Είσαι έτοιμος να αποκτήσεις ένα σκύλο;

ho_017.jpgΟι παιδοψυχολόγοι, συχνά, ισχυρίζονται ότι ένα κατοικίδιο ζώο αποτελεί μια πολύ χρήσιμη συντροφιά για τα μικρά παιδιά. Συνήθως, όταν μιλάμε για κατοικίδιο ζώο-συντροφιά ενός παιδιού, αναφερόμαστε στους σκύλους. Όμως, πριν πάρουμε την απόφαση για την απόκτηση ενός κουταβιού στο σπίτι μας, ας κάνουμε το παρακάτω τεστ, μαζί με το παιδί μας.

1.Έχεις διαβάσει σχετικά με την ιστορία της ράτσας του σκύλου (τύπου κυνηγετικού, σγουρομάλλικου, Δαλματίας), που επιθυμείς να αγοράσεις;

NAI - ΟΧΙ

2.Ταιριάζουν τα χαρακτηριστικά της ράτσας και η δραστηριότητά της με το δικό σου τρόπο ζωής;

NAI - ΟΧΙ

3.Έχεις τα απαραίτητα εφόδια για να αποκτήσεις ένα κουτάβι; (π.χ. φαγητό, νερό, ένα ανοιχτό κιβώτιο μεταφοράς ή ένα χώρο διαμονής, κολάρο, λουρί, χτένα και βούρτσα);

NAI - ΟΧΙ

4.Έχεις σκεφτεί το χρόνο και τα χρήματα, που χρειάζονται για να εξασφαλίσεις για το κουτάβι σου ένα καθαρό περιβάλλον, φαγητό, καθαριότητα και εκπαίδευση;

NAI - ΟΧΙ

5.Έχεις ψάξει τον τρόπο που θα εκπαιδεύσεις το κουτάβι σου;

NAI - ΟΧΙ

6.Έχεις βιβλία ή φυλλάδια, που θα σε βοηθήσουν να ενημερωθείς σχετικά με το κουτάβι σου;

NAI - ΟΧΙ

7.Σκοπεύεις να κρατήσεις το σκύλο σου μόνιμα;

NAI - ΟΧΙ

8.Γνωρίζεις τί θα έπρεπε να τρώει ο σκύλος σου;

NAI - ΟΧΙ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

ΌΛΑ ΝΑΙ: Είσαι έτοιμος να αποκτήσεις σκύλο! Άντε με το καλό να δεχτείς το κατοικίδιό σου!

5-6 ΝΑΙ: Είσαι σχεδόν έτοιμος να γίνεις ιδιοκτήτης σκύλου. Ίσως, θα ήταν καλύτερο να ερευνήσεις καλύτερα τις ερωτήσεις που απάντησες αρνητικά.

1-4 ΝΑΙ: Αν απάντησες όχι στις περισσότερες απ' αυτές τις ερωτήσεις, ίσως δεν είσαι αρκετά έτοιμος /η ν' αποκτήσεις ένα σκύλο. Βεβαιώσου ότι θέλεις να μιλήσεις σχετικά με όλα αυτά τα θέματα με τους γονείς σου, πριν πάρεις σκύλο. Ο σκύλος σου πρέπει να λάβει τη σωστή φροντίδα των γονιών σου καθώς και τη δική σου. Και, επίσης, βεβαιώσου ότι η οικογένειά σου θα είναι χαρούμενοι με την επιλογή του τύπου του σκύλου που διάλεξες!

Υποχρεώσεις για την ανατροφή ενός σκύλου.

Πριν αποφασίσουμε την αγορά ενός κουταβιού, ας δούμε μερικά απαραίτητα πρέπει:

  • Να κλείνουμε συχνά ραντεβού με τον κτηνίατρο, για να ελέγξουμε την κατάσταση της υγείας του κουταβιού, για να του κάνουμε τα εμβόλια, τον καθαρισμό, αν τυχόν προσβληθεί από σκουλήκια.
  • Να βρούμε το χρόνο να εξοικειώσουμε το κουτάβι μας με το καθημερινό πρόγραμμα της υπόλοιπης οικογένειας. Είναι καλύτερο να παίρνουμε μαζί μας τα κουτάβια τα Σαββατοκύριακα ή όταν πάμε διακοπές.
  • Να προμηθευτούμε σχετικά βιβλία ή να απευθυνθούμε σε φιλοζωικούς συλλόγους για να ενημερωθούμε, από ποια ηλικία και πως να εκπαιδεύσουμε το κουτάβι μας. Προσοχή!!! Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και αγάπη, για να γίνει το κουτάβι μας ένα καλόβολο ζώο.
  • Αν δουλεύουμε σε εξωτερικούς χώρους, να μάθουμε το κουτάβι μας πώς να περνάει τις ώρες που θα' ναι μόνο του, ενώ εμείς θα δουλεύουμε. Ως γνωστόν, τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα, έτσι το κουτάβι δεν θέλει να μείνει μόνο. Θα κλάψει, θα κλαψουρίσει και θα γαβγίσει, όταν θα φεύγουμε για τη δουλειά μας. Αυτά τα θέματα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα με τους γείτονες.
  • Να μαζεύουμε κάθε φορά τις ακαθαρσίες του σκύλου μας. Ας φανταστούμε ένα πάρκο, όπου παίζουν μικρά παιδιά, γεμάτο με ακαθαρσίες ζώων, γιατί οι ιδιοκτήτες τους αμέλησαν αυτό το βασικό τους καθήκον.
  • Να στειρώσουμε το ζώο μας, αν δεν επιθυμούμε άλλα κουτάβια. Είναι έγκλημα να πετάμε τα παιδιά του κατοικίδιού μας στο δρόμο, γιατί δεν μεριμνήσαμε να το στειρώσουμε. Αν κάποια στιγμή το μικρό μας αγγελούδι, μας ζητήσει να αποκτήσει ένα κατοικίδιο ζωάκι για φίλο, πριν του κάνουμε το χατίρι, ας βεβαιωθούμε ότι γνωρίζει και έχει συνειδητοποιήσει τις ευθύνες που αναλαμβάνει. Στη χώρα μας έχουμε αρκετά αδέσποτα ζώα- τα περισσότερα ήταν συνοδοί ή φίλοι κάποιων "κυρίων" που τα βαρέθηκαν και τα πέταξαν στο δρόμο. Δε χρειαζόμαστε άλλα δυστυχισμένα-αφρόντιστα-αδέσποτα ζώα, που πεθαίνουν στους δρόμους, από τραυματισμούς, πείνα ή ασθένειες.

Ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου και τόσο αξιόπιστος όσο κανένα άλλο ζώο. Ας προσπαθήσουμε να μην συμβάλλουμε στον εγκλωβισμό των ζώων αυτών σε κλουβιά και στην θανάτωσή τους με ευθανασία. Ας μην παραβλέψουμε την κοινωνική υπόσταση του σκύλου. Δεν πρέπει να τον έχουμε δεμένο στις αυλές ή κλειδωμένο σε υπόγειους χώρους ή γκαράζ με σκοπό να μας προστατεύει από τις πιθανές διαρρήξεις.

Αν δεν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη της ανατροφής ενός σκύλου, ας μην αποκτήσουμε κουταβάκι στο σπίτι μας. Το κουτάβι είναι ένα ζωντανό πλάσμα και όχι ένα άψυχο παιχνίδι, που το πετάμε, όταν το βαρεθούμε.
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2002