, φυσικά, την ιατρική τους περίθαλψη. Η διάρκεια ζωής τους είναι 15 χρόνια ή και περισσότερα. Επίσης, οι γάτες παρουσιάζουν ποικιλομορφία στην προσωπικότητά τους. Είτε είναι απομονωμένες, είτε είναι πολύ κοινωνικές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γάτες είναι ευάλωτες, σε ασθένειες και αυτό σημαίνει ότι θέλουν καθημερινή φροντίδα.

Βασικοί κανόνες φροντίδας

 • Να καθαρίζουμε το νερό της, καθημερινά.
 • Δεν είναι απαραίτητο να της δίνουμε γάλα.
 • Να φροντίζουμε τα γεύματά της και να μην παραλείπουμε κανένα γεύμα.
 • Να της παρέχουμε βοδινό, κοτόπουλο, ή ψάρι.
 • Να προσέχουμε, όταν πάμε supermarket, να παίρνουμε τις κατάλληλες τροφές, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του ζώου μας.
 • Να μην ξεχνάμε να καθαρίζουμε το χώρο της, το καλάθι ή την άμμο. Λατρεύουν τα γλυκύτατα τετράποδα να ζουν στα καθαρά! Το καθημερινό καθάρισμα του καλαθιού της εξασφαλίζει την καλή υγιεινή.
 • Να φυλάμε, μακριά από τις γάτες μας, αντικείμενα, όπως κλωστές, ελαστικούς επιδέσμους, που μπορεί να τις τραυματίσουν. Είναι γνωστό το απόφθεγμα που λέει "η περιέργεια σκότωσε τη γάτα". Γι' αυτό, να φυλάμε, μακριά από τις γάτες μας, φανταχτερά αντικείμενα, όπως πούλιες, χρωματιστούς βόλους, κ.λπ., για να μην εξαίρουμε την περιέργειά τους.
 • Τέλος, να μην ξεχνάμε να την πηγαίνουμε, τακτικά, στον κτηνίατρο. Έτσι, θα αποφεύγει τον κίνδυνο προσβολής, από διάφορες θανατηφόρες αρρώστιες.

Διατροφή

 • Οι γάτες είναι, κατά κόρον, σαρκοφάγες, με ιδιαίτερη προτίμηση σε βοδινό, κοτόπουλο ή ψάρι. Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να δώσουμε στη γάτα μας διατροφή χορτοφάγου. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η έλλειψη κρέατος, από το καθημερινό τους γεύμα, μπορεί να αποβεί απειλή, για τη ζωή τους.
 • Όταν πάμε στο supermarket, για να ψωνίσουμε τροφή για τη γάτα μας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να πάρουμε την κατάλληλη γι' αυτήν, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος της. Οι γάτες, είναι, όπως οι άνθρωποι. Δηλαδή, οι υπέρβαρες γάτες μπορούν να επωφεληθούν, από μια χαμηλή, σε θερμίδες, διατροφή. Γι' αυτό, παίζει σημαντικό ρόλο να διαλέγουμε μια "πλήρως ισορροπημένη"τροφή. Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι τροφής, για γάτες (ξηρή, υγρή, κονσέρβες) και σαν ιδιοκτήτες πρέπει να συζητούμε, με τον κτηνίατρο, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε είδους τροφής, για τις γάτες μας. Είναι μύθος το γεγονός να δίνουμε γάλα στις γάτες, γιατί στην πραγματικότητα μπορεί να τους προκαλέσει διάρροια. Το νερό τους, όμως, πρέπει να αλλάζεται, καθημερινά.

Υγεία

 • Οι γάτες πρέπει να εξετάζονται, για πιθανά προβλήματα υγείας.
 • Οι γάτες είναι ευάλωτες, σε πολλές αρρώστιες, που προσβάλλουν και τους ανθρώπους, όπως καρκίνος, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιοπάθειες και οδοντικές παθήσεις. Και, φυσικά, όσο πιο γρήγορα εξακριβωθεί και καταπολεμηθεί ένα πρόβλημα, τόσο η γάτα μας θα αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις. Ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες, πρέπει να τις βοηθάμε να βρίσκονται, σε καλή φυσική κατάσταση.
 • Επιπλέον, πρέπει να ελέγχονται, προσεκτικά, να μην έχουν κοριούς, που είναι γνωστό ότι "επιτίθενται" στις ψιψίνες μας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην έχουν οι γατούλες μας ψύλλους ή σκουληκάκια στο έντερό τους. Πιθανόν, να προκληθεί αβιταμίνωση στον οργανισμό τους και, επίσης, έλλειψη πολύτιμων συστατικών στοιχείων. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά αποτελεσματικά φάρμακα, για τις παθήσεις αυτές. Οι αδέσποτες γάτες έχουν αυξημένο κίνδυνο να "κολλήσουν" διάφορες ασθένειες. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και τα κατοικίδια γατάκια να κολλήσουν ασθένειες, παρόλο που ζουν μέσα στο σπίτι.

Ένας γενικός κανόνας, για να μην κολλούν διάφορες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, είναι να ευνουχίζουμε τις αρσενικές και να στειρώνουμε τις θηλυκές. Μια θηλυκή γάτα, αν δεν τη στειρώσουμε, μπορεί να γεννάει για 8 και περισσότερα χρόνια. Οι αρσενικές γάτες, συνήθως, γίνονται γόνιμες μεταξύ του 6ου και 8ου μήνα της ζωής τους, μέχρι τα 14 ή και περισσότερα χρόνια τους.

Οι περισσότεροι κτηνίατροι συμβουλεύουν να γίνεται ο ευνουχισμός, αν το επιθυμούμε, στον 6ο μήνα της ζωής του ζώου μας. Επίσης, οι ευσυνείδητοι ιδιοκτήτες πρέπει να συμβουλεύονται τους κτηνιάτρους, κατά τη διάρκεια των πρώτων επισκέψεων της γάτας, στο γιατρό, για εξετάσεις και εμβολιασμούς.

Οι γάτες πρέπει να εμβολιάζονται, από τον κτηνίατρο, για να αποφεύγουν πολλές ασθένειες, όπως ρινοτραχίτιδα και υποθερμία. Αυτές οι ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν τις γάτες, στο θάνατο. Είναι, επίσης, μεταδιδόμενες από γάτα σε γάτα. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενειών, που μπορούν να μεταδοθούν, μέσω των ρούχων που φοράμε, όταν αγκαλιάζουμε την άρρωστη γατούλα μας. Υπάρχουν εμβόλια για τη λύσσα, για τη λευχαιμία των γάτων και τη μεταδιδόμενη περιτονίτιδα. Αυτές είναι ασθένειες, που συναντώνται, κυρίως, σε αδέσποτες γάτες ή σε οικοτροφεία γάτων. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι αποκλείονται οι περιπτώσεις των γάτων, που ζουν στα σπίτια και, παρά ταύτα, προσβάλλονται απ' αυτές τις αρρώστιες. Επομένως, είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός του κατοικίδιου μας. Επειδή, δεν υπάρχουν αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές, για όλες τις ασθένειες των γάτων, αυτές πρέπει να προλαμβάνονται. Τέλος, πρέπει να γίνει κατανοητό, από όλους μας, ότι μπορεί να προσβληθεί η γάτα μας, από διάφορες επικίνδυνες ασθένειες, που δεν αντιμετωπίζονται, ιατρικά.

Φαρμακευτικές Αγωγές
Ο οργανισμός της γάτας δε μπορεί να απορροφήσει ανθρώπινα φάρμακα, όπως θα έκανε ο οργανισμός του ανθρώπου. Έτσι, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες, στην υγεία τους, αν τους χορηγήσουμε τέτοια φάρμακα. Δίνουμε, στις γάτες μας, μόνο τα φάρμακα, τα οποία μας έχει συστήσει ο κτηνίατρός μας.

Σημαντικές Οδηγίες, που δεν πρέπει να ξεχνάμε:

 • Καθημερινό καθάρισμα του καλαθιού της γάτας μας.
 • Οριοθέτηση των χώρων τους, π.χ. θα πρέπει να το ορίσουμε, ευθύς εξαρχής, σε πιο σημείο θα ακονίζουν τα νύχια τους.

Εν κατακλείδι
Οι γάτες εξαρτώνται, για την επιβίωσή τους, από τους ιδιοκτήτες τους. Παρέχοντάς τους την κατάλληλη φροντίδα, μπορεί να αποκτήσουμε ένα σύντροφο, για την υπόλοιπη ζωή μας. Οι γάτες έχουν πολλά να δώσουν και απαιτούν λίγα, για ανταμοιβή, μόνο τη μικρή αλλά καθημερινή φροντίδα τους.

Πηγή: FDA
 Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Απριλίου-Μαϊου 2004

Συνδεδεμένοι χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 195 επισκέπτες και κανένα μέλος